Travel

Backpacken, een nieuw avontuur!

Het gevoel dat je de wereld aan het veroveren bent door te zeilen langs witte stranden, te skydiven tussen de bergen, kanoën tussen de dolfijnen, raften in de wildste rivieren en snorkelen tussen felgekleurd koraal in een zee zo warm dat je er nooit meer uit wil. Backpacken, de meest geweldige ervaring van je leven!

Als je net klaar bent met je examens, of je hebt een verkeerde studiekeuze gemaakt, is dit de tijd dat veel mensen gaan reizen. Deze tijd is ook het perfecte moment, je bent namelijk een jaartje vrij. Ik (Jitske) begon met backpacken een paar jaar geleden en ben er ondertussen ontzettend verslaafd aan! Dus het werd de hoogste tijd dat ik een artikel ging schrijven over alle ins en outs van backpacken.

Voor het avontuur
Je hebt besloten om te gaan, wat stoer! Maar waar wil je heen? Wanneer? Voor hoelang en reis je alleen of met iemand anders?

backpacken

De meest bekende plek om te backpacken is Australië. Helemaal aan de andere kant van de wereld, een geheel nieuwe omgeving. Dit land is dan ook helemaal op backpackers ingesteld. In de grote steden zit op iedere hoek van de straat een hostel, er rijden speciale bussen die jou naar je volgende bestemming brengen en er zijn speciale plekken om goedkoop te eten en excursies te boeken. Vanuit Australië reizen veel backpackers door naar Nieuw-Zeeland en Fiji. Andere bekende plekken om te backpacken zijn Thailand, Zuid-Amerika en Afrika (wat vaak gecombineerd wordt met vrijwilligerswerk).

australie

Natuurlijk is het ontzettend fijn als er iemand is die met je meereist, maar alleen is ook geen ramp. Je bent tenslotte ‘alleen met duizenden andere backpackers’. Veel mensen zijn alleen gekomen en zijn zoekende naar mensen om samen mee te reizen. Samen reizen met de bus of samen een surfers-busje huren en langs de kust kamperen. Deze manier van reizen is juist ontzettend fijn, want als je het niet meer met elkaar eens bent over waar je heen wil, dan ga je gewoon de andere kant op!

travel van

Nu je weet waar je heen gaat, wanneer, voor hoelang en of je alleen gaat of niet. Dan kun je beginnen met een budget op te stellen. Zoek voor het boeken van je vlucht uit welke maatschappij het goedkoopste is. Ook heb je dadelijk te maken met dagelijkse kosten, en denk ook aan alle activiteiten die je graag wil doen.. Skydiven! Zodra je weet dat je wil gaan reizen, kun je het beste iedere maand wat geld opzij zetten. Zo hoef je de laatste maanden voordat je gaat, niet meer zoveel te sparen. Het zou natuurlijk fijn zijn dat je meteen na je examens weg kunt. Zo niet, geen nood. Ga lekker een paar maandjes werken. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor je werkervaring!

Vergeet zodra je geboekt hebt niet je reisdocumenten in orde te maken, denk eraan om een paspoort en een visum aan te vragen.

schommel

‘Tas, waar ga je met dat meisje naartoe?’
De grote tas, het symbool van het backpacken. Ik weet nog goed dat ik een gigantische kampeerwinkel instapte om een tas uit te zoeken, de een nog groter dan de ander. Gelukkig hebben ze voor iedere smaak iets en heb ik een vrouwelijke, lichtblauwe tas kunnen uitzoeken, die niet eens zo mega groot was. Denk er wel om, hoe kleiner de tas, hoe minder je mee kan nemen. Om toch meer kleren te kunnen meenemen heb ik de gouden tip gekregen: vouw al je shirtjes op en doe die bij elkaar, in plastic zakjes (!). Doe dit ook bij je broeken en vestjes. Het klinkt raar, maar je bespaart echt ruimte zo!

meiden

Skype
Ver weg van huis, maar toch heel dichtbij. Bij ieder hostel zit namelijk altijd wel een computer met internet, of er ligt een internetcafé om de hoek. Je kan dan via Skype webcammen met ouders en vriendinnetjes. Zo kun je heel goedkoop veel contact hebben met het thuisfront.

Je blog
Natuurlijk is het moeilijk om iedereen via Skype te updaten, dus een blog schrijven over je verhalen is dan super easy. Het is ook leuk voor jezelf, zodat als je terug komt, je alle verhalen nog een keer kan lezen, uit kan printen en in je fotoboek kan plakken. Zo heb je een super leuke herinnering voor jezelf! Er zijn heel veel manieren om een blog te beginnen, maar er zijn ook bepaalde websites special voor een reisblog, zoals: Waarbenjij.nu.

foto

Backpacken in stijl
Gelukkig is backpacken in stijl niet onmogelijk, ook al kun je niet zoveel schoenen en kleren meenemen als je zou willen. Tips:

– Het strooien hoedje doet het altijd goed.
– Stevige schoenen: jazeker, maar Vans zijn ook stevig genoeg. Vooral in het mintgroene kleurtje erg hip.

tasje
– Vervang het lelijke huidskleurige buideltasje voor een hip, leuk, klein tasje dat groot genoeg is voor je paspoort, mobiel en reisdocumenten.
– Cliché! Maar lak je nagels en teennagels in leuke opvallende kleurtjes!
– Neem een paar leuke accessoires mee, een stoere armband of leuke oorbellen vrolijken een outfit altijd op.

rugzak
– Zodra je je backpack hebt uitgepakt in je hostel hoef je er natuurlijk niet constant mee rond te lopen. Neem dus een klein rugzakje mee. Niet je standaard rugzak maar neem een vrolijke variant mee!
– En wat je backpack betreft, koop een leuke broche of maak met een lintje een strikje!

freedom

Ben jij ook van plan te gaan backpacken?

Bron foto’s: Weheartit

Door Jitske