Travel

De reisblog van… Sophie

Na de modeblog & beautyblog van… komt hier deel 3! De reisblog van… In deze nieuwe rubriek komt iedere keer een reisblog in de spotlights waarin we jou kennis laten maken met het meisje achter de mooiste reizen. Voor de eerste editie spraken we met Sophie van Sophiebel op Reismee.

reisblog van sophie

Hoi! Ik ben Sophie,17 jaar oud en woon vlak bij Haarlem. Ik ben op 16 Augustus naar Corinth, Texas vertrokken om daar een jaar high school te volgen. Een jaar high school in de Verenigde Staten houdt in dat je voor 10 à 11 maanden in een gastgezin woont. Ze nemen jou vrijwillig in huis en je nieuwe school wordt de plaatselijke high school. Ik laat dus alles en iedereen achter om daar een jaar een nieuw leven op te bouwen, de cultuur te leren, naar een nieuwe school te gaan met vakken die wij hier niet kennen, nieuwe feestdagen mee te maken, nieuwe vrienden te maken en een tweede familie erbij te krijgen… Allemaal erg moeilijk, maar toch wel heel geweldig. Maar hoe is dit allemaal begonnen? Lees snel verder…

reisblog van sophie

Ik kan me niet meer herinneren wanneer mijn obsessie met de Verenigde Staten is begonnen. Dat is te lang geleden om te herinneren… Ik denk in de periode dat ik naar de Totally Spies keek en een paar jaar later naar series als My Super Sweet 16. Nu ben ik er gelukkig wel achter gekomen dat niet elke 16-jarige daar een feest krijgt ter waarde van een huis of nog veel meer. Mijn bewondering voor dat land is alleen maar gegroeid de afgelopen jaren en ik wil er dolgraag heen. Helaas ben ik er nog nooit geweest aangezien een retourtje Verenigde Staten met je familie nogal wat is. Maar ik moest en zou erheen gaan, en zo snel mogelijk. Dus ik ben naar mijn opties gaan kijken en kwam met het idee om daar een jaar naartoe te gaan om high school te gaan volgen. Ik was toen 13, dus veel te jong. Toch was het toen al mijn droom.

reisblog van sophie
Sophie’s nieuwe school!

Toen ik vorig jaar zomer via Facebook zag dat een meisje die ik kende een jaar naar de Verenigde staten zou gaan, begon het weer te kriebelen en ging ik me er goed in verdiepen. Dus heb ik het internet afgestruind en alle organisaties overwogen. Als je een jaar high school in het buitenland wil doen, dan doe je dit meestal via een organisatie. Zij zorgen voor bepaalde dingen zoals een gastgezin, school, begeleiding, vliegtickets, juiste papieren voor visum, etc.. 

Het was allemaal helaas heel erg duur en we hebben geen geldboompje in de tuin staan. Toen kwamen we bij de organisatie, genaamd ‘YFU’ wat staat voor Youth For Understanding. YFU geeft subsidie aan enkele studenten die een uitwisseling wilden doen, maar van wie de ouders niet genoeg verdienen. Helemaal super natuurlijk, want hierdoor is zoiets ook mogelijk voor de minder rijke mensen. Ik ben naar de open dag geweest in oktober 2011 van YFU en deze organisatie sprak me heel erg aan, omdat het wat kleiner is met persoonlijke aandacht. Ik heb me ingeschreven en een aanvraag voor de subsidie gedaan. Ik kreeg twee weken later een brief terug met daarin de mededeling dat wij de volle korting (dus de volle subsidie) kregen op de programmaprijs, wat het nu wel betaalbaar maakte voor ons. Dit betekende dat mijn inschrijving door kon gaan en dat het avontuur kon beginnen. Ik heb een heel boekwerk ingevuld met allerlei gegevens van mij. Van allergieën tot hobby’s en van medisch verleden tot mijn schoolcijfers afgelopen van 3 jaar.

reisblog van sophie

Daarna moest ik in november langs het kantoor om een Engelse test te maken, om te kijken of mijn Engels wel goed genoeg was. Ik was van te voren een beetje zenuwachtig, maar de vragen waren achteraf lachwekkend dus mijn zenuwen waren nergens voor nodig.

In december een persoonlijk interview met een vrijwilliger van YFU die kwam kijken of ik wel geschikt ben voor dit programma. En dat was ik! Want in februari kreeg ik eindelijk de lang verwachte mededeling dat ik geaccepteerd was voor het high school programma in de Verenigde Staten. Ik was door het dolle heen. En mijn droom ging nu echt door!

reisblog van sophie

In juni had ik een voorbereidingskamp samen met alle andere studenten die via YFU aankomend jaar in het buitenland naar school gaan. De meeste waren rond de 16/17/18 jaar en gaan vooral naar de VS of Argentinië, maar sommigen gaan ook naar Zweden, Noorwegen, Chili, Turkije, Canada, Japan of Frankrijk. Het was een hartstikke gezellig weekend en we hebben allerlei spellen gespeeld om met bepaalde situaties leren om te gaan waar we aankomend jaar in terecht kunnen komen. Ook hebben we andere dingen geleerd, zoals dat we op Facebook geen foto’s met drank of sigaretten kunnen zetten omdat die dingen verboden zijn in de Verenigde Staten als je 17 bent. Dus heb gelijk al mijn uitgaansfoto’s moeten verwijderen, maar dat hoort erbij.

In Amerika kom ik te wonen bij de familie McClain. De familie bestaat uit vader Nathan, moeder Karmen, zus Meryn en zus Maci. Nathan is een zakenman en Karmen is lerares. Meryn is 17 en een dag ouder dan ik ben en is cheerleader op school. Ik kom ook waarschijnlijk bij haar in hetzelfde jaar. Maci is 19 jaar en al van school af. Ik kreeg pas twee dagen voor vertrek te horen dat ik bij dit gastgezin ben geplaatst, maar ik ben er super blij mee. Ik heb tot nu toe alleen nog met Meryn gepraat via Facebook en ze is heel erg aardig. Ze stelde zelfs al voor om samen cheerleading class te nemen. Het huis heb ik alleen via Google Earth gezien, want streetview deed het niet. Maar het was een mooi huis (van bovenaf) en er is zelfs een zwembad in de tuin! Ze wonen naast een meer in een rustige buurt, dus dat klinkt super. Ze wonen dus in de plaats Corinth, wat 50 minuten van de stad Dallas af ligt.

reisblog van sophie

Ik ga daar naar de John H. Guyer high school, home of the wildcats. Het is een grote school, met wel 2200 leerlingen. Dat is dus een flinke verandering met mijn school van 700 leerlingen in Nederland, waar ik zelfs in een gebouw zat met maar een kleine 300 leerlingen. Gelukkig heb ik dus mijn hostsister Meryn die mij de weg kan wijzen!

Nu ik in juni mijn havo diploma heb gehaald, krijg ik vaak de vraag wat ik ga doen volgend jaar. Dan vertel ik dat ik een jaar in de Verenigde Staten ga wonen en daar naar school. Allerlei reacties krijg ik daarop terug met de raarste blikken en de vraag ‘’Waarom?!’’. Dan valt het vaak even stil gevolgd door een hele lange ‘’Uuhhhmmm..’’ in mijn mond. Ik kan niet goed uitleggen waarom ik dit nou zo graag wil. Het lijkt mij enorm gaaf om een jaar in een ander land te wonen en nieuwe dingen mee te maken, ik zie het als een soort groot en spannend avontuur.

reisblog van sophie

‘’En waarom dan de Verenigde Staten?’’ Dat is een vraag die ik ook krijg van veel mensen. Deze kan ik ook bijna niet beantwoorden. Zijn het de mensen? Is het de natuur? Is het de school? Ik heb geen flauw idee. Ik ben er namelijk nog nooit geweest, maar het zal wel een combinatie zijn van alle dingen die mij daar aantrekken.

‘’Maar waarom wil je daar dan naar school en ga je in een gastgezin wonen, en ga je niet gewoon rondreizen?’’ is meestal de laatste vraag. Deze weet ik wel te beantwoorden. Ik wil daar graag in een echte Amerikaanse familie wonen en naar een echte school gaan. Gewoon omdat ik graag mijzelf echt in een nieuwe cultuur wil mengen en het echt wil meemaken door daar zo normaal mogelijk als een echte Amerikaan met echte Amerikanen om me heen te gaan leven. En niet als outsider vanaf de kant toekijken hoe het eraan toegaat. En daarnaast lijken me die scholen daar enorm gaaf! De schoolspirit, alle sporten die ik kan kiezen, de soorten vakken, de lunches, alles!

reisblog van sophie

En ja, ik weet dat het niet allemaal even makkelijk wordt zoals de lange vliegreis in m’n eentje, terwijl ik nog nooit gevolgen heb. Zo ook de eerste schooldag waar ik nog niemand ken en natuurlijk een jaar zonder mijn familie en vrienden in Nederland, waar ik enorm veel van hou. Maar ondanks met alle beren op de weg heb ik er vooral enorm veel zin in en kan ik niet wachten tot ik daar ben. Ik heb hier afgelopen jaar echt naartoe geleefd en de afgelopen maand de uren nog net niet afgeteld, en nu ben ik er al!

Ik hoop dat iedereen in Nederland een super jaar heeft, and I’ll see you next year!

reisblog van sophie

Wat vind jij van de blog van Sophie?

Heb jij ook een reisblog of ga jij er een bijhouden op jouw volgende reis en lijkt het je leuk om net als Sophie dit met Girlscene te delen? Mail ons dan jouw reisblog, wat algemene informatie over jezelf en een aantal foto’s (500px breed) naar stage@girlscene.nl met de naam ‘Reisblog’. Wie weet zie jij jezelf binnenkort terug op Girlscene!

Door: Jitske