Travel

Bij een vreemde op de bank slapen?

Bij een wildvreemde in een nog wildvreemder land op de bank slapen? Sounds creepy… But I love it! Dit heet namelijk couchsurfing. Als je op vakantie wilt, maar niet genoeg geld hebt voor een hotel is dit ideaal. Over de hele wereld bieden mensen hun bank aan als slaapplek. Wat voor jou?

Oke, het klinkt best eng maar in real life is het helemaal niet zo eng. Couchsurfing.org is een website waar op dit moment miljoenen mensen, verdeeld over 97.000 steden in 207 landen, een profiel hebben aangemaakt. Waarom? Om zo lang mogelijk en voor zo min mogelijk geld te kunnen reizen, om culturen te delen, te geloven dat niet alle mensen creeps zijn, om je eigen stad en gastvrijheid te kunnen delen en natuurlijk om ontzettend veel plezier met elkaar te hebben.

couch

Het principe van couchsurfing is makkelijk. Je maakt een profiel aan, je vertelt iets over jezelf en je vinkt aan of je een bank (of een bed/kamer) beschikbaar hebt. Het is dus absoluut niet verplicht om je eigen bank beschikbaar te stellen als je liever alleen zelf bij anderen wil slapen tijdens het reizen. Nu kun je op zoek gaan om bij iemand te slapen. Je kiest het land en de stad naar keuze, of je bij een meisje of een jongen wil slapen (of dat het je niks uitmaakt) en bijvoorbeeld de leeftijd van een persoon. Je vindt waarschijnlijk tientallen mogelijkheden om te slapen, hoe maak je hier nu een selectie uit? Hoe heb je de meeste kans om iemand te vinden waarmee het klikt en dat je niet bij de eerste de beste viespeuk gaat slapen?

couch

Dat is heel simpel. Couchsurfing werkt namelijk met een soort ‘recensies’. Als je bij iemand hebt geslapen, of iemand bij jou hebt laten slapen, laat je een zogenaamde ‘recensie’ over diegene achter. Ervaren couchsurfers hebben er soms wel tientallen (soms wel honderden, hoe gaaf!?), staan hier alleen maar positieve dingen tussen? Dan kun je er zo goed als zeker vanuit gaan dat diegene daadwerkelijk een leuk persoon is. Waarom zou iemand een positieve reactie achterlaten over een host, als het eigenlijk een viespeuk was? Mijn tip, lees de recensies, en lees ze goed. Zo kom je niet voor verrassingen te staan, al zit die kans er natuurlijk altijd in. Het is altijd een risico, maar klikt het niet? Dan slaap je een nachtje in een hotel en ga je de volgende dag weer op zoek naar iemand anders om bij te slapen! Easy as that, toch?!

couch

Zelf ben ik helemaal weg van couchsurfen. Vorig jaar ben ik voor het eerst gaan couchsurfen bij een ontzettend leuke meid, Lotte, die in Kreuzberg Berlijn woonde. Vier nachten heb ik daar geslapen en het was echt geweldig. Doodsbenauwd was ik toen ik bij haar aanbelde, maar dat was absoluut nergens voor nodig. Ik kreeg een knuffel bij binnenkomst en de vraag of ik lekker in bad wilde of een douche wilde nemen. Na een reis heb je daar natuurlijk wel zin in. Twee uur later zouden we gaan eten. Of ik pizza lust. Wauw?! Wat lief, en wat gastvrij!

couch

Als je bij iemand thuis slaapt en met iemand omgaat, en uitgaat die ook daadwerkelijk in een voor jou onbekende stad woont, voel je je stiekem zelf ook een beetje een Berliner. Ze heeft me meegenomen naar de leukste plekjes, winkeltjes en gaafste kroegjes die ik nóóit van mijn leven ontdekt had als ik in een hotel geslapen had. Ik heb mensen leren kennen uit Finland, Japan, China en Zweden. Ik voelde me na één dag al thuis.

Ik raad iedereen couchsurfen aan, het is echt een geweldige ervaring. Natuurlijk is het stiekem een beetje eng en bestaat er altijd de kans dat je bij iemand terecht komt waar het niet mee klikt, maar als je nooit een risico neemt in het leven is het leven ook maar saai! Toch girls?!

Meer weten over couchsurfing? Kijk dan even dit filmpje:

 

Willen jullie ook een keertje couchsurfen?

Door: Rosanne