Lifestyle

Het studentenleven van Tineke

Drie jaar geleden was het eindelijk zo ver: ik was klaar met de middelbare school! Na het atheneum netjes in zes jaar tijd afgerond te hebben, was het tijd voor de volgende stap, een vervolgopleiding…

Tineke

Al vanaf het vierde jaar atheneum deed ik verwoede pogingen een studiekeuze te maken. Ik liep open dagen van universiteiten en hoge scholen af en speurde uren op internet naar leuke opleidingen. Helaas hielp dat allemaal niet echt en bleef ik twijfelen, twijfelen en nog eens twijfelen. Wordt het rechten, wordt het journalistiek, psychologie, communicatieve wetenschappen, pedagogiek, bestuurs- en organisatiewetenschappen of… Ik zag door de bomen het bos niet meer.

Uiteindelijk besloot ik me in te schrijven voor pedagogische wetenschappen aan de universiteit van Utrecht. Dit was een keuze waar ik nog achter stond ook, pedagogische wetenschappen gaat namelijk over kinderen. En kinderen vond ik leuk, dus die studie zou ook wel leuk zijn. Wat ik me toen niet besefte is dat een studie aan de universiteit een wetenschappelijke studie is en dat je dus gedurende je opleiding niet in aanraking komt met kinderen, maar met dikke studieboeken en computers. Viel dat even tegen! Na driekwart jaar ben ik gestopt. Ik woonde inmiddels wel in Utrecht, waar ik besloot te blijven om volgend jaar een nieuwe opleiding te starten.

Weer stond ik voor de, voor mij onmogelijke, keuze. Wat zou ik dan nu eens gaan doen? Ik deed weer het zelfde als een aantal jaar geleden: eindeloos op internet zoeken naar geschikte opleidingen en open dagen bezoeken. Zo bezocht ik de open dag van mondheelkunde, aan de Hoge school van Utrecht. Erg leuk, dus ik schreef me in. Een paar weken later belande ik toevallig op de website van het TMO, een opleiding voor modemanagement in Doorn. Ook erg leuk. Misschien wel leuker dan mondheelkunde! Besluitvaardig als ik was/ben, schreef ik me weer uit bij mondheelkunde, waarna ik me vol goede mode-moed aanmeldde bij het TMO. Een paar weken later was alles geregeld: ik had een kennismakingsgesprek gehad op de school, een rondleiding en een studiemap. Ik was er helemaal klaar voor! En toen.. bedacht ik me weer. Dit was het toch niet helemaal, modemanagement. Ik schreef me weer uit.

Intussen naderde september en moest ik toch echt een definitieve keuze gaan maken. Het is rechten geworden, aan de universiteit van Utrecht. Deze opleiding was veelzijdig, je kon er later alle kanten mee op, dat leek me wel handig. Bovendien is enige kennis van het recht nooit weg, dacht ik (en vind ik). De eerste dag beviel me al meteen: mooie gebouwen (De faculteit van rechten zit in de binnenstad van Utrecht, we krijgen dus les in mooie, oude panden.), leuke mensen en de eerste lessen leken me nog interessant ook! Uiteindelijk bleek het inderdaad de goede studie voor mij te zijn en inmiddels zit het tweede jaar er alweer bijna op.

Het eerste jaar was inderdaad zo veelzijdig als verwacht, daarna ga je je door middel van keuzevakken meer richten op het vakgebied wat je echt leuk vindt. Ik volg nu het toga-traject (de richting voor advocatuur) met strafrecht-vakken. Niet dat ik er van overtuigd ben strafrechtadvocate te worden; met een twijfelaar als ik weet je het immers maar nooit!

Ook het studentenleven bevalt me ontzettend goed. Ik woon nu drie jaar in Utrecht, een hele gezellige, mooie maar ook overzichtelijke stad. Dat vind ik wel prettig, in een enorme stad als Amsterdam voel ik me niet thuis. Doordat ik maar weinig verplichte college uren heb (op dit moment zijn het er maar 4(!!!) per week), heb ik erg veel vrije tijd. Een deel van die tijd wordt ik natuurlijk geacht met mijn neus in de boeken te zitten (Een opleiding als rechten is wel erg veel zelfstudie) maar dan blijft er nog steeds veel tijd over. Die tijd vul ik op met werken en leuke dingen doen, zoals lekker eten met vriendinnen en natuurlijk uitgaan. In tegenstelling tot sommige andere studenten ga ik niet iedere avond de kroeg in. Af en toe lekker thuis relaxen vind ik ook heerlijk. Ik heb er dan ook bewust voor gekozen me niet aan te sluiten bij een studentenvereniging. Daar zitten naar mijn smaak te veel verplichtingen aan vast (en een ontgroening, mij niet gezien!). En zonder een vereniging vermaak ik me echt prima!

Zo sta ik momenteel ingeschreven bij de Student of the Year verkiezing (zie www.soty.nl). Deze verkiezing gaat op zoek naar de leukste en slimste student van het jaar. Mensen kunnen op de deelnemers stemmen en degene die dan de meeste stemmen krijgt en uiteindelijk wint, krijgt onder andere een vakantie naar Turkije! Echt iets wat een hardwerkende student als ik nodig heeft natuurlijk…

… maar ik dwaal af; even terug naar wat ik nog wilde zeggen tegen alle Girlscene-lezeressen die net hun examens hebben afgerond en in september gaan starten met een nieuwe opleiding: heel veel succes met jullie studiekeuze, je hebt net gelezen hoe moeilijk ik het er zelf mee heb gehad. Kijk goed rond op internet naar wat je mogelijkheden allemaal zijn. Bezoek een open dag of als het daar te laat voor is; neem rustig eens een kijkje op een school die jou aanspreekt, zodat je een idee krijgt van waar je straks terecht gaat komen en of dat je een beetje aanspreekt. En als je twijfelt, kijk dan nog even lekker verder, je hebt nog alle tijd!

Door Tineke