Lifestyle

Bijzondere opleiding: grimeur

In de rubriek "Girlscene meiden & hun opleiding" interviewen we Girlscene bezoekers met een leuke studie. Dit keer: Dyonne, zij studeert Allround Grimeur op het Kellebeek College in Roosendaal.

Dyonne bij één van haar opdrachten. Ze moest zichzelf ‘verouderen’ door make-up.

1. Vertel eens wat je over jezelf. Hoe oud ben je, wat zijn je hobby’s…

Ik ben Dyonne, ik ben 18 jaar en ik woon in Etten-Leur. Als bijbaantje werk ik in de plaatselijke bioscoop. Ik doe aan ballet en verder hou ik natuurlijk van winkelen, naar de film gaan of uitgaan. Ook gewoon afspreken met vriendinnen is altijd leuk!

2. Wat voor bijzondere opleiding doe je? En op welke school?

 Ik doe de opleiding Allround Grimeur op het Kellebeek College in Roosendaal. Voor degenen die niet weten wat het inhoudt: ik leer daar om mensen voor film of theater op te maken. Maar bijvoorbeeld ook voor modeshows of de Disneyland Parade. De opleiding zit volgens mij ook nog in Arnhem en Amsterdam.

3. Hoe ben je daar zo bij gekomen?

 Ik Ik hou erg van het theater en de sfeer daar. Maar ik weet van mezelf dat ik niet goed genoeg ben voor óp het podium, dus besloot ik om er iets achter te doen. Toen kwam een lerares met die opleiding aan. Ik deed intake en was eerst afgewezen, toen moest ik dus iets anders doen. Dat werd toerisme. Maar dat was absoluut niet wat ik wilde, en een tijdje later heb ik opnieuw intake gedaan. Die keer werd ik wel aangenomen! Voor de intake moest ik op een “leeg” velletje papier een alien tekenen/schilderen/wat ik maar wilde. Daarna volgde een gesprek waarin ze het gebruikelijke vroegen; “Waarom moeten we je aannemen?”, “Waarom wil je de opleiding doen?”, enzovoort.

4. Wat is er bijzonder aan jouw opleiding? 

Ik heb bijna geen ‘normale’ lessen. Ik heb wel vakken als Nederlands en Engels, maar voornamelijk ben ik bezig. We krijgen 11 uur in de week Grime, mijn favoriete les, waarbij je dus mensen moet beschilderen of opmaken. Verder heb ik nog een soort van handvaardigheid, daar moeten we beeldhouwen en gipsmaskers maken. Kappen vind ik ook leuk. Daar leer je haar vlechten, opsteken, en volgend jaar mogen we pruiken gaan maken.

5. Vertel eens iets over leuke projecten/opdrachten die je op de opleiding hebt moeten doen?

Je krijgt voor school dus verschillende opdrachten. Zo heb ik ook al een aantal keer bodypainten gedaan. Laatst hadden we als thema ‘Pink Ribbon’, en dan moesten we dus maken wat ons daar aan deed denken. Ik had op het bovenlichaam mooie bloemen geschilderd, en lelijke bloemen op het onderlichaam. Op de buik had ik een doolhof, met de gedachte dat je van het lelijke bij het mooie kan komen, maar dat dat tijd en moeite kost. En verder vond ik de opdracht ‘midwinterdroom’ erg leuk. Daar mocht je zelf een mythe-achtig figuur maken. Ik had een bosgeest gemaakt. Ik ben een heel weekend met het jurkje bezig geweest! Je moet namelijk wel de hele aankleding verzorgen, maar dat kun je ook in een feestwinkel kopen. Daar hadden ze alleen niet wat ik wilde, dus maakte ik het zelf maar! Een andere gave opdracht is dat we volgend jaar stage mogen lopen in Disneyland Parijs om daar alle prinsen, prinsessen en heksen te grimeren voor de Parade. Daar heb ik erg zin in!

De bosgeest uit de ‘midwinterdroom’ opdracht.

6. Waarom zouden andere meiden ook deze opleiding moeten volgen? 

Het is echt heel erg leuk, en anders dan anders. Je zit niet van 9 tot 5 in een hokje straks, je bent je eigen baas. Je bepaalt zelf een heleboel en de opleiding is heel relaxed. Leraren doen niet zo moeilijk, tenzij je echt niks uitvoert natuurlijk. Je bent ook altijd wel bezig wat ik zelf ook fijn vind en de stages zijn ook heel leuk! En je ziet natuurlijk je eigen werk terug op het grote podium!

Door Milou van Roon