Lifestyle

Bijzondere opleiding: Vrede&Veiligheid

In de rubriek "Girlscene meiden & hun opleiding" interviewen we Girlscene bezoekers met een leuke studie. Dit keer: Elyse, zij studeert Vrede&Veiligheid en doet nu een Oriëntatiejaar van de landmacht.

Vertel eens wat je over jezelf …

Ik ben Elyse Isguzar, en ben 16 jaar oud. Mijn hobby’s zijn voetballen, leuke dingen met mijn vriendinnen doen en muziek luisteren.

Wat voor bijzondere opleiding doe je? En op welke school?

Ik volg de opleiding Vrede&Veiligheid op het ROC in Apeldoorn. Ik doe nu een Oriëntatiejaar van de landmacht. Bij deze opleiding word je voor de Koninklijke landmacht, Marine of Luchtmobiele brigade opgeleid.

Hoe ben je daar zo bij gekomen?

Het heeft me altijd al wel geïnteresseerd maar de definitieve beslissing kwam door de open dagen, de meeloopdagen en de leuke verhalen van vrienden die het ook al eerder hebben gedaan of er mee bezig waren.

Wat is er bijzonder aan jouw opleiding?

Mijn opleiding is bijzonder, omdat er sowieso binnen de defensie weinig vrouwen zijn. Niet veel meisjes kiezen er voor om na hun vmbo naar de landmacht te gaan. Ook is mijn opleiding zo bijzonder omdat het gewoon altijd gevarieerd is. Elke dag leer je nieuwe dingen die je in je toekomst binnen de defensie nog zult hebben. Je bent altijd samen, want in het jaar heb je een buddy waar je alles mee deelt. En bovendien is het ook nog super gezond want je sport minimaal 10 uur in de week!

Vertel eens iets over leuke projecten/opdrachten die je op de opleiding hebt moeten doen?

Ik heb vorige week van woensdag tot vrijdag bivak moeten lopen. Hierbij moesten we naar de bossen van de Loenense watervallen. We hebben hier moeten leren hoe we in de bossen moesten bivakkeren; het slapen in kleine tentjes en het eten uit blik wat je moet verwarmen op een klein ijzeren houder met een messing blokje er onder. Erg grappig, haha! Het harde bikkelen hoort er natuurlijk ook bij. Hardlopen, opdrukken, tijgeren en in bomen klimmen was dan ook wat we het meeste hebben gedaan.

Waarom zouden andere meiden ook deze opleiding moeten volgen?

Omdat het gewoon een supervette opleiding is waar je altijd met mensen bezig bent, je zult dan ook nooit alleen voor komen te staan. En het is (voor de gezonde dames onder ons) een goede manier om in vorm te blijven en een extra goede conditie te krijgen. Je wordt er mentaal en fysiek een stuk sterker op en als je echt je best doet heb je zeker een goede toekomst. De defensie heeft een heel uitgebreid pakket dus je kunt als je wilt alle kanten op! Zo kun je bijvoorbeeld in de verzorging als verpleegster of dokter of chirurg maar je kunt ook naar de logistiek gaan om vervolgens vervoer van mensen en producten te vervoeren. Voor elk wat wils…