Lifestyle

Bijzondere opleiding: fotografie

In de rubriek "Girlscene meiden & hun opleiding" interviewen we Girlscene bezoekers met een leuke studie. Dit keer: Ilse, zij studeert ‘Fotografie’ op de Koninklijke Academie van Schone Kunsten in Antwerpen.

Vertel eens wat je over jezelf…

Ik ben Ilse, 18 jaar en ik kom uit ’s Hertogenbosch. Tegenwoordig woon ik in Antwerpen. Een tijdje terug heb ik op Girlscene gestaan als fotografie ‘talent’, ik schreef toen dat ik het liefst een foto opleiding wilde doen. Dit me gelukt! Mijn grootste passie is namelijk fotografie! Verder houd ik van paardrijden, mode, dansen en muziek. Maar het allerliefste struin ik door de stad met mijn camera.

Wat voor bijzondere opleiding doe je? En op welke school?

Ik doe de opleiding ‘Fotografie’ op de Koninklijke Academie van Schone Kunsten in Antwerpen.

Hoe ben je daar zo bij gekomen?

Ik wilde een zo breed mogelijke opleiding. De meeste opleidingen in Nederland zijn vooral gericht op Documentaire fotografie. Behalve in Den Haag, daar is het opgedeeld in 4 groepen: Mode, Journalistiek, Reclame en Documentair. Uiteindelijk ga je dus alsnog één richting op. Ik heb daar toelating gedaan, maar werd afgewezen vanwege mijn leeftijd, ik was te jong. Daarna ben ik eens over de grens gaan kijken en werd meteen verliefd. Een ontzettend mooi oud, wit gebouw met beelden ervoor, en een oude Griekse tempel ernaast. De Koninklijke Academie van de Schone Kunsten in Antwerpen. De opleiding zelf was heel erg breed met vakken als Filosofie en Psychologie erbij. Kunstgeschiedenis, fotogeschiedenis en zelfs tekenen. Daarnaast leer je fotograferen in de aller-breedste zin van het woord. Het was nog even heel spannend want er worden maar weinig mensen aangenomen. We zitten nu met 30 mensen in het eerste jaar, en aan het eind van het jaar kunnen er ongeveer 10 door naar de tweede… dus het wordt kei hard bikkelen.

Wat is er bijzonder aan jouw opleiding?

Ik denk dat het heel bijzonder is dat fotografie wordt gecombineerd met andere vakken. Je krijgt een enorme ‘kunst’ basis mee, waar je heel veel van kunt leren. Je leert op een hele andere manier naar de wereld kijken en het is ook een proces voor jezelf. Je wordt geconfronteerd met jezelf, en bepaalde gevoelens. Het kan dan af en toe ook behoorlijk heftig zijn, maar ook heel mooi om jezelf zo te leren kennen door middel van foto’s. Het is dus niet puur techniek dat je krijgt, fotografie is veel meer dan dat.

Vertel eens iets over leuke projecten/opdrachten die je op de opleiding hebt moeten doen?

Ik heb voor het eerste semester 6 opdrachten gehad. Een daarvan is een Camera Obscura, een zelfgemaakte camera maken en daarmee fotograferen. Super om te doen, maar ook ontzettend lastig en tijdrovend. De foto moet niet alleen qua techniek redelijk in orde zijn, maar ook vooral qua compositie en verhaal. Daarnaast moest ik een serie maken bij een bepaald thema: Mooi/Lelijk. Een reportage, een documentaire, een associatie opdracht en een opdracht die ‘1,2 veel’ heet. Het is dus veel tegelijk en door elkaar, maar je krijgt er de tijd voor om een concept te maken, proces door te gaan en je foto’s te blijven verbeteren totdat je een goed eindresultaat hebt. In januari komt er dan een jury de foto’s beoordelen. Naast deze praktische opdrachten hebben we natuurlijk ook nog de ‘gewone’ vakken, maar ik vind de praktijk toch een stuk leuker!

Waarom zouden andere meiden ook deze opleiding moeten volgen?

Als je creatief bent, en echt een passie hebt waar je voor wilt gaan, raad ik je dit absoluut aan. Het is knokken voor je plek, maar je krijgt volgens mij een stevige basis mee, waar je heel veel aan hebt!