Lifestyle

Bijzondere opleiding: Scheepvaart

In de rubriek "Girlscene meiden & hun opleiding" interviewen we Girlscene bezoekers met een leuke studie. Dit keer: Kimberley, zij zit op het Scheepvaart en Transport College in Rotterdam.

-

Vertel eens wat je over jezelf…
Ik ben Kimberley Mateman. Ik ben 17 jaar oud. In mijn vrije tijd ben ik graag met mijn vrienden.

Wat voor bijzondere opleiding doe je? En op welke school?
Ik doe de opleiding Koopvaardij officier alle schepen (Maritiem Officier), dat is de opleiding tot ‘stuurvrouw’. Ik zit in het eerste jaar, de opleiding zelf is een vierjarige MBO BOL opleiding. Ik volg deze op het Scheepvaart en Transport College (STC) in Rotterdam.

Hoe ben je daar zo bij gekomen?
Ik wilde deze opleiding al doen sinds jongs af aan. Altijd had ik al een fascinatie voor boten en schepen. Ik kom zelf niet uit een schippersfamilie, maar toch wist ik al snel dat ik later een schip zou willen besturen. Ik wist ook gelijk dat ik naar het STC wilde.

Wat is er bijzonder aan jouw opleiding?
Er bestaat nog steeds een verkeerd beeld van de haven onder veel mensen (zeker onder meisjes!). Ik doe de opleiding tot Maritiem Officier. Dit is echt varen op zee. Ik ben wel een van de weinige meisjes op de sector Zeevaart. We krijgen naast Engels, Nederlands en Wiskunde ook nautische vakken zoals Basic Safety Training, (veiligheidsvoorschriften aan boord) Personal Survival (hoe je overleeft als je o.a over boord bent geslagen) en Cargo Ladingbehandeling. Wat de mogelijkheden zijn met een diploma Maritiem Officier? Ik kan gaan varen op alle soorten schepen zoals een passagiersschip, een containerschip of een grote tanker. Maar veel meisjes kunnen ook in de haven aan de slag. Op school hebben we bijvoorbeeld de opleiding Manager havenlogistiek, met deze opleiding ben je vooral bezig met plannen en organiseren van vracht. Bedenk maar eens hoe jouw Uggs van Australië naar Europa komen. Daarvoor moet veel worden geregeld. Dat is ook een prima taak voor vrouwen.

Vertel eens iets over leuke projecten/opdrachten die je op de opleiding hebt moeten doen?
Ik zit nu nog in het eerste jaar, dus veel dingen heb ik nog niet kunnen doen. Ik heb wel één van de opleidingsschepen van school mogen besturen. Dat voelde heel goed, zelf achter het stuur staan. Wat trouwens niet een wiel is, maar een soort joystick. Ook heeft mijn school een groot simulatorenpark, waar we op kunnen oefenen. Vanaf volgend jaar hebben we daar echt les, het is ook levensecht zo een simulator. In het derde jaar ga ik ook stage lopen, ik hoop op een stageplek in het buitenland.

Waarom zouden andere meiden ook deze opleiding moeten volgen?
Varen op zee is geweldig, je maakt kennis met verschillende landen en culturen. Ook werk je 3, 4 maanden en dan heb je weer 3,4 maanden verlof. Maar op wal zijn er ook genoeg banen. Vrouwen zijn heel secuur, vaak klantvriendelijk en zeker ook stoer genoeg om in de haven te werken. Het werk in de haven/op een schip is heel anders dan de meeste mensen denken. Het vieze en vuile werk dat veel meisjes associëren met de haven klopt helemaal niet. Helemaal geen ‘Popeye’, maar veel meer met kranen en computers. Tuurlijk zijn sommige banen in de haven fysiek zwaar, maar er zijn ook genoeg administratieve banen.