Lifestyle

Nina ging naar Oeganda voor dance4life

De vijftienjarige Nina ging onlangs samen met The Partysquad met haar klas naar Oeganda, voor een project van STOP AIDS NOW! en dance4life. Op Girlscene vertelt ze wat ze heeft meegemaakt!

oeganda

Vertel eens wat je over jezelf. Hoe oud ben je, wat zijn je hobby’s…

Ik ben 15 jaar en was een van de gelukkigen die mee mocht naar Oeganda. In mijn vrije tijd ga ik vaak winkelen en leuke dingen doen met vriendinnen. Ook dans ik iedere week. Ik ga graag om met mensen en help ze graag daarom vond ik het geweldig dat ik mee mocht naar Oeganda. 

Jouw school, het Trevianum uit Sittard, zamelde eind 2009 het meeste geld in tijdens het scholenproject van dance4life. Daarom mochten jullie samen met The Partysquad naar Oeganda. Wat hebben jullie op school zoal gedaan dat jullie zoveel geld hebben ingezameld?

Op school hebben we verschillende dingen georganiseerd om geld in te zamelen voor dance4life. Als eerste hebben we een sponsorloop georganiseerd. Je moet dan eerst een bedrag ophalen waarvoor je gaat rennen. Voor de onderbouw van onze school hadden we een discoavond georganiseerd. Je moest dan een entreekaartje kopen. Die avond verkochten we drinken en polsbandjes van dance4life en het bedrag wat totaal was opgehaald ging naar dance4life.
De volgende dag hadden we een wintermarkt georganiseerd voor de hele buurt. Iedereen mocht spulletjes kopen of met sinterklaas op de foto. Het was een geslaagde dag en hebben daarmee veel geld opgehaald. Sommige leerlingen zijn ook langs bedrijven gegaan voor sponsoren te zoeken en andere langs de docentenkamer. Een leerling van onze school had een wens gehangen aan de wensboom van Ikea over Oeganda. En die wens werd uitgekozen als de winnaar en daardoor kregen we een tegoedbon van Ikea voor 200 euro zodat we spullen konden kopen om mee te nemen naar Oeganda. We hebber er lakens en bakjes voor gekocht en kregen heel veel Ikea potloodjes mee.

oeganda

 De eerste dagen gingen jullie aan de slag bij het project Health Need Uganda (HNU) in Ochero, een dorp op het platteland van Oeganda. Kun je iets over dit project vertellen? Wat hebben jullie er precies gedaan?

In Ochero hebben we veel scholen bezocht. De eerste school was een middelbare school van kinderen van 12 tot 18 jaar. Ze konden goed Engels praten en we discussieerden met hen over hiv, aids en seks. De dramagroep voerde een toneelstuk over uithuwelijken op en wij leerden hun de dance4life drill. We zijn ook naar een basisschool geweest waar we allemaal schoolspulletjes hebben uitgedeeld. We hebben een bezoek gebracht aan de kerk waar veel gezongen en gedanst werd. Dat was hartstikke leuk om te zien. Ook hebben we voedselpakketten gemaakt die we later zouden uitdelen in de Health Clinic. Dat was een zakje met een soort meel in, onder andere gemaakt van zoete aardappelen en dat was erg voedzaam en belangrijk voor de mensen met hiv. Bij de Health Clinic zagen we veel vrouwen met kinderen die informatie kregen van de dokter over voeding en verzorging.  Het verbaasde me hoe klein die kliniek was en er was maar één dokter. Aan de vrouwen hebben we ook spulletjes gegeven voor de kinderen. Een dag werd onze groep in tweeën gesplitst. De eerste groep ging naar een drama groep en de tweede groep deed ‘home visites’. Ik ging mee naar de ‘home visites’. We bezochten een afgelegen dorpje, waar we bij mensen thuis op bezoek gingen. We hebben daar een oven gemaakt van modder en een droogrek van schors van de bomen. Het droogrek wordt gebruikt voor spullen op te leggen die door de zon worden gedroogd. Hygiëne is erg belangrijk voor de mensen met hiv. Ook de oven is belangrijk, want deze oven kost minder energie. Zo hoeven de mensen minder vaak hout te halen. En hun energie kunnen mensen met hiv beter voor iets anders gebruiken! Als laatste hebben we een bezoek gebracht aan een middelbare school waar we zijn geweest met het dance4life tourteam van Oeganda.

Jullie hebben ook meegewerkt aan het geven van voorlichting aan jongeren. Hoe ging dat? Waarom is dit zo belangrijk?

Daar wordt verschillend gedacht over voorlichting. Sommige doen alsof er helemaal niks aan de hand is, andere doen er helemaal niet serieus over en maken er grapjes om en andere zijn er serieus over. Als je ze vertelt over een condoom zeggen ze allemaal dat ze het niet gebruiken en als je ze uitleg wilt geven over het gebruik van een condoom zeggen ze dat in de wet staat dat het verboden is. Ze geven vrouwen de schuld ervan dat ze hiv kunnen oplopen. Het is erg belangrijk om met de jongeren te praten over voorlichting. Als ze het veilig zouden doen, zou hiv en aids al veel minder voorkomen.

Ook was er een optreden van het dance4life tourteam, dat de Oegandese jongeren inspireerde om zelf in actie te komen tegen hiv en aids. Hoe was dit?

Het dance4life tourteam wil dat ze in actie komen tegen hiv en aids en dat proberen ze te laten zien door te dansen. In het begin deden ze niet mee met dansen en stonden ze maar wat te kijken maar ze begonnen langzamerhand mee te doen. En op het einde hebben we gezamenlijk de drill van dance4life gedaan en je kon zien dat ze het erg leuk vonden om te doen.

Wat is jouw mooiste herinnering aan deze reis?

Ik vond de hele reis echt fantastisch en ik zal het nooit vergeten maar een paar dingen hebben echt een enorme indruk op me gemaakt zoals het welkom in Ochero. We stapten uit de busjes en de hele bevolking stond meteen om ons heen en zongen een welkomstlied. Het droogrek maken vond ik ook erg interessant. Hoe ze met zo’n simpele dingen, zo’n handige dingen kunnen maken is echt ongelofelijk. We hebben ook speelgoed uitgedeeld aan de kinderen in Ochero en ze waren met alles zo ontzettend blij! Zelfs met een leeg flesje! Het heeft me laten inzien hoe goed wij het wel niet hebben. Wij hebben alles en willen steeds meer en meer en zij hebben niks en zijn gelukkig. Ik zou heel graag nog eens terug willen!

Wat denk jij dat het belangrijkste is dat dance4life kan bereiken in Oeganda?

Ik denk dat het belangrijkste is dat iedereen zich inzet om de verspreiding van hiv en aids terug te dringen en dat ze meer voorlichting geven aan de jongeren in Oeganda.

Een aantal foto’s van de reis:

oeganda

oeganda

De kleine kinderen lopen gezellig overal mee naar toe…

oeganda

Groepsfoto

oeganda

Dansen op school samen met het Tourteam.

oeganda

Hier discussiëren we met jongeren en praten over voorlichting, relaties en testen op hiv.

oeganda

Hier ben ik in de Health Clinic en krijgen de vrouwen informatie over voeding en gezondheid.

oeganda

Hier zijn we bezig met het maken van voedselpakketten die later werden uitgedeeld aan mensen die het hard nodig hebben.

oeganda

Op St. Paul Secondary School kijken we naar drama en traditionele dans door de Oegandese scholieren. Hier is het belangrijk om informatie over hiv en aids door te geven! Wij dansen de dance4life drill en leren het de Oegandese scholieren.

Voor meer info, zie deze site!