Lifestyle

Faalangst: trillen en zweetaanvallen

Ken je dat? Die kriebels voordat je het lokaal of de examenzaal inloopt? Je vriendinnen die klikken met hun pen of klasgenoten die aan hun gezicht zitten van de zenuwen. Toch is er een groot verschil tussen gezonde spanning en faalangst. Want één van je die tien mensen met de klikkende pen, heeft faalangst en dat is serieus!

Er wordt vaak laks over gesproken, maar faalangst is echt geen pretje. Hoe goed mensen met faalangst zich ook voorbereiden, ze zijn altijd bang voor een mislukking. Dat hoeft niet speciaal bij een tentamen te zijn, maar kan ook bij sporten, rijlessen, of presentaties zijn. In principe zou je denken dat het alleen vervelend voor die persoon is, en dat ze het uiteindelijk wel goed doen. Maar daar zit het hem in. Mensen met faalangst zijn zo bang dat ze door die angst minder goed presteren. Dat komt niet alleen door hun gedachte, maar ook door het uitstelgedrag, trillende handen, slapeloosheid, hartkloppingen en ook transpireren. Geen feestje…

faalangst

Zeker tijdens deze examenperiode en de laatste tentamenperiode die er nu aankomt, heeft dus één op de tien jongeren er last van. Waarschijnlijk ken je de tips of heb je zelfs faalangsttraining gehad, maar toch geven wij nog wat tips. Niet alleen een handige herhaling voor de meiden met faalangst, de tips zijn ook handig voor iedereen die last heeft van zenuwen.

Ga bewust extra rechtop staan en zitten. Lichaamshouding is heel belangrijk, kijk maar eens naar iemand die verdrietig is; diegene zal nooit rechtop zitten.

Beloon jezelf. Niet alleen met mooie spullen als je iets gehaald hebt, maar ook voor die spiegel. Noem al je positieve punten op, dat kan met alles te maken hebben. 

Probeer diep in en uit te ademen, en voel dat je dit onder controle hebt. Het is belangrijk om dit goed te doen, dus het is niet onverstandig om hier eens voor naar een professional te gaan.

In plaats van dat je jezelf ‘waarom niet?’ vraagt, probeer je jezelf bij alles ‘waarom wel?’ te vragen. Voorbeeld: Waarom kan jij dat optreden stralend doen? Omdat je prachtig kan zingen en je er regelmatig complimentjes over krijgt!

faalangst

Probeer te relativeren. De wereld vergaat niet als je tijdens je rijles niet meteen goed kunt inparkeren. Of wanneer je het tentamen niet haalt. Zelfs een jaartje blijven zitten is geen ramp, een jaar is ook maar een jaar op een heel mensenleven.

Niet uitstellen. Bedenk wat je liever wilt doen, en spreek met jezelf af dat je dat pas mag doen als je het ene afgemaakt hebt. Bijvoorbeeld: je moet een werkstuk afmaken, maar je wil liever de nieuwe aflevering van Gossip Girl kijken. Spreek met jezelf af dat je eerst je werk afmaakt.

Vermijd groepjes die voor het tentamen of examen nog van alles in paniek aan elkaar vragen. Niemand zegt dat zij het wel weten en het kan je verwarren terwijl jij wel goed hebt geleerd.

Stel jezelf doelen die te bereiken zijn. Verwacht geen acht of negen van jezelf, met een zesje heb je het ook gehaald.

Heb jij faalangst of ben je vaak erg zenuwachtig voor dingen? En heb jij nog tips?

Door Esmée