Lifestyle

Girlscene talk: studerend naar de toekomst

“Studies en studiekeuzes!” antwoordden jullie stellig op de vraag waar de volgende aflevering van Girlscene talk over moet gaan. Via Facebook gaven jullie aan de grootste plannen te hebben voor de toekomst.  

girlscenetalkstuderen

“Weet je zeker dat dit je definitieve keus is?”

– “Ja, helemaal!”

Nou nee, eigenlijk wist ik het helemaal niet zeker toen ik aan het eind van havo drie bij de decaan zat en voor een profiel koos. Laat staan dat ik wist wat ik nou wilde worden. Door de jaren heen veranderde dat net zo vaak als het weer: verpleegster, lerares, gebarentolk, docent dans en actrice. Uiteindelijk ben ik Journalistiek gaan studeren, maar nog steeds heb ik geen flauw idee wat ik nou in de toekomst ga doen.

Op Facebook lieten een paar van julllie weten wél vastbesloten te zijn over de toekomst en je studie:

Jurissa:“Ik wil Paraveterinair Dierenartsassistente gaan studeren, omdat ik met dieren ben opgegroeid. Ik werk nu ook in een dierenasiel. Dieren zijn mijn leven”.

Angelica:“Ik studeer ICT. Het is een super leuke studie, ondanks dat je soms je hoofd boven water moet houden als enigste meisje tussen al die jongens ”.

Maud:“Ik wil psychologie gaan studeren en jeugdpsycholoog worden, omdat ik jongen mensen die met zichzelf in de knoop zitten wil helpen. Dit naar aanleiding van een vriendin die het zelf heel moeilijk had…”

Inge:“Ik studeer deeltijd voor docent Duits en ga nu naar het tweede jaar. Daarnaast heb ik een baan op een middelbare school. Heel erg leuk om te doen en verheug me nu al op het nieuwe jaar!”

Michelle:“Ik begin binnenkort met mijn studie en heb er echt zin in. Ik ben aangenomen op de kunstacademie in Groningen, waar ik grafische vormgeving ga studeren. Dus ik ga me richten op lekker creatief bezig zijn”.

Arianne:“Ik wil bouwkunde gaan studeren in Eindhoven. Dat lijkt me een leuke combinatie van creativiteit, wiskunde en natuurkunde”.

girlscenetalkstuderen

Soms zit het mee, soms zit het tegen

Het kan gebeuren dat de studie na een tijdje, door welke omstandigheden dan ook, tegenvalt of er noodgedwongen mee moet stoppen. Dit gebeurde ook bij Mariëlle: “Ik heb Kust- en Zeemanagement gedaan en vond dit een leuke studie. Helaas moest ik stoppen vanwege een paar jongens die niet mee wilde werken. Nu ga ik naar het tweede jaar van HBO Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek. Het is wel een leuke opleiding, maar enorm zwaar!"

Per jaar switchen duizenden studenten van studie, of besluiten zelfs om helemaal te stoppen. Dit kan te maken hebben met, zoals Mariëlle hierboven aangeeft, factoren uit je omgeving. Uit onderzoek is gebleken dat persoonlijke omstandigheden, gebrek aan motivatie en teleurstelling in de manier van lesgeven de andere meest voorkomende redenen zijn om te stoppen met de studie en iets anders te zoeken. De meesten studenten hebben al vrij snel door dat dit niet is wat ze zoeken.

girlscenetalkstuderen

En doorrrrrrrrrrrrrrrr….

Een andere reden om te stoppen met je studie is doorstromen naar een hoger niveau. Bijvoorbeeld van hbo naar de universiteit als je eenmaal je propedeuse binnen hebt. Of naar het hbo na het halen van je mbo- diploma.

Saskia: “Ik studeer HBO Rechten en het bevalt me prima! Dit schooljaar ga ik m’n tweede jaar in. Daarna misschien door naar de universiteit om een master te doen”.

Bella Donna: “Ik ga nu een grafische richting op bij mijn opleiding, ook al ben ik er nog niet helemaal zeker van. Hierna wil ik nog hbo doen, het liefst een combi van mode, film, televisie en theater”.

Priscilla: “Eigenlijk ben ik alweer klaar met studeren. Eerst heb ik MBO Toerisme gedaan, erg leuk! Daarna heb ik HBO Vrijetijdsmanagement gedaan, waar ik vorige maand ben afgestuurd. Nu dus hard op zoek naar een baan”.

Chantal: “Op het moment studeer ik Toerisme, niet echt een leuke studie. Hierna ga ik de opleiding tot operatieassistent volgen in Groningen, omdat ik graag in de zorg wil gaan werken”.

girlscenetalkstuderen

Meerdere wegen leiden naar Rome

Zoals je ziet ging Priscilla na haar studie een andere kant op dan ze studeerde op het mbo. Chantal is ook vastberaden om na haar opleiding Toerisme iets compleet anders te gaan doen. Deze switch komt veel vaker voor. Verschillende studieadviseurs zeggen dat dit komt door de jonge leeftijd waarop je al een richting moet kiezen. De gemiddelde leeftijd als je voor een mbo- opleiding moet kiezen is 16, voor een hbo- opleiding  17 en de universiteit 18.

Je kan de studiekeuze laten beïnvloeden door je vrienden of een beeld hebben van de open dag die na een tijdje eigenlijk helemaal niet lijkt te kloppen. Dan komt het besef dat dit totaal niet is wat je wilt. Veel jongeren vinden zich ook nog te jong om te gaan werken als ze van het mbo komen en kiezen voor doorstuderen.

Laat je niet ontmoedigen als je niet gelijk de studie van je dromen kunt gaan doen, er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Praat met een adviseur om een weg uit te stippelen. Laat het er ook niet bij hangen als je afgewezen wordt na een auditie bij een kunstopleiding of uitloting bij een studie als Geneeskunde. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer toch een plan B achter de hand te hebben.

girlscenetalkstuderen

Still haven’t found what I’m looking for…

Elien: “Ik studeer voor maatschappelijk assistent en ik weet dat dit niet mijn ding is. Maar ik weet ook niet wat wel…”

Maaike: “Pfoe, ik zou niet weten wat ik wil gaan studeren. Oriëntatiejaar misschien?

Heb je nog geen flauw idee wat je wil gaan studeren? Maak je geen zorgen en geef jezelf de tijd om te bedenken wat je het leukst lijkt. Het is heel normaal om na de middelbare school te gaan werken of mee te doen aan een oriëntatiejaar.  In een paar maanden tijd leert een coach je inzien of je meer een boekenwurm bent of liever de handen uit de mouwen steekt.

Ik wil never ever ever….

ever ever ever meer naar school! Na een tijdje kan je studeren zo spuugzat zijn dat je liever gaat werken. Maar kan je een business babe worden zonder diploma? Yes, you can. Weet wel dat je in Nederland tot en met achttien jaar leerplichtig bent. Daarna kan je ook kiezen om op je eigen manier een carriére op te bouwen. Zolang je maar genoeg doorzettingsvermogen, talent en plezier hebt in wat je doet, kom je er echt wel.

girlscenetalkstuderen

Wist je trouwens dat er veel celebs zijn zonder diploma? Onder andere Christina Aguilera, Johnny Depp en zangeres Pink zijn al jaren succesvol zonder papiertje.

Heb jij je toekomstplannen, inclusief eventuele doorstroom studies al voor ogen? Wat ga jij doen als de studie van je eerste keus ontzettend tegen lijkt te vallen?

Wil jij graag met jouw quote in de volgende aflevering van Girlscene talk? Hou dan vooral onze Twitter en Facebook in de gaten!

Bron beeld: weheartit.com

Door Brenda