Lifestyle

Hoe kies je een studie?

Op de middelbare school ben je meestal gefocust op het halen van je SO’s en proefwerken. Maar die tijd dat je een vervolgopleiding moet kiezen komt vaker sneller dichterbij dan je denkt. Het is een super belangrijke keuze, dus Girlscene helpt je een handje!

Sommige meiden weten het al als kleuter: zij willen dierenarts worden. Maar soms moet je die keuze wat aanpassen. Doe je nu vmbo, dan kun je misschien beter beginnen met dierenartsassistente! Het is dus belangrijk om te weten wat je wilt. Meerdere wegen leiden naar Rome en je kunt ook altijd receptioniste worden bij een dierenartspraktijk.

studiekeuze

‘Iets met…’
Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je geen flauw idee hebt wat je wilt worden. ‘Iets met communicatie’ of ‘iets in de mode’. Maar wat? Op zich hoef je dat natuurlijk nog niet te kiezen. Als je weet dat je in de mode wilt werken, maar je kunt en wilt niet ontwerpen, dan vallen alle designstudies al af. Dan kun je jezelf afvragen of je bijvoorbeeld zou willen schrijven over mode (en zo ja, heb je genoeg taalgevoel?), merken helpen met het krijgen van publiciteit (zoals Whitney Port deed bij Kelly Cutrone) of dat je liever zou willen ondernemen en een eigen modewinkel zou willen beginnen.

studiekeuze

Dit was natuurlijk een voorbeeld, maar zo kun je dat bij alle interesses die je hebt doen. Bedenk je wel dat een beroep je echt moet liggen. Een verkoper die zijn mond niet open durft te trekken, gaat niet verkopen. Net als een verpleegster die bang voor bloed is en een journalist die dyslectisch is. Maak voor jezelf een lijstje met je sterke en zwakke punten, zodat je daar met je keuze op in kunt spelen.

studiekeuze

Tips!
Op het HBO valt 17,6% van de studenten al na een jaar af. Op de universiteit is dat 10,5% en op het MBO 21%. Maar maak je de kans nu zo klein mogelijk dat jij daar niet bij hoort? Lees hieronder de tip!

– Begin op tijd met oriënteren! Niets is zo vervelend als op het laatste moment een keuze moeten maken.

– Ga naar opendagen. Je voelt in een schoolgebouw al vrij snel wat voor sfeer er hangt. Iedere opleiding zet zijn beste beentje voor, maar aan de sfeer kunnen ze niet zo snel iets veranderen.

– Visualiseer je dat je afgestudeerd bent en dat je nu een baan moet zoeken. Is er veel werk te vinden? Wil je eigenlijk wel fulltime dit beroep uitoefenen?

– Concentreer je niet alleen op de beroepsmogelijkheden van een studie, maar verdiep je ook eens in het vakkenpakket.

– Kijk op fora, bijvoorbeeld het Girlscene forum, of er meiden zijn die de opleiding al volgen.

– Check websites als studiekeuze123.nl, beroepskeuzetest.nl en tkmst.nl.

Studeer jij al of moet je nog een keuze maken?

Door Esmée

(Tip ingezonden door Judith)