Lifestyle

Concentratie, check!

Redactie

Hè bah, de school is weer begonnen. Dat betekent huiswerk, proefwerken en een hoop lange dagen op school. Echt even wennen na die heerlijke vrije dagen van de vakantie. Zucht, we zullen toch moeten! Denk maar aan de leuke dingen, namelijk je vriendinnen en kletsen in de lunchpauzes. Voor de concentratie zorgen wij wel, lees maar mee!

concentratie, check!

Ondanks dat school heel gezellig kan zijn, moet je natuurlijk wel goede punten blijven halen. Voor goede punten is een hoop concentratie nodig, want een mega verslag schrijf je natuurlijk niet in vijf minuten. Het is belangrijk dat je de tijd neemt en je goed concentreert op een ding tegelijkertijd. Heel belangrijk, geef niet op!

concentratie, check!
Zorg dat je telefoon niet naast je ligt tijdens het studeren! Leg je mobieltje even in een kastje of beneden aan de oplader.

Werk in een rustige omgeving
Maak je huiswerk niet op de bank, in de tuin of beneden als je familie thuis is. Ga even alleen boven op je kamer zitten of zoek een rustige plek op school. Zo word jij niet zo makkelijk afgeleid. Mocht je écht geen rustige plek kunnen vinden, doe dan een koptelefoon op met muziek. Pas wel op, want muziek kan je ook weer afleiden. Dus ga voor rustige muziek.

concentratie, check!
Schrijf motiverende briefjes aan jezelf, zo help jij jezelf motiveren.

Take a break!
Zorg dat je een uurtje heel hard knalt met leren of een verslag schrijven, houdt daarna een kwartiertje pauze. Zorg er wel voor dat je na een kwartiertje terug bent en niet de pauze langer maakt. Je moet wel echt pauze houden, ook al lukt het niet en heb je voor jouw gevoel weinig gedaan in het uur, je verdient even rust. Na drie uur werken en twee pauzes later, neem je even een wat langere pauze, bijvoorbeeld een half uurtje.

Ga in je pauzes afleiding zoeken. Ga lekker de zon in, een rondje fietsen, je hond knuffelen/uitlaten of bel een vriendin op. Ga niet tv kijken, want je ogen verdienen juist even rust. Lekker actief zijn helpt jou juist van de spanningen af te komen van het leren.

concentratie, check!

Maak een planning
Zorg dat je een paar weken voordat je proefwerkperiode begint een planning maakt. Plan hier al je verslagen en leeruurtjes in. Houd je wel aan deze planning en zorg dat je tijd maakt voor alle vakken, dus niet alleen dat moeilijke vak. Zorg ook dat je niet alles tegelijk hoeft te doen. Je kunt namelijk beter vijf keer per week een uurtje studeren dan een dag vijf uur achter elkaar.

Heb jij moeite met plannen of aan afspraken houden? Zorg dat je jouw ouders/vrienden/vriendinnen om hulp vraagt. Ze kunnen samen met jou een planning maken, maar ook zorgen dat jij je aan je planning houdt.

concentratie, check!

Beloon jezelf!
Ja, jij verdient een beloning na al dat harde werken! Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je na je proefwerkperiode dat ene mooie shirtje mag halen, of dat je na een uurtje verslag schrijven in jouw pauze een ijsje mag pakken. Yummmm.

Weg met alle spanningen
Ben je ontzettend gespannen voor dat moeilijke proefwerk? Ga even lekker zitten. Voel je stoel aan je rug en billen. Plaats je voeten stevig aan de grond en zak maar even lekker weg in je stoel. Zucht een paar keer diep en kom tot rust. Jij bent nu klaar om dat examen eens een poepie te laten ruiken!

Rust goed uit
Zorg voor voldoende nachtrust, dat helpt jou met concentreren.

concentratie, check!

Houdt je bureau netjes
Zorg dat tijdens het leren jouw bureau er netjes uitziet. Los slingerende spulletjes kunnen jou afleiden. Ruim dus voor een drukke periode jouw bureau op en maak het even goed schoon. Koop eventueel wat leuke pennetjes, papiertjes en gummetjes. Zo zie je dat je zin krijgt om te leren!

Leer overdag
Na een warme maaltijd kan het een stuk moeilijker zijn te concentreren. Zorg dus dat je voor het avondeten al klaar bent.

concentratie, check!

Gelukkig kun jij met deze concentratie tips er weer tegen aan dit schooljaar. Voor je het weet is het weer zomervakantie. Heb jij tot die tijd nog een aantal goede studietips?

Bron: Digischool

Gouden tip: Meerten

Door: Jitske