Lifestyle

Taboe verbreken: eenzaamheid onder studenten

‘Je studententijd is de beste tijd van je leven.’ ‘Tijdens je studentenleven maak je vrienden voor het leven.’ Dit zijn de dingen die in je hoofd spoken als je net begint met studeren. Je hebt er een beeld bij omdat je er zoveel over hebt gehoord. Er is wel een deel van het studentenleven waar nog steeds een taboe op rust, waar jongeren het liefst niet over praten.

Vandaag wil ik, Sarah van The Fashion Plaza, deze taboe verbreken, ik ga het hebben over eenzaamheid onder studenten door mijn persoonlijke verhaal te vertellen…

lonely

Ik begon aan een nieuwe studie en had voor mezelf al helemaal bedacht hoe mijn leven eruit ging zien. Ik zou op kamers gaan, elk weekend feesten, weinig naar mijn ouders gaan omdat het te leuk was in mijn studentenstad om te vertrekken in de weekenden, altijd samen met kamergenoten eten en ondertussen een beetje studeren. Niets bleek minder waar. Ik ben op zoek gegaan naar een kamer, maar ik wist niet dat het zo lastig zou worden. Toen bleek dat het haast onmogelijk was op direct op kamers te gaan, beloofde ik mezelf om even bij mijn ouders te blijven wonen om vervolgens snel op kamers te gaan.

Ik ging naar alle colleges zodat ik veel op de universiteit zou zijn en veel mensen zou kunnen ontmoeten. Maar al snel bleek dat ik juist heel weinig contacturen had en ik vond het zo raar om tijdens colleges te gaan socializen. Vroeger bedacht ik me dat ik elke dag langer op de universiteit zou blijven om samen met vrienden te chillen en een beetje te leren. Maar veel van mijn studiegenoten gingen snel na de colleges weer naar huis en dan bleef ik alleen achter. Als ik medestudenten vroeg of ze uit wilden gaan dan hadden ze vaak andere plannen, ze hadden een vriend waarmee ze altijd uitgingen of ze hadden gewoon geen zin.

Op de een of andere manier kon ik niet die klik krijgen met medestudenten om leuke dingen samen te gaan doen. Af en toe ging ik wel eens naar een borrel, maar ik ontmoette niet die mensen die dezelfde humor hadden als ik. Voor ik het wist zat ik elke dag na een college in de trein terug naar huis om zes uur in de avond weer met mijn ouders te gaan avondeten. Het ergste vond ik wel dat mijn ouders het opmerkten: ‘Moet jij niet uitgaan vandaag’?, ‘ Moet jij niet meer met vrienden iets gaan doen?’ Dat maakte het nog erger en daardoor durfde ik niet meer vroeg thuis te zijn. Anders kreeg ik weer die opmerkingen van mijn ouders. 

Na mijn colleges ging ik terug met de trein naar mijn woonplaats en daar zocht ik de bieb op om tot laat te gaan leren zodat ik laat thuis zou komen en ik geen vragen kreeg van mijn ouders. Ik probeerde om meer in mijn eigen woonplaats te gaan doen met mijn middelbare schoolvrienden, maar deze vrienden gingen ook studeren en veel waren er al verhuisd. Daar zat ik dan op de vrijdagavond met mijn ouders thuis op de bank. Dit is niet hoe ik mijn studentenleven had voorgesteld.

lonely

Ik werd heel eenzaam en probeerde het te verbergen. Uiteindelijk ben ik uit die eenzaamheid gekomen. Hoe ik dat heb gedaan zal ik het volgende artikel vertellen, samen met meer tips om het beste uit je studentenleven te halen. Met deze post hoop ik dat anderen ervaringen willen delen met mij.

Hebben jullie dit ook meegemaakt en wat hebben jullie eraan gedaan?

Bron beeld: Weheartit

Door: Sarah van The Fashion Plaza

Super bedankt Sarah! Wij kijken weer uit naar je volgende artikel!