Lifestyle

Toffe opleiding: Internationale Ontwikkelingsstudies

Een tijdje geleden vroegen we jullie de meest toffe en leukste opleidingen ever met ons te delen. Wij kregen hierbij ontzettend veel inzendingen met super leuke opleidingen die het verdienen om in de spotlights te staan. Dit keer is het de opleiding van Anne met haar tofste opleiding ever: Internationale Ontwikkelingsstudies.

Hoi! Ik ben Anne, 21 jaar en ben nu bezig met mijn tweedejaars van Internationale Ontwikkelingsstudies aan de Universiteit in Wageningen. Als je van uitdagingen houdt en je graag wil verdiepen in andere landen met problemen als armoede, AIDS of de algemene wereldvoedselcrisis, is het misschien ook wel wat voor jou! Het is namelijk niet voor niets de tofste opleiding ever!

Internationale Ontwikkelingsstudies, ofwel IO, richt zich op het verbeteren van levensomstandigheden overal ter wereld.

anne's opleiding

Na een jaar bedrijfseconomie gestudeerd te hebben wist ik het zeker, dat was niks voor mij. Het was te beperkt en richtte zich vooral op eigen gewin. Ik vond de uitgangspunten van de studie puur egoïstisch. Dat vind ik naar, vooral omdat je met economie ook mensen kon helpen die het slechter hebben! Daarom ben ik toen met mijn opleiding gestopt. Na veel omzwervingen bij verschillende meeloopdagen en open dagen kwam ik in Wageningen terecht. Ik was een beetje sceptisch en had hetzelfde idee van Wageningen als veel andere mensen, namelijk dat het een boerengat is in een verre uithoek van Nederland.

Van dat idee ben ik ontzettend teruggekomen! Ik merkte dat je in Wageningen ook sociale studies kon doen en was meteen verliefd op IO. Het was precies wat ik zocht. Een beetje economie, een beetje antropologie, communicatie, rechten, bestuurskunde en sociologie. Het is ontzettend afwisselend en blijft daarom boeiend!

anne's opleiding

Eigenlijk elke docent die je krijgt heeft wel wat gedaan in het buitenland en weet daarom ook uit eigen ervaring te vertellen hoe de situaties in andere landen zijn. Het is vooral heel bizar om dan te zien hoe mensen aan de andere kant van de wereld lijden onder onze levensstijl. Wist je bijvoorbeeld dat er in Ethiopië inheemse volksstammen van hun vruchtbare grond verjaagd worden, zodat rijke buitenlandse bedrijven daar hun voedsel kunnen produceren? Om de producten vervolgens te exporteren naar het Westen? Dat terwijl er in Ethiopië zoveel mensen omkomen van de honger! Niet eerlijk, toch?

Tijdens je studie ga je sowieso naar het buitenland. Dit jaar vertrek ik voor een vak naar Ierland om daar onderzoek te doen. Dit is een onderdeel van een van mijn vakken. In mijn derde jaar vertrek ik voor een half jaartje naar het buitenland voor mijn minor. Ik hoop dat ik op een universiteit in Latijns Amerika terecht kan!

Veel afgestudeerden komen terecht bij bijvoorbeeld de Verenigde Staten of bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Je kunt ook onderzoek doen of werken bij een organisatie als Amnesty International of Unicef. Daarnaast kun je ook ervoor kiezen om in het buitenland te gaan werken, je bent namelijk internationaal opgeleid en heel breed inzetbaar.

Eigenlijk elke docent die je krijgt heeft wel wat gedaan in het buitenland en weet daarom ook uit eigen ervaring te vertellen hoe de situaties in andere landen zijn. Het is vooral heel bizar om dan te zien hoe mensen aan de andere kant van de wereld lijden onder onze levensstijl. Wist je bijvoorbeeld dat er in Ethiopië inheemse volksstammen van hun vruchtbare grond verjaagd worden, zodat rijke buitenlandse bedrijven daar hun voedsel kunnen produceren, om dat vervolgens te exporteren naar het Westen? En dat terwijl er in Ethiopië zo veel mensen omkomen van de honger!  Tijdens je studie ga je sowieso naar het buitenland. Dit jaar vertrek ik voor een vak naar Ierland, om daar onderzoek te doen, dat is onderdeel van een van mijn vakken. In mijn derde jaar vertrek ik voor een halfjaartje naar het buitenland voor mijn minor. Ik hoop dat bij op een universiteit in Latijns Amerika terecht kan! Veel afgestudeerden komen terecht bij bijvoorbeeld de VN of het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook gaan veel mensen onderzoek doen of werken bij een organisatie als Amnesty International of Unicef. Je kunt ervoor kiezen om in het buitenland te gaan werken, je bent internationaal opgeleid en heel breed inzetbaar.
Uitzicht over Sarajevo

Als je interesse hebt om IO te gaan studeren, kijk dan even op de website van de Universiteit van Wageningen voor meer info en toelatingseisen. Deze opleiding kun je ook op HBO-niveau doen bij van Hall Larenstein, ook in Wageningen. Daar heet de studie Rural Development and Innovations (RDI).

Het aantal college uren valt mee, je moet wel veel lezen! De studie wordt in het Nederlands gegeven, maar regelmatig zijn de boeken in het Engels. De hoorcolleges worden meestal in grotere zalen gegeven, hier wordt de stof vooral uitgelegd. Tijdens de werkcolleges, die je in kleine groepjes studenten volgt, kun je meer vragen stellen en verdiep je je in de stof door middel van opdrachten.

Naast mijn studie heb ik veel vrije tijd en ben ik actief als voorzitter van de studievereniging Ipso Facto. Afgelopen zomer hebben we met een aantal studiegenootjes een mooie reis gemaakt door de Balkan! Een paar van de hoogtepunten van de reis waren de ontwikkelingsprojecten in  onder andere Srebrenica en Sarajevo die we bezocht hebben. Daarnaast hebben we natuurlijk ook lekker vakantie gevierd aan de Kroatische kust!

Het uitgaansleven in Wageningen is niet snel saai, alhoewel heel anders dan in andere studentensteden. Wageningen heeft een aantal leuke kroegen, maar de open feesten op de sociëteiten van de studieverenigingen worden doorgaans het drukst bezocht! Ook worden er veel huisfeesten georganiseerd, volgens Wageningse traditie vaak met een thema. Dat zijn de beste feesten naar mijn mening 😉

Tijdens de studiereis naar de Balkan!
Tijdens de studiereis naar de Balkan!

Wat ik leuk vind aan Wageningen, is de internationale sfeer. Er zitten ontzettend veel buitenlandse studenten, omdat Wageningen in het buitenland heel erg bekend is! Ik heb huisgenootjes uit onder andere Bolivia, Spanje en Brazilië. Bovendien is Wageningen heel klein, waardoor je heel makkelijk veel mensen leert kennen.

Ik hoop dat ik jullie een beetje een goed beeld heb kunnen geven waarom ik Internationale Ontwikkelingsstudies de tofste opleiding ever vind! Ik hoop ook dat ik het volledig onterechte boeren-imago van Wageningen een beetje heb kunnen opkrikken, want het is een fantastische plek om te wonen en te studeren!

Wat vind jij van Internationale Ontwikkelingsstudies, de toffe opleiding van Anne?

Wil jij net als Anne dat jouw opleiding ook in de spotlights komt omdat jij de tofste opleiding ever hebt? Kijk dan even hier en ontdek wat je moet doen!

Bron beeld: Weheartit & foto’s gekregen van Anne

Door: Jitske

Must reads 👀