Lifestyle

Hoe werk ik aan school in de vakantie?

Jaaa, het is weer vakantie! Lekker uitslapen, alleen maar leuke dingen doen en plezier is het enige waar jij aan kan denken, want het is va-kan-tieeee! Toch? Nee, helaas komt die gigantisch zware proefwerkweek er weer aan… Nou, daar gaat de vrije tijd. Gelukkig hoef jij met een paar handige tips die vakantie helemaal niet op te geven!

leren in de vakantie

Het feit dat je binnenkort een belangrijk tentamen of proefwerkweek hebt, wordt vaak even vergeten aan het begin van de vakantie, want na die heftige schoolweken verdien jij even de rust. Geniet vooral het eerste weekend van de vakantie en geniet even flink van je vrije dagen. Slaap uit, lig de hele dag met een boek op de bank om vervolgens je vriendinnen gezellig in de avond te zien.

Helaas zul je binnenkort, in je vakantie, toch aan de bak moeten voor school. Dat maakt niet uit, want jij kunt nog genoeg van de vakantie genieten als je het goed verdeelt! Als je dadelijk allemaal goede cijfers hebt terug gekregen, is het al die moeite dubbel en dwars waard!

leren in bed

Leer in de ochtenden
Meestal als het vakantie is slaap je lekker uit, heerlijk in een warm bedje als het buiten extra koud is. Nu hoef je natuurlijk niet de wekker te zetten om zeven uur om super hard te gaan leren, maar sta gewoon eens een uurtje eerder op. Leg de avond van tevoren al je leerspullen klaar, zet je wekker en leg je leerspullen op schoot zodra je wakker wordt. Werk in bed aan een verslag op de computer of leer een vak. Zeg tegen je moeder hoelaat je ongeveer gaat beginnen en laat haar een lekker kopje thee brengen (zo kan ze je ook meteen wakker maken als je moeite hebt met opstaan).

Als jij zorgt dat je in de ochtenden aan school werkt, heb je nog de hele dag om allerlei leuke dingen te doen met je vriendinnen! Normaal zou je ‘toch maar’ in je bed liggen.

Verdeel je schoolwerk
Je kunt beter iedere dag een uurtje leren dan in een keer zeven uur achter elkaar. Zo leer je niet alleen beter, maar blijf je geconcentreerd en onthoud je veel meer informatie! Leer dus iedere ochtend van tien tot elf en beloon jezelf ’s middags met leuke dingen. Als je echt heel veel werkt hebt, kun je ook met jezelf afspreken dat je iedere dag twee uur aan school werkt, maar bedenk wel: het is vakantie! Gun jezelf de vrije tijd en rust lekker uit.

Rust uit
Zoals al gezegd is, rust lekker uit. Het is en blijft vakantie en deze zijn bedoeld om jou bij te laten komen van de heftige schoolweken en om jezelf te kunnen voorbereiden op de komende schoolweken. Dus ook al werk je een aantal uur aan school, geniet van je vrije uren door allerlei leuke dingen te doen!

oud en nieuw
Plan jezelf vrij met kerstmis en oud&nieuw! Jij hoort niet aan school te werken op deze leuke feestdagen 😉

Maak een planning
Je kunt van tevoren een planning maken waarin jij uitstippelt welke vakken je wanneer wil doen. In het artikel ‘Hoe maak je een schoolplanning’ staan wat handige tips.

Je kunt natuurlijk ook na het leren gewoon opschrijven hoeveel uur jij aan school hebt gewerkt en welke vakken je hebt behandeld. Zo zie je bijvoorbeeld op zaterdag dat jij al tien uur aan school hebt gewerkt. Veel! Dus sla een dagje over en trakteer jezelf op iets leuks. Ga lekker even de stad in met je beste vriendin en trakteer jezelf op een warme kop chocomel.

Maak een deal met je paps en mams
Praat met je vader en moeder over het feit hoeveel jij voor school moet doen. Probeer een deal te sluiten om het leuker voor jezelf te maken. Zo kun jij bijvoorbeeld afspreken dat als jouw ouders je minimaal twee uur per dag aan school zien werken, ze jou trakteren op een weekendje weg! Zo leer jij veel en houdt je het ook leuk voor jezelf. Plus jouw vader en moeder zullen trots zijn en je graag mee willen nemen om je te belonen, leuk!

kerstmarkt
Laat je ouders je bijvoorbeeld mee nemen naar de kerstmarkt, super gezellig!

Leer zowel de moeilijke vakken als de makkelijke
Als je veel vakken moet leren, ga je je meer focussen op de moeilijke vakken met de gedachte: ‘Die makkelijke vakken lukken me toch wel’. Toch is het belangrijk dat jij jezelf ook focust op de makkelijkere vakken en probeert alles mee te pakken. Zo sta jij dadelijk niet voor verrassingen tijdens de proefwerken.

Ben jij van plan toch wat meer te leren, zorg dan voor voldoende pauzes en rust. Neem na ieder uurtje leren vijf minuten pauze. Na drie uur neem je een half uur pauze. Zo houd jij jezelf geconcentreerd. Voor meer concentratie tips neem je een kijkje in het artikel ‘Concentratie, check!’.

leren

Leer samen met je vriendinnen!
Spreek met je vriendinnen af voor huiswerkuurtjes! Ga met z'n allen lekker aan een verslag werken met een aantal repen chocolade, thee en koekjes. Zo houd jij het leuk voor jezelf, kun je iets aan hun vragen als je iets moeilijk vindt en ben je, ondanks het heel gezellig is, toch met school bezig.

Heb jij nog een handige hoe-werk-ik-aan-school-in-de-vakantie tip?

Bronbeeld: Weheartit

Door: Jitske

Must reads 👀