Lifestyle

Toffe opleiding: Aviation Studies (luchtvaart)

Een tijdje geleden vroegen we jullie de meest toffe en leukste opleidingen ever met ons te delen. Wij kregen hiervoor ontzettend veel inzendingen met super leuke opleidingen die het verdienen om in de spotlights te staan. Dit keer is het de opleiding van Annika met haar tofste opleiding ever: Aviation Studies.

Girlscene is op zoek naar meiden met een toffe studie? Ik, Annika, voel me geroepen! Sinds begin dit jaar studeer ik Aviation Studies aan de Hogeschool van Amsterdam (locatie Leeuwenburg). Tijdens deze studie houd je jezelf bezig met de luchtvaart en alles wat daarbij komt kijken!

Op school lagen de bèta-vakken mij altijd beter dan de alfa-vakken. Vliegen vond ik natuurlijk heel leuk, maar ik heb nooit bedacht dat ik er iets mee zou willen doen. Toen in vijf vwo de tijd een beetje begon te dringen ging ik een beroepskeuzetest doen en daar kwam, tot mijn verbazing, piloot uit. Ik ben heel veel informatie gaan zoeken over luchtvaart gerelateerde studies en het leek me super interessant om alles over vliegtuigen en daaromheen te leren. Als verassing kreeg ik voor mijn achttiende verjaardag een vliegles op Rotterdam The Hague Airport en toen wist ik echt zeker dat dit is wat ik wilde!

aviation studies
Mijn eerste vliegles!

Ik ben naar de open dag geweest van Aviation Studies en heb nog een dag meegelopen (wat zeker aan te raden is, want zo krijg je een hele goede indruk van hoe een schooldag eruit ziet) de meeloopdag heeft me overtuigd en ik heb me dezelfde avond nog ingeschreven.

Nu meer over de studie zelf…
De eerste twee jaar is voor iedereen hetzelfde, daarna heb je verschillende afstudeerrichtingen waar je voor kunt kiezen. Deze richtingen zijn Aviation Engineering, Aviation Flight, Aviation Management, Air Traffic Management en de nieuwste richting Aviation Security & Technology. Het is een super technische studie, dus je moet wel houden van de bèta-vakken en op school natuurkunde en wiskunde B hebben gehad. Ik heb nu in mijn eerste blok onder andere de vakken: mechanica, aërodynamica, technische natuurkunde en wiskunde. Het leuke is dat je niet alleen vakken volgt, maar je krijgt ook practica lessen, lassen, plaatbewerking, etc.! Ook werk je met je projectgroep, die bestaat uit acht personen, een aantal weken aan een project. Wij zijn nu bezig met het project ‘De basic six’ , hier ga je een cockpit ontwerpen en leer je over de instrumenten in een vliegtuig. Een schooldag is heel variërend en dat maakt het zo ontzettend leuk!

aviation studies
Mijn eerste landing…

Het is wel een zware studie en omdat veel studenten het onderschatten is het afvalpercentage hoog. Veertig procent gaat door naar het tweede jaar. Als meisje ben je bij deze studie erg in de minderheid, zo’n negentig procent van de studenten is mannelijk. Dat heeft natuurlijk zijn nadelen, maar ook voordelen. Het is gelukkig niet zo dat er alleen maar jongensachtige meisjes hier rondlopen, waar ik wel een beetje bang voor was, maar dat valt heel erg mee!

De afstudeerrichting hebben ook nog wat toelichting nodig:
Aviation Engineering  is voor iedereen in de eerste twee jaar het uitgangspunt en hier kan je dan het derde en vierde jaar ook mee door. Je leert alles over de technische aspecten van vliegtuigen, maar ook bedrijfskundige vraagstukken komen aan de orde. In je derde jaar ga je een half jaar stage lopen, de mogelijkheden zijn heel breed, bij bedrijven in binnen- en buitenland! Je doet bijvoorbeeld metingen in een windtunnel, loopt mee met het testdraaien van gasturbinemotoren en je maakt hier écht kennis met de praktijk.

Bij Aviation Flight combineer je Aviation Engineering met de opleiding tot verkeersvlieger. Als je in de eerste twee jaar al je studiepunten heb gehaald mag je selectie doen bij de vliegscholen European Pilot Selection and training (EPST) of Dutch Flight Academy (DFA), hoor je bij de dertig tot veertig procent die door deze strenge selectie komt, heb je in vier jaar een HBO-diploma én je brevet!

aviation studies
De studieboeken.

Air Traffic Management is een afstudeerrichting waar je voor kiest als je luchtverkeersleider wilt worden, de HvA werkt samen met Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). Voor je deze afstudeerrichting mag doen, moet je een strenge selectie ondergaan. Je moet stressbestendig zijn, ruimtelijk inzicht hebben, kunnen multitasken en teamspirit is ook belangrijk om te hebben als luchtverkeersleider. Wat een groot voordeel is, is dat je tijdens je opleiding tot luchtverkeersleider in dienst ben van LVNL. Je ontvangt een salaris en je studie wordt betaald.

De vierde afstudeerrichting is Aviation Management, dit is een éénjarige internationale afstudeerrichting die je tijdens je vierde jaar kunt volgen. Als je leidinggevende functies binnen de luchtvaart wilt uitoefenen later, is dit wat voor jou! Oh, het is wel Engelstalig, maar daar kan je immers niet omheen in de luchtvaart.

Tenslotte de laatste afstudeerrichting: Aviation Security & Technology. Hier houd je je met allerlei belangrijke zaken op het vliegveld bezig, inchecken van de passagiers, beveiligingen van de bagage en vracht, controle van de bagage en noem het allemaal maar op!

Het is een supertoffe, veelzijdige en interessante studie. Als je van de luchtvaart houdt, gemotiveerd bent en hard wil werken is dit de mooiste studie die je kan kiezen! Lees ook zeker deze brochure even door voor nog meer informatie.

The sky is the limit!

aviation studies

Wat vind jij van Aviation Studies, mijn toffe opleiding?

Wil jij net als Annika dat jouw opleiding ook in de spotlights komt, omdat jij de tofste opleiding ever hebt? Kijk dan even hier en ontdek wat je moet doen!

Bron beeld: Annika
Door: Annika