Lifestyle

Toffe opleiding: Kunstzinnige Therapie

Een tijdje geleden vroegen we jullie de meest toffe en leukste opleidingen ever met ons te delen. Wij kregen hiervoor ontzettend veel inzendingen met super leuke opleidingen die het verdienen om in de spotlights te staan. Dit keer is het de opleiding van Sien met haar tofste opleiding ever: Kunstzinnige Therapie.

Waarvoor ik wilde studeren? Ik wilde fotograaf worden, scheikundige, piloot, analiste en vrij kunstenares. Een opleiding was eigenlijk niet genoeg voor mij. Na een lange tijd zoeken heb ik me in een opwelling ingeschreven voor Kunstzinnige Therapie aan de Hogeschool in Leiden.

De studie combineert kunst en therapie zoals de naam zegt. Je krijgt veel kunstlessen als tekenen, schilderen en boetseren, maar verder ook theoretische vakken als casuïstiek, fenomenologie, fysiologie en beroep in zicht. Je leert dus veel over kunst en natuurlijk ook over de mens. Je leert om cliënten te begeleiden, te helpen om hun weg te vinden door middel van kunst.

foto

De opleiding is vanuit een antroposofische insteek en je zal er dus erg veel over leren. Ook zul je cliënten vanuit dit oogpunt observeren en behandelen. Het is een hele mooie manier, omdat je niet alleen naar het lichamelijke kijkt, je kijkt dieper naar de mens. Je combineert de persoon, zijn of haar identiteit, het gevoel, levenskracht, het lichamelijke aspect, alles. Dit in tegenstelling tot een reguliere behandelmethode.

Je leert om zonder mening naar je omgeving te kijken, je leert wat voor soorten mensen er zijn en hoe bijzonder ieder mens is. Je leert om hen bij te staan en alle vaardigheden die hierbij horen. Je leert ook om een praktijk succesvol te kunnen runnen. De opleiding duurt vier jaar. In het eerste jaar krijg je vooral een beeld van de antroposofie. In het tweede jaar leer je om te gaan met je cliënten, in het derde jaar loop je stage en in het vierde jaar rond je alles af.

Wat deze opleiding zo mooi maakt, zijn de ontzettend lieve docenten en studiegenoten. Het is een open en warme plek waar iedereen welkom is en je nooit alleen zult staan. Ook het idee dat je in je beroep kinderen, ouderen, iedereen zal kunnen bijstaan is ontzettend mooi. Zelfs in het buitenland is het gewild, zo kun je bijvoorbeeld kinderen in Afrika helpen bij het verwerken van trauma’s zodat ze even niet aan de ellende te hoeven denken.

Om deze opleiding te doen hoef je niet super goed te kunnen tekenen of schilderen, zelfs als je het alleen hebt gedaan in de eerste en tweede klas met tekenlessen gaat dit lukken. Je wordt heel goed, stap voor stap, door het proces begeleid.

foto

Er is ook een richting voor muziektherapie. Om hieraan mee te kunnen doen moet je een toelating doen en vanuit daar zal worden bekeken of je geschikt bent. Ook wordt er gewerkt aan het toevoegen van dramatherapie.

Veel mensen denken dat Kunstzinnige Therapie ongeveer gelijk is aan Creatieve Therapie. Dit is echter onjuist. Met Kunstzinnige Therapie krijg je de bevoegdheid om een diagnose te stellen en bij CT niet. Ook heeft Creatieve Therapie geen antroposofische insteek.

Voor meer informatie kun je gaan naar de website.

Wat vind jij van Kunstzinnige therapie, de toffe opleiding van Sien?

Wil jij net als Sien dat jouw opleiding ook in de spotlights komt omdat jij de tofste opleiding ever hebt? Kijk dan even hier en ontdek wat je moet doen!

Bron beeld: Hogeschool Leiden

Door: Sien