Lifestyle

Toffe opleiding: Management Assistente/Secretaresse

Een tijdje geleden vroegen we jullie de meest toffe en leukste opleidingen ever met ons te delen. Wij kregen hiervoor ontzettend veel inzendingen met super leuke opleidingen die het verdienen om in de spotlights te staan. Dit keer is het de opleiding van Melanie met haar tofste opleiding ever: Management Assistente/(Directie) Secretaresse.

Je bent klaar met je middelbare school. En nu? Dat vroeg ik mezelf ook af. Ik vond het heel erg moeilijk om een opleiding te kiezen want ik had (nog) niet echt een beeld voor ogen van wat ik nou precies wilde worden. Sommigen uit mijn klas wisten in de 3e klas al dat ze bijvoorbeeld dierenartsassistente wilden worden, maar ik had werkelijk geen idee. Na een hoop gelezen te hebben over verschillende opleidingen, heb ik gekozen voor de opleiding Management Assistente/ (Directie) Secretaresse.

opleiding

Wat houdt het beroep in?
Als secretaresse organiseer je, plan je, regel je, je houdt agenda’s bij, je verzorgt de correspondentie, je neemt de telefoon aan en vaak doe je dit allemaal tegelijk! Je bent een echte duizendpoot en het middelpunt van de organisatie.

De opleiding.
De opleiding Management Assistente / (Directie) Secretaresse duurt in principe 3 jaar. De eerste twee jaar is eigenlijk niveau 3 en leer je voor secretaresse. Hiermee leg je de basis en met niveau 4, wat nog eens 1 jaar duurt, specialiseer je je als Management assistente/ Directie secretaresse. Je kunt je eventueel nog specialiseren als juridisch secretaresse, of medisch secretaresse. Hierover kan ik jullie niet zoveel vertellen omdat dit op mijn school niet mogelijk is, en ik hiervoor niet gekozen heb. Ik zit nu in het 3e jaar van de opleiding, en ga dus voor Management Assistente/ Directie Secretaresse.

Verschil secretaresse, management assistente en directie secretaresse.
Als secretaresse werk je voor een afdeling, als management assistente werk je voor een manager en als directie secretaresse voor de directie. Als management assistente en directie assistente heb je ook een stukje leidinggeven erbij, dit heb je niet bij niveau 3. Zowel bij niveau 3 als bij niveau 4 heb je naast Nederlands, nog twee vreemde talen. Op niveau 4 moet je alleen een wat hoger niveau hebben met de talen.

opleiding

Vakken
De vakken die je op beide niveaus krijgt zijn natuurlijk talen zoals: Nederlands, Engels en Duits. Het niveau van de talen zijn uiteraard op niveau 4 hoger dan op niveau 3. Ook krijg je (hoofd)rekenen en natuurlijk de meer beroepsgerichte vakken zoals: telefoneren, notuleren en computervaardigheden waarbij je leert hoe je het best en efficiëntst kunt werken met je computer en natuurlijk programma’s zoals Word en Excel. Daarnaast heb je natuurlijk de projecten en simulaties waarbij je de werkzaamheden van een secretaresse leert; zoals het organiseren van een personeelsdag, het versturen van brieven(denk aan uitnodigingen, bevestigingen, aanvraag van offertes etc.), het maken van een personeelsblad en vele andere dingen. Nu denk je vast: “Oké, dit zijn al best veel vakken!”, maar dit is niet alles! In het verloop van de opleiding krijg je nog vakken als Pers & PR, Management & Organisatie en later nog wat keuze vakken. De keuzevakken waren dit jaar: economie, wiskunde en Engels extra, maar omdat dit niet veel meer toevoegden hebben wij mogen kiezen om mee te doen met de havo klas Nederlands.

Stage
Tijdens je opleiding leer je ook solliciteren zodat je een juiste sollicitatiebrief kunt versturen naar je toekomstige stagebedrijf; want ook stage hoort bij deze opleiding. In het 1e schooljaar heb ik een week interne(dus op school) stage gelopen bij de frontdesk. In het 2e schooljaar ga je het eerste halfjaar 4 dagen in de week op stage en kom je 1 dag per week naar school, hier leer je heel erg veel van. In het 3e schooljaar ga je het tweede halfjaar 5 dagen in de week op stage.

Is het iets voor jou?
Ben je representatief, goed met talen, kan jij nauwkeurig werken, houd je van plannen en organiseren en heb jij graag de touwtjes in handen? Dan is deze opleiding zeker iets voor jou! Het is een erg leuke, leerzame en afwisselende opleiding. Je hebt veel kans op een baan en je hebt tevens een goede basis voor een hbo-opleiding.

Ik zeg: doen!

opleiding

Wat vind jij van Management Assistente/(Directie) Secretaresse, mijn toffe opleiding?

Wil jij net als Melanie dat jouw opleiding ook in de spotlights komt, omdat jij de tofste opleiding ever hebt? Kijk dan even hier en ontdek wat je moet doen!

Bron beeld: weheartit

Door: Melanie