Lifestyle

Op kamers

Wanneer je na je eindexamens in een andere stad gaat studeren, zit je vaak met het probleem van de reistijd. Om te voorkomen dat je iedere dag twee uur onderweg bent naar school, kun je ervoor kiezen om op kamers te gaan. Maar hoe vind je nou zo’n kamer…?

Een kamer vinden is niet makkelijk. Als je echt op kamers wil voordat je met je studie begint, is het slim om meteen na je eindexamens al te gaan zoeken, zeker als je met een lange reistijd zit. Je kan natuurlijk ook een paar maanden aankijken of je studie je wel bevalt, voordat je op zoek gaat. Bedenk van tevoren wel goed of je op kamers wil. Er zitten natuurlijk veel voordelen aan, maar zeker ook nadelen.

Voordelen

Je zit niet met een lange reistijd, waarbij je rekening moet houden met het openbaar vervoer. Twee uur in de trein zitten, onderweg naar school, kán fijn zijn, als je bijvoorbeeld een tentamen moet leren. Bedenk je alleen wel dat je niet altijd zal kunnen zitten in verband met de drukte, dat je je vaak moet haasten omdat je anders de trein mist en dat je regelmatig vroeg op zal moeten. Een korte schooldag van tien tot twee wordt dan al gauw een lange dag van half acht tot half vijf. Bovendien ben je lang onderweg als je alleen even naar school moet om iets in te leveren. Als je op kamers zit en een kwartiertje van school af woont, heb je hier natuurlijk geen last van. Verder is het natuurlijk heerlijk, zeker als je al wat ouder bent, om lekker op jezelf te wonen. Je kan zo zelf je tijd indelen en hoeft met niemand rekening te houden.

Nadelen

Op jezelf wonen kost geld. Het is dus slim om van tevoren even te sparen, als je nieuwe meubels wil kopen. Ook moet je rekening houden met veel extra vaste lasten per maand: huur, boodschappen, gas, water en licht (hoewel dit vaak al bij de huurprijs in zit) en eventueel je internetverbinding. Als je studiefinanciering krijgt kan je vaak een groot deel al wel betalen van je uitwonende beurs. Een ander nadeel kan zijn dat je in je ‘nieuwe’ stad nog niemand kent. Het kan dan handig zijn om van tevoren kennis te maken met je huisgenootjes en in je klas rond te vragen wie er nog meer op kamers wonen. Zo hoef je niet de hele dag alleen op je kamer te zitten.

Hoe vind je een kamer?

Heb je de voor- en nadelen goed tegen elkaar af gewogen, en ga je op zoek naar een kamer? Dan zijn er verschillende manieren om op zoek te gaan.

– Schrijf je in op www.kamernet.nl. Op deze site staan oproepjes van mensen die een kamer zoeken, maar ook van mensen die een kamer te huur aanbieden. Wanneer je je inschrijft, ontvang je iedere week de nieuwste vrijgekomen kamers in je mailbox. Om op een kamer te reageren, moet je reactietegoed kopen. Dit is volledig betrouwbaar! Als je hebt gereageerd, kom je vaak in direct contact met de verhuurder. Op Kamernet zelf staan tips voor wanneer je een bezichtiging gaat doen.

– Ook kan je zelf een oproep zetten op Kamernet. Dit kost wel geld, maar werkt erg goed wanneer je snel een kamer nodig hebt. Verhuurders zien dan jouw oproep, en wanneer zij een kamer vrij hebben mailen ze jou.

– Is er een woningbouwvereniging in je toekomstige woonplaats? Schrijf je hier dan in!

– Woningbouwverenigingen verhuren vaak niet alleen huizen en appartementen, maar ook studentenkamers. Vaak is dit goedkoper dan wanneer je particulier gaat huren, bovendien weet je zeker dat het goed zit met het huurcontract. Ook heb je meestal wel een huismeester bij je in huis, deze kan een soort contactpersoon zijn tussen jou en de woningbouwvereniging. Verwacht alleen niet dat je op deze manier binnen een half jaar een kamer zult hebben, omdat je bij woningbouwverenigingen vaak punten moet sparen. Je moet dan reageren op kamers, waar je punten voor krijgt. Pas als je genoeg punten hebt, kom je in aanmerking voor een kamer.  

– Hang op school een oproep op. Als in een studentenhuis een kamer vrijkomt of één van je medestudenten weet toevallig iets, kunnen ze contact met jou opnemen. Wil je niet je telefoonnummer of e-mailadres ophangen? Maak dan een speciaal Hotmail-account aan die je erbij zet.

– Zet dezelfde oproep op Hyves, zo bereik je ook veel mensen die niet bij je op school zitten.

– Zoek via via! Dit werkt vaak het beste. Vraag op school veel rond, vertel iedereen dat je een kamer zoekt en zorg ervoor dat ook je klasgenoten de kamers voor je in de gaten houden. Zo heb je, net als op Hyves, een groot netwerk van mensen die weten dat jij een kamer zoekt. Hoe meer mensen weten dat jij op zoek bent naar een plekje voor jezelf, hoe meer kans op een kamer!

Op deze manier moet het binnen no time lukken om een kamer te vinden! Nog even een paar tips:

– Let op: kamers dichtbij het centrum of dichtbij je school zijn vaak al tientallen euro’s per maand duurder dan kamers in een andere wijk. Maak voor jezelf deze afweging: ga je voor een mooiere locatie of een goedkopere kamer?

– Neem, als je een kamer gaat bezichtigen, altijd iemand mee. Ga nooit alleen, zeker niet wanneer je de bezichtiging via internet geregeld hebt! Je weet nooit of die persoon echt betrouwbaar is. Ook hier geldt: twee mensen weten meer dan één. Als je iemand meeneemt weet diegene vaak net de vragen te stellen waar jij niet opgekomen bent.

– Kijk goed naar de details van de kamer: dingen als raamkozijnen, plinten en sloten op ramen en deuren. Is alles goed in orde? Kijk ook of je keuken en/of badkamer in goede staat zijn (in een studentenhuis worden deze vaak gedeeld, dus meestal zit dat wel goed).

– Lees je huurcontract altijd goed door. Hoe lang mag je in je kamer blijven, hoe zit het met de opzegtermijn en is gas, water en licht inclusief of exclusief? Let uiteraard ook op eventuele kleine lettertjes. Niets is zo vervelend dan vastzitten aan een kamer, die je misschien na een paar jaar helemaal niet meer nodig hebt!

Door Madelon