Food

Bijzondere sport: Rhönradturnen

Iedereen, of nouja bíjna iedereen, sport. Dansen, hockey, tennis, voetbal, paardrijden… Maar sommige meiden doen aan een wel héél bijzondere sport. Deze keer: Lisanne, zij doet aan Rhönradturnen!

1. Vertel eens iets over jezelf?

Ik ben Lisanne en ik ben 15 jaar. Ik zit in 4-VWO en woon in Assendelft, een dorpje in Zaanstad. Ik hou van veel leuke dingen doen met vriendinnen, sporten, zwemmen, het strand en natuurlijk shoppen!

2. Aan welke bijzondere sport doe je?

Ik doe nu ongeveer drie jaar aan Rhönradturnen. Hierbij turn je in een groot, stalen rad, die bestaat uit twee hoepels die met stangetjes aan elkaar zitten. Je kunt er staand rondjes in draaien, maar ook zittend. Ook kun je een spagaat doen, een borstwaartsom, buikdraaien of bruggetjes. Bijna alles wat met turnen kan, kan met Rhönradturnen ook. Alleen bij Rhönradturnen draai je de hele tijd over de kop in het rad.
Je kunt ook spiralen en springen. Bij spiralen draai je op één van de twee hoepels rondjes als een soort tol. Bij springen duw je het rad hard weg, rent er achteraan en springt er zittend of met een overslag overheen of je springt er staand op en maakt bijvoorbeeld een salto af.

3. Hoe ben je daar zo bij gekomen?

Ik zag het een keer bij een demonstratie op een braderie en het zag er zo leuk uit! Ik heb drie proeflessen gevolgd en toen ben ik de sport definitief gaan doen.

4. Wat is er bijzonder aan jouw sport?

Rhönradturnen is geen bekende sport. Het wordt ook nog niet zo lang gedaan in Nederland. Veel mensen vinden het ook een eng idee om de hele tijd over de kop te gaan, maar dat is juist het leuke eraan!

5. Hoeveel tijd ben je er mee kwijt?

Ik train drie keer in de week, steeds anderhalf uur. Dus viereneenhalf uur per week. Als ik een wedstrijd of een demonstratie heb, train ik vaak nog een uur of een paar uur extra.

6. Doe je ook wel eens mee aan wedstrijden? En zo ja, heb je wel eens wat gewonnen?

Ja, er zijn ongeveer vier wedstrijden per jaar. Dit kan alleen voor Noord-Holland zijn, maar ook voor heel Nederland. Er worden geen kleine wedstrijden gehouden, omdat niet zoveel mensen deze sport doen. Ik heb vier keer iets gewonnen. Zeven maart heb ik aan het Nederlands Kampioenschap in Naaldwijk meegedaan. Hier kon je je bij een andere wedstrijd voor kwalificeren.

7. Waarom zouden andere meiden ook aan deze sport moeten doen?

Rhönradturnen is echt ontzettend leuk, want je kunt zoveel verschillende dingen doen! Als je iets nieuws hebt geleerd of iets nieuws probeert geeft dat echt een kick! Ik moet zeggen dat het niet zonder gevaren is, want ik val regelmatig uit het rad. Maar dat moet je ervoor over hebben. Als je dat hebt, is het een geweldige sport en ik zou zeggen: probeer het een keer!

Spiralen

Brug

Vouwhang

Vrije vlucht

Door Marijke