Food

Bijzondere sport: synchroonzwemmen

Iedereen, of nouja bíjna iedereen, sport. Dansen, hockey, tennis, voetbal, paardrijden… Maar sommige meiden doen aan een wel héél bijzondere sport. Deze keer: Esmee, zij doet aan synchroonzwemmen!

Vertel eens wat je over jezelf. Hoe oud ben je, wat zijn je hobby’s…

Hoi ik ben Esmee, ik ben 12 jaar oud. Mijn hobby’s zijn muziek spelen, zwemmen en Girlscene bezoeken.

Aan welke bijzondere sport doe je?

Ik doe aan synchroonzwemmen, dat is eigenlijk een soort van ballet in het water. Op een wedstrijd zwem je op muziek in je eentje, met z’n tweeën of met een hele groep van ongeveer acht meiden. Of je doet een bepaald figuur voor aan de jury, die beoordelen jouw figuur. 

Hoe ben je daar zo bij gekomen?

Ik zag toen ik 8 was een briefje bij ons in het zwembad hangen over een proefles synchroonzwemmen, dat leek me wel leuk dus toen ben ik dat gaan doen. Uiteindelijk zit ik er nu 4 of 5 jaar op!

Wat is er bijzonder aan jouw sport?

Mijn sport is bijzonder omdat eigenlijk alleen maar meiden synchroonzwemmen en omdat het niet heel erg bekend is.

Hoeveel tijd ben je er mee kwijt?

Hoeveel tijd je eraan kwijt bent hangt af van jouw niveau, Je hebt verschillende niveaus: aanloop (3 tot 5 uur per week trainen), Age 1 (ongeveer 4 tot 7 uur per week trainen) Age 2 – daar zit ik nu in –  (7 tot 8 uur per week trainen) en dan heb je nog junioren en senioren maar die trainingstijd is heel afwisselend. Zelf train ik 7 uur per week.

Doe je ook wel eens mee aan wedstrijden? En zo ja, heb je wel eens wat gewonnen?

Ja, ik doe ook mee aan wedstrijden. Dat zijn er zo’n zes per jaar en dan vooral landelijke wedstrijden. Ik heb vroeger wel wat prijzen gewonnen, in totaal zes.

Waarom zouden andere meiden ook aan deze sport moeten doen?

Andere meiden zouden dit ook moeten doen omdat het een ontzettende gezellige teamsport is. Daarbij kun je zwemmen op je favoriete muziek. Dus als je van zwemmen en van dansen houdt zou ik synchroonzwemmen zeker een keer uitproberen!