Food

Sachertaart

Sachertaart, of Sachertorte, is een beroemde Weense taart bestaande uit chocoladecake, gevuld met abrikozenjam en een dikke laag chocoladeglazuur er bovenop!

Het recept…

Breek 150 g pure chocolade in stukjes en smelt deze au bain Marie. Laat de chocolade afkoelen tot het nog nèt vloeibaar is. Roer intussen in een kom 130 g margarine met 90 g poedersuiker tot een romige crème. Meng er één voor één 6 eierdooiers door. Voeg de volgende dooier pas toe wanneer de vorige is opgenomen. Zeef 130 g bloem met 1 theelepel bakpoeder. Klop in een kom 6 eiwitten met 90 g suiker heel stijf. Spatel deze en de gezeefde bloem afwisselend en in gedeelten door het chocolademengsel. Bekleed de bodem van een springvorm van Ø 24 cm met margarine ingevet bakpapier. Vet ook de rand van de vorm in. Schep het chocoladedeeg in de vorm en strijk het glad. Bak de taart in het midden van een voorverwarmde oven van 175°C in ca. 1 uur gaar. Laat de taart afkoelen. Snijd de taartbodem in 2 lagen. Bestrijk de onderste laag met 2/3 deel van 250 g abrikozenjam. Leg er de bovenste laag op. Verwarm de rest van de jam al roerende en besmeer hiermee de boven- en zijkant van de taart. Maak chocoladeglazuur (zie hieronder) met 250 g pure chocolade en bestrijk er de boven- en zijkant van de taart mee.

Chocoladeglazuur:

Breek 250 g pure chocolade in stukjes en hak deze fijn. Doe de chocolade in een hittebestendige kom. Zet deze op een pan met heet, maar niet kokend, water (au bain marie). Laat de chocolade smelten.
Zeef 100 g poedersuiker en roer deze beetje voor beetje door de gesmolten chocolade.
Roer in een kom 60 g margarine op kamertemperatuur zacht. Meng dit beetje voor beetje door het chocolademengsel.
Roer tenslotte 3 à 4 eetlepels koud water geleidelijk door het chocoladeglazuur. Gebruik het glazuur wanneer deze nog lauw is.

door Fannie