Health

Bijzondere sport: kitesurfen

Iedereen, of nouja bíjna iedereen, sport. Dansen, hockey, tennis, voetbal, paardrijden… Maar sommige meiden doen aan een wel héél bijzondere sport. Deze keer: Shannon, zij doet aan kitesurfen!

Vertel eens wat je over jezelf …

Ik ben Shannon en ik ben 19 jaar. Ik studeer psychologie in Groningen en doe naast het reguliere tweedejaar ook honoursclass. De weken zijn dus erg druk en er is weinig tijd voor hobby's. Gelukkig ben ik in het weekend bij mijn vriend in Amsterdam, lekker dicht bij de kust!

Aan welke bijzondere sport doe je?

In de weekenden ben ik dus vaak op het strand te vinden! Ik doe aan kitesurfen. Dat is surfen op een klein surfboard en een vlieger. Het lijkt wel een beetje op wakeboarden, maar met kitesurfen kan je bijvoorbeeld veel hoger springen. Je hebt speedrace wedstrijden, waarbij het vooral om snelheid gaat, of freestyle, waarbij het om de trucjes gaat. Kitesurfen mag niet op elk stukje water in Nederland. Er zijn een aantal spots geselecteerd in bijvoorbeeld Friesland, de Waddeneilanden en de kustlijn.

Hoe ben je daar zo bij gekomen?

Ik had altijd een eigen paard voordat ik op kamers ging, waar ik vaak de natuur mee introk. Toen ik verhuisde zocht ik een nieuwe sport waarbij ik toch lekker buiten in de natuur kon zijn, maar waarvan ik ook bepaalde kicks kon krijgen. Ik heb een introductiecursus gedaan bij een kitesurfschool in Friesland en sindsdien was ik verslaafd! Helaas begon ik aan het einde van de zomer en was het in de winter vaak te koud om te oefenen. Uit frustratie ben ik heel impulsief in januari naar Curaçao gegaan met mijn kitegear en daar heb ik veel kunnen oefenen. Ook kreeg ik hulp van een vriendin waardoor ik nu ook mijn eerste sprongen maak en land.

Wat is er bijzonder aan jouw sport?

Het is niet alleen een sport die goed is voor het milieu, maar je gaat de natuur ook ontzettend waarderen. Je speelt met elementen zoals wind en water en dat is een geweldig gevoel. Daarnaast is het een extreme sport, het kiten geeft echt een lekkere kick. Tenslotte is het een erg gezellige en sociale sport. Iedere kiter op de spot wil je wel helpen of iets uitleggen en er wordt erg op je gelet. Dat is nodig om het veilig te houden, vooral met veel beginners. Iedereen geniet. Ontzettend gezellig!

Hoeveel tijd ben je er mee kwijt?

Niet zoveel als ik zou willen helaas. Ik ben als er wind is tenminste een dag in het weekend op het water te vinden. Het is voor mij teveel gedoe om de spullen tussen Groningen en Amsterdam heen en weer te slepen. In de zomer was ik wel bijna elke dag op het strand te vinden.

Doe je ook wel eens mee aan wedstrijden? En zo ja, heb je wel eens wat gewonnen?

Nee, ik reken mijzelf echt nog tot de beginners. Ik kan hoogtelopen (schuin tegen de wind in varen) en een sprongetje maken, maar dat zijn echt de basics. Helaas heb ik ook niet de tijd of de ambities om heel goed te worden, dus ik blijf lekker recreatief bezig.

Waarom zouden andere meiden ook aan deze sport moeten doen?

Als je houdt van spanning en kicks is dit zeker iets voor jou. Je bent lekker buiten in de natuur bezig en het is altijd erg gezellig. And last but nog least: het is flink intensief en goed voor je figuur!