Food

Over voeding: koolhydraten & calorieën

Op Girlscene.nl beantwoordt Sarah (derdejaars student Voeding en Diëtiek) al jullie vragen over gezonde voeding, tussendoortjes en op een gezonde en veilige manier afvallen of juist aankomen. Deze keer: koolhydraten & calorieën.

Heb je ook een voedingsvraag, stel ‘m dan hier!

Emare: Hoe zit het nou met koolhydraten vs. afvallen? Want sommigen zeggen dat je juist veel koolhydraten moet eten als je wilt afvallen en anderen zeggen dat je ze juist moet mijden…

Wanneer je graag af wil vallen gaat het erom dat je op de hoeveelheid calorieën die je binnen krijgt let en niet om de hoeveelheid koolhydraten. Eiwitten en koolhydraten leveren 4 kcal per gram, vetten leveren 9 kcal per gram en alcohol levert 7 kcal per gram.

Vet levert dus de meeste kcal per gram. Dit betekent niet dat je vet moet mijden. Vet is ook heel erg belangrijk om gezond te blijven! Het gaat erom dat je eiwitten, koolhydraten en vetten allemaal binnen krijgt en dat ze samen niet te veel calorieën leveren.

Voor vrouwen geldt dat ze per dag ongeveer 2000 calorieën nodig hebben, bestaande uit de voedingsmiddelen die ik bij de vorige vraag genoemd heb. www.caloriechecker.nl is een website van het Voedingscentrum waarmee je heel makkelijk het aantal calorieën per product kunt bereken.

Marloesblabla: wat zijn tussendoortjes met weinig calorieën?

Fruit en rauwkost zijn altijd goede tussendoortje, vooral groente levert weinig calorieën. Ter vergelijking:
1 pakje sultana naturel (3 koekjes) = 165 kcal
100 g rauwkost = ongeveer 11 kcal

(Cherry)tomaatjes, komkommer, wortel, radijsjes, augurken en (zoete) paprika zijn voorbeelden van groenten die je heel makkelijk tussendoor kunt eten.

Een groente of fruitsalade met verschillende soorten groenten en fruit kan erg lekker zijn! Een appeltje met kaneel in de magnetron is ook een aanrader. Van fruit en (magere) yoghurt kun je met een blender een shake maken (erg lekker, gezond en bevat niet te veel calorieën).

Andere tussendoortjes die weinig calorieën bevatten zijn:

2 rijstwafels 50 kcal
2 Snack a Jack wafels 76 kcal
1 waterijsje 50 kcal
1 Cup a Soup 35 – 40 kcal
1 plak ontbijtkoek 60 kcal
10 dropjes van 2 g dropjes 70 kcal
20 g gepofte popcorn (zonder suiker) 75 kcal
1 schaaltje (150 g) magere yoghurt 50 kcal
1 schaaltje (150 g) magere vruchtenyoghurt 100 kcal
1 portie (25 g) LU Cracottes Luchtige zoutjes 100 kcal
1 portie (25 g) Lays Baked naturel 99 kcal
1 eierkoek 90 kcal
LU cracotte met jam, kipfilet of smeerkaas 50 – 65 kcal

Kauwgom is natuurlijk niet echt een tussendoortje maar levert weinig calorieën en voor sommige mensen is het al genoeg als ze alleen al iets te kauwen hebben.

Dranken zoals (koolzuurhoudend) water, thee (zonder suiker), koffie (zonder suiker) en frisdranken met 0 kcal zoals Cola light, Fante light, Rivella light en ijsthee light kunnen ook uitkomst bieden.