Food

Bijzondere sport: wedstrijdzeilen

Iedereen, of nouja bíjna iedereen, sport. Dansen, hockey, tennis, voetbal, paardrijden… Maar sommige meiden doen aan een wel héél bijzondere sport. Deze keer: Marjolein, zij doet aan wedstrijdzeilen!

Vertel eens wat je over jezelf. Hoe oud ben je, wat zijn je hobby’s…

Ik ben Marjolein en ben 16 jaar, ik zit in het laatste jaar van het VMBO-t. ik heb bijna geen hobby´s want mijn sport is eigenlijk mijn hobby! Ik ben er altijd mee bezig; zelfs in de winter. Op 12 en 13 december hebben we de laatste wedstrijd en dan staat het voor 4 weken stil. In februari beginnen we weer, elk weekend… maar ondanks mijn drukke schema hou ik wel van leuke dingentjes doen met vriendinnen en natuurlijk shoppen.

Aan welke bijzondere sport doe je?

Ik doe aan wedstrijdzeilen. Jullie hebben vast wel eens gehoord van de Sneekweek of misschien wel de Volvo Ocean Race. Je zeilt een bepaalde route die aangegeven is met grote gekleurde boeien, dit moet je zo snel mogelijk doen. Mar je bent niet de enige; je zeilt met ongeveer nog een stuk of 50/100 of zelfs meer boten tegelijk. Je moet je natuurlijk ook aan bepaalde regels houden.

Hoe ben je daar zo bij gekomen?

Het is er eigenlijk met de paplepel in gegoten. De hele familie zeilt! Toen ik 6 was, begon ik met het zeilen in een klein bootje (een ‘optimist’) maar dit vond ik niet zo heel erg leuk; toen ben ik er een tijdje mee gestopt. Maar toen mijn broertje en zusje gingen zeilen zag ik de gezelligheid en dat wilde ik ook, dus toen ben ik weer gaan zeilen. Alleen dan in een grotere boot.

Wat is er bijzonder aan jouw sport?

Wat zo bijzonder aan mijn sport is, is dat je helemaal afhankelijk van de wind bent. Als er echt geen wind is, dan kunnen we ook niet varen. Stormt het, dan mogen we het water niet op omdat het te gevaarlijk is. Ik vind het heerlijk om op het water te zitten en de wind te voelen en als het een beetje hard waait en je gaat lekker hard en je voelt het water in je gezicht… dat geeft echt een kick! En je wordt ongelofelijk bruin, haha.

Hoeveel tijd ben je er mee kwijt?

Ik ben best veel weg door het zeilen, eigenlijk alle weekend en vakantie. We gaan door heel Nederland en Europa om wedstrijden te varen. Een wedstrijd duurt ongeveer van 10 uur ‘s ochtends tot 4 uur ’s middags, als het weer meezit. En doordeweeks train ik ook nog…

Doe je ook wel eens mee aan wedstrijden? En zo ja, heb je wel eens wat gewonnen?

Ja, daar draait deze sport eigenlijk om. Deze zomer heb ik de Kaagweek gewonen na een paar dagen hele spannende wedstrijd te hebben gevaren.

Waarom zouden andere meiden ook aan deze sport moeten doen?

Nou, waarom niet…? Het is stoer, je moet lef hebben en het is heel erg gezellig op de kant. Daar is iedereen overigens je vriend, maar zodra we het water op gaan maakt het niet uit wie het is: als je maar als eerste over de lijn gaat! En na de wedstrijd gaan we met zijn allen altijd uit, dus het is altijd gezellig. En het is natuurlijk heel goed voor je buikspieren én je krijgt een lekker kleurtje.