Food

Macarons

Vergeet muffins, vergeet cupcakes: macarons is de nieuwste lekkernij! Ik ben er zelf helemaal gek op en ze zien er ook nog eens prachtig uit. Helaas zijn ze niet zo makkelijk zelf te maken…

Wat zijn het?

Macarons zijn kleine, luchtige ronde koekjes gemaakt van amandelpoeder, suike en eiwitten. Het lijkt een beetje op een mini bitterkoekje. Vaak worden twee macarons op elkaar gelegd (met de platte kanten naar elkaar toe) en zit daartussen een crème of jam. Het lijkt dan nog het meeste op een hamburgertje!

Ladurée

In Parijs werd de macaron geintroduceerd door patisserie Ladurée. Die maakt nog steeds de beste macarons van Frankrijk en er staan dan ook altijd lange rijen voor de winkel. Er zijn inmiddels ook andere vestigingen geopend, zoals in Londen.

Bij Ladurée in Parijs…

De etalage van Ladurée!

McMacaron

Toen ik in Parijs was, ging ik even binnen bij McDonald’s op de Champs-Elysées. En wat bleek: daar verkopen ze de McMacaron! In heel veel verschillende smaakjes… voor nog geen euro per stuk.

Smaken

Macarons zijn er inmiddels in héél veel smaakjes en bijbehorende kleuren. De bekendste zijn: chocola (bruinzwart), pistache (groen), koffiesmaak (middenbruin), kokos (roomwit), kersen (rood) enzovoorts.

Macarons in Nederland

In Nederland koop je macarons bij de betere patissiers. Ik haal ze zelf vaak (wat een traktatie!) bij Jordino op de Haarlemmerdijk in Amsterdam of bij Pompadour in de Negen Straatjes in Amsterdam.

Zelf maken?

Je kunt macarons ook zelf maken, maar dit is écht niet easy. Hierbij het recept, maar je moet echt extreem secuur te werk gaan en hele goede ingrediënten hebben. Mocht het je lukken, mail me dan!

Ingrediënten
2 eiwitten
150 gram gemalen amandelen (hééél fijn!)
200 gram suiker

Bereiding
Klop de eiwitten stijf en voeg al kloppend de gemalen amandelen en de suiker toe, totdat het mooi luchtig is.

Pak nu een bakplaat en leg hier bakpapier op. Laat hierop steeds een klein lepeltje van het mengsel vallen, totdat het kleine ronde hoopjes worden. Je kunt het ook met een spuitzak doen, dat wordt nog mooier, maar is wel moeilijker. Let op: doe ze wel een beetje van elkaar af, want ze lopen nog iets uit.

Doe de bakplaat in de oven en bak deze 20 minuten op 160 graden. Laat ze hierna eventjes afkoelen en haal ze dan van het papier af.

Nu kun je ze ‘vullen’! Doe tussen twee macarons wat zoete jam of een chocoladeganache. Die maak je zó:

Ingrediënten
500 gram room
25 gram honing
750 gram gesmolten chocolade
25 gram gesmolten boter

Bereiding
Verwarm de room en de honing heel zachtjes in een pannetje. Doe nu de gesmolten chocola erbij en daarna de boter toevoegen. Goed mengen en klaar ben je! 

Girlscene member Jasmijn heeft ze zelf gemaakt:

-