Health

Bijzondere sport: trampoline-springen

Iedereen, of nouja bíjna iedereen, sport. Dansen, hockey, tennis, voetbal, paardrijden… Maar sommige meiden doen aan een wel héél bijzondere sport. Deze keer: Caitlin, zij doet aan trampoline-springen!

Vertel eens wat je over jezelf.…

Ik ben Caitlin en ik ben 13 jaar oud. Ik zit nu in 2e van de middelbare school. Mijn hobby's zijn dwarsfluiten, shoppen en kletsen. Naast dwarsfluiten speel ik soms ook wel eens gitaar.

Aan welke bijzondere sport doe je?

Ik doe aan trampoline springen. Maar dan wel op een echte wedstrijdtrampoline; geen tuintrampoline dus, haha!

Hoe ben je daar zo bij gekomen?

Vroeger vond ik het altijd leuk om in de tuin op de trampoline kunstjes te doen, en ik wilde er graag mee verder gaan. Toen ik klaar was met mijn zwemlessen en mijn zwemdiploma’s had gehaald, vroeg mijn moeder me welke sport ik later wil doen. Ik wist het meteen: trampoline springen! Maar ik wist eigenlijk niet eens of dat wel echt bestond… Mijn moeder heeft toen gezocht op het internet voor een sportclub die dat had. En toevallig was er eentje in de buurt! Ik moest wel een tijdje wachten want er was een wachtlijst. Toen ik eindelijk bij de recreanten mocht trainen, werd ik een keer gevraag of ik samen met iemand uit de selectie wilde synchroonspringen (zij had toen nog geen synchroonpartner). Daarna mocht ik ook in de selectie trainen!

Wat is er bijzonder aan jouw sport?

Ik vind dat trampolinespringen een bijzondere sport is omdat je dat eigenlijk helemaal niet vaak hoort. En je kunt er allerlei nieuwe sprongen leren.

Hoeveel tijd ben je er mee kwijt?

Zelf train ik nu twee keer per week, maar zelf wil ik wel meer trainen. Soms worden wij ook gevraagd om bij een andere club te trainen, dat is altijd erg leuk.

Doe je ook wel eens mee aan wedstrijden?

Ja, er zijn redelijk wat wedstrijden. Je hebt dan district wedstrijden team wedstrijden, synchroon wedstrijden, en individuele wedstrijden. Die laatste drie soorten wedstrijden bestaan dan weer uit drie plaatsingswedstrijden en een (halve) finale. Ik heb zelf best veel medailles gewonnen en ook een paar bekers, maar de bekers kunnen wij meestal alleen winnen bij de clubkampioenschappen (en soms bij het NK!).

Waarom zouden andere meiden ook aan deze sport moeten doen?

Omdat je met deze trampolines véél meer kan doen dan met een gewone trampoline in de tuin. En dat zorgt er ook weer voor dat het spannender is!

Een filmpje van mij op de trampoline: