Health

Bijzondere sport: luchtacrobatiek

Iedereen, of nouja bíjna iedereen, sport. Dansen, hockey, tennis, voetbal, paardrijden… Maar sommige meiden doen aan een wel héél bijzondere sport. Deze keer: Josja, zij doet aan luchtacrobatiek!

Vertel eens wat je over jezelf. Hoe oud ben je, wat zijn je hobby's…
Ik ben Josja en ik ben 14 jaar en zit in 2-VWO. Mijn hobby's zijn gitaarspelen, tekenen (vooral mode), shoppen en gezellige dingen doen met vriendinnen.

Aan welke bijzondere sport doe je?
Ik doe aan luchtacrobatiek. Het is een soort turnen en dansen in doeken die zo'n 5 à 6 meter boven de grond hangen. De doeken worden tissu's genoemd. Je moet er wel een beetje lenig voor zijn en sterk want je moet veel kunnen klimmen.

Hoe ben je daar zo bij gekomen?
Ik zat samen met een ander meisje op jazz ballet en toen hoorde ik van haar dat er een workshop luchtacrobatiek gehouden zou worden. Dat leek me erg leuk, want ik had het al vaker gezien maar nog nooit zelf gedaan. Toen de workshops voorbij waren zijn we door gegaan en zijn het echte lessen geworden.

Wat is er bijzonder aan jouw sport?
Niet veel mensen doen het in Nederland. Je kunt er veel verschillende acts in doen. Ik doe het vaak in mijn eentje maar je kunt er bijvoorbeeld ook met z'n tweeën duo acts doen. Het spannendst zijn de vallen. Je valt dan niet echt uit het doek maar je laat je dan op een bepaalde manier een stukje naar beneden vallen.

Hoeveel tijd ben je er mee kwijt?
Ik train meestal 1 of 2 keer per week. En dan per keer 2 uur achter elkaar. Dat is vaak best wel vermoeiend.

Doe je ook wel eens mee aan wedstrijden? En zo ja, heb je wel eens wat gewonnen?
Nee, nog nooit. Maar we hebben laatst wel een optreden gehad in een theater. Dat was een soort benefietconcert waarvan de opbrengst naar Haïti ging. Het was echt heel erg leuk om te doen.

Waarom zouden andere meiden ook aan deze sport moeten doen?
Het is echt heel leuk om te doen, want je kunt zoveel verschillende dingen doen! Als je iets nieuws hebt geleerd dan is het echt super!Maar het is vooral veel oefenen. Ik krijg er echt een kick van als ik hoog in de lucht hang!

-

(ik 'hang' rechts)

-

(ik ben de rechtse)