Food

Thee als wellnessproduct

Dat thee lekker kan zijn, wisten we al. Maar het bruinige goedje kan ook een positieve invloed hebben op je haar, huid en nagels! Ontdek welke thee je het best kunt drinken. 

thee wellness

Van oorsprong komt thee uit China. Daar werd duizenden jaren geleden al thee gedronken. Het ging hier voornamelijk om bladeren van een theestruik die in een pan met heet water dwarrelden. Niet veel keuze in smaakjes zou je zeggen en dit wetende denk je al helemaal niet aan beautyproducten.

Tegenwoordig vind je in de supermarkt thee in alle smaken, van allerlei merken. Het is soms zelfs moeilijk om een lekkere smaak kiezen. Chinese Blossom, Minty Marocco, Fruit Wellness, Aardbei en Kers zijn slechts een kleine greep uit het grote aanbod theesmaken. Toch hebben deze theeën niet echt veel effect op je gezondheid, behalve dat je er genoeg vocht door binnenkrijgt. Er zijn smaakjes aan de thee toegevoegd die verder niets doen voor je gezondheid.

Er bestaan wel theeën die werkzame stoffen bevatten. Iedere theesoort heeft haar eigen ‘specialisatie’. Als je regelmatig de juiste thee drinkt, dan helpt dit je om gezond te blijven. Je weerstand wordt er beter door en de afvalstoffen in je lichaam worden sneller afgevoerd. Daarnaast is thee ook heel goed voor je huid. Je kunt er zelfs maskertjes mee maken!

thee wellness

Niet alle soorten thee hebben dit effect. Daarom hebben we voor jullie twee gezonde theeën uitgekozen.

Groene thee
Deze thee zit vol werkzame stoffen. Zo zit er in groene thee cafeïne, maar anders dan in koffie is deze stof met looistoffen (deze stoffen zorgen ervoor dat je huid er steviger en rustiger uitziet) verbonden en daardoor verdeelt dit zich langzaam door het lichaam. Je voelt je hierdoor opgewekt. Ook verbetert hierdoor je concentratie. De bitterstoffen in groene thee activeren je spijsvertering en je stofwisseling. Ook goed voor de lijn dus!

Naast deze voordelen bevat groene thee ook nog vitamines en mineralen. Hierdoor worden cellen in je lichaam beschermd en helpt het ontstaan van ziektes voorkomen.

Met groene thee kun je ook heerlijke gezichtsproducten maken. Wat je hiervoor nodig hebt, is een thee-extract.

Thee-extract
200 ml water
5 theelepels theeblaadjes

Kook het water en laat het daarna een paar minuten afkoelen. Giet vervolgens het water op de theeblaadjes en laat het geheel vijftien minuten afgedekt staan. Als het mengsel is afgekoeld zeef je het en giet je het in een fles. Met dit extract kun je heerlijke, kalmerende gezichtsproducten maken. Een voorbeeld hiervan is een gezichtscrème.

Crème met groene thee-extract
100 gram gezichtscrème of bodylotion (zonder geur- en kleurstoffen)
1 tot 2 eetlepels groene thee-extract.

Doe het mengsel in een goed afsluitbaar potje en bewaar het in de koelkast. Let wel op dat deze crème niet heel lang houdbaar is.

Vind je groene thee te bitter? Probeer dan eens Groene Lente Zomer-Thee of Groene thee met Jasmijn. Bij De Tuinen of een andere natuurwinkel vind je allerlei smaakjes groene thee.

thee wellness

Groene Jasmijn thee, prijs €2,79

thee wellness

Groene thee van Pyramide, prijs €2,49

Rooibos-thee
Deze thee is vanwege zijn geneeskrachtige werking volksdrank nummer één in Zuid-Afrika. In Nederland is rooibosthee nog niet zo bekend. Als je groene thee niet lekker vindt, dan is dit misschien de thee voor jou! In rooibosthee zit absoluut geen cafeïne en ook geen andere prikkelende stoffen. De thee heeft een kalmerende werking en helpt goed als je gespannen bent of wanneer je hoofdpijn hebt. Daarnaast helpt rooibos allergische reacties te verzachten.

Rooibosthee zorgt ervoor dat je haar gaat glanzen, dat je nagels verstevigen en dat je je fit voelt. Ook zorgt de thee ervoor dat je een zachte, rozige teint krijgt.

thee wellness

Rooibosthee, prijs €3,09

wellness thee

Thee-ei, prijs €1,84

Daarnaast kun je met rooibos heerlijke beautyproducten maken. Denk bijvoorbeeld aan een rooibos-massageolie.

Rooibos-massageolie
20 gram rooiboskruid
¼ liter tarwekiemolie

Doe het mengsel in een fles en schud alles goed door elkaar. Zet de olie op een warme plek tot de kleur rood geworden is. Na drie weken zeef je het geheel en vul je donkergekleurde, glazen flesjes met de olie. Nu alleen nog iemand vinden die je wil masseren. Dat wordt genieten!

Heb je geen zin om zelf aan de slag te gaan met rooibos? Probeer dan een van de verzorgingsproducten van De Tuinen!

thee wellness

Cleansing Milk, prijs €5,79

thee wellness

Masker, prijs €3,39

Drink jij graag thee? En zoja, welke thee het liefst?

Door Sanne Dekker