Food

Friday Night Snack: Tarte tatin

Tarte tatin à la Jamie Oliver! Tarte tatin is niets anders dan een taart op z’n kop. Jamie laat ons in een filmpje zien hoe wij dit kunstje flikken.

Jamie maakt deze tarte tatin met bananen, maar je kunt natuurlijk ook peren, appels of abrikozen gebruiken.

Nodig:
60g ongezouten boter
150g poedersuiker
4 grote bananen
1/4 theelepel gemalen kaneel
1 sinasappel
Bloem
250g bladerdeeg
Optie: Vanille ijs

fridaynightjamie

Voor het maken van de gecarameliseerde bananen:
Verwarm de oven voor op 180°C. Snij een klein plakje van de boter en pak een bakplaat. Zet de plaat op een laag pitje. Strooi er de kaneel over en rasp ongeveer de helft van de sinaasappelschil en sprenkel ook dat er overheen. Roer het goed door elkaar, zodat de caramel niet verbrandt. Laat het ongeveer 5 min. doorbakken of tot je een gouden, gecarameliseerde mix ziet. De mix is heet, dus pas op. Ondertussen kun je de bananen pellen en halveren. Leg ze bovenop de caramel. Sprenkel er de kaneel overheen.

Voor het maken van het gebak:
Sprenkel wat bloem over je aanrecht en op je deegroller. Leg het deeg in plaats van plat, op zijn kant en rol dit uit tot een rechthoek van ongeveer 0.5 cm. dik. Drapeer het deeg over je deegroller en leg het voorzichtig over de bananen heen, zodat ze helemaal bedekt zijn. Stop de bananen goed in. Prik er een paar gaatjes in met een mes of een vork.

Zet de plaat ongeveer 25 min. in de oven. Haal de plaat uit de oven en leg er een snijplak op. Pas op dat je je handen niet brandt. Zet het op de zijkant van het aanrecht en kijk goed in het filmpje hoe Jamie de bakplaat omdraait. Wanneer je dit te langzaam of verkeer doet, kun je je handen branden aan de caramel. Haal de bakplaat met een groot mes van de taart af. Je moet dit meteen doen na het bakken, anders zal de caramel hard worden.

Tip: je kunt de tarte tatin serveren met een paar grote bollen vanille ijs.

 

Ga jij ook wat lekkers maken dit weekend?

Bron: youtube.com/jamieoliver

Door Esmée