Food

Kooktips voor beginners

Wij van Girlscene geven jullie regelmatig leuke recepten en handige tips voor in de keuken. Fijn, zullen sommigen denken, maar ik kan helemaal niet koken. Niet iedereen is geboren met de gave om lekkere maaltijden te maken of zomaar iets uit je mouw te schudden. Jammer, maar dat betekent niet dat jij nooit de keuken in hoeft te gaan.

Koken kan heel leuk zijn en hoeft niet altijd heel ingewikkeld te zijn. Makkelijke recepten zijn vaak ook heel lekker en zijn leuk om ‘snel’ te maken. Hoe moet je nou beginnen en waar moet je vooral op letten?

1. Schoon, schoon, schoon
Klinkt heel simpel maar het werkt wel echt 10x beter. Een schone en opgeruimde keuken is overzichtelijk en geeft je de ruimte. Zorg dat in ieder geval het aanrecht en de tafel opgeruimd zijn, zodat je die optimaal kunt gebruiken.

Koken voor beginners

2. Gereedschap
Als je een recept gevonden hebt, is het belangrijk dat je goeie spullen in de keuken hebt. Weet je dat je bepaalde keukenartikelen niet hebt, zoek dan ook niet een recept uit waarbij je die artikelen steeds weer moet gebruiken. Een mixer kun je bijvoorbeeld vervangen door met je handen te kneden, maar een staafmixer is niet vervangbaar.

Koken voor beginners

3. Oefenen
Net zoals met heel veel andere dingen, geldt voor koken ook dat je steeds beter wordt als je veel oefent. Begin eens met een ei bakken. Gooi genoeg boter in de pan en tik het eitje netjes open aan de rand van de pan. Blijf erbij en wacht tot het eitje helemaal gebakken is. Heb je dit nou onder de knie, maak het de volgende keer dan iets moeilijker door bijvoorbeeld verschillende groentes erdoorheen te doen.

Als je van bakken houdt, begin dan eens met brownies maken. Koop in de supermarkt een pak mix waarbij je alleen maar water hoeft toe te voegen. De volgende keer kun je dan het beslag helemaal zelf proberen te maken. Pannenkoeken bakken kun je natuurlijk ook heel goed oefenen. Uit een pak maak je zoveel pannenkoeken dat het niet erg is als de eerste paar mislukken. Zelfs bij de gevorderden onder ons mislukt meestal de eerste nog! No worries šŸ˜‰

Koken voor beginners

4. Recepten
Zoek op internet recepten met niet al te veel ingrediƫnten. Veel ingrediƫnten maken het meestal ingewikkeld omdat de ene groente weer anders klaargemaakt moet worden dan de andere.

Koken voor beginners

5. Hulp
De eerste paar keren kun je ook samen koken met iemand die het goed kan. Een vriendinnetje misschien of je moeder. Samen koken is vaak ook veel leuker. Je kunt ondertussen lekker kletsen, meezingen met de radio of de laatste roddels bespreken. Daarnaast kunnen zij je ook tips geven, misschien hoe je een bepaalde groente beter kan schoonmaken of juist net dat ene ingrediƫnt dat het gerecht nog lekkerder maakt!

Maak het jezelf de eerste paar keren dus niet te moeilijk! Volg altijd zo goed mogelijk het recept en vraag gewoon hulp als je sommige dingen niet snapt. Ook helpt het altijd als een vriendin het eerst voordoet of samen met je kookt. Wraps, salades, spaghetti of soep zijn heel simpel en kunnen bijna niet mis gaan. Als je dit onder de knie hebt, kun je altijd nog een stapje verder gaan.

Welk gerecht vind jij het makkelijkst om te maken?

Bron beeld: weheartit

Door Eline