Health

Spoedcursus voetbal voor het EK

We weten allemaal wel dat het EK eraan komt. Maar de een is er meer mee bezig dan de ander. Dit artikel is voor diegene die vooral bezig is geweest met leuke oranje outfits en de gezelligheid die voortkomt uit een wedstrijd van het Nederlands elftal. Voor het geval dat je geen voetbalgek bent, maar met het EK een uitzondering maakt en toch fanatiek meekijkt.

ek spoedcursus voetbal

Dit jaar vindt het EK plaats in Polen en Oekraïne. De eerste wedstrijd wordt gespeeld op 8 juni en Nederland heeft de dag erna, op zaterdag 9 juni haar eerste wedstrijd. Alle landen die meedoen zijn in groepen van vier ingedeeld. In totaal zijn er vier poules. Nederland is ingedeeld met Denemarken, Duitsland en Portugal. Het is een sterke poule, vooral voor de laatste twee landen wordt gevreesd.

De eerste en tweede uit de groep gaan door. Die landen spelen allemaal twee wedstrijden in de kwart finale. Er gaan dan nog vier landen door naar de halve finale en daaruit komt de finale voort.

ek spoedcursus voetbal

De bondscoach – in ons geval Bert van Marwijk (zie foto hierboven) – mag 23 spelers selecteren om mee te nemen naar het EK. De selectie van het Nederlands elftal ziet er als volgt uit:
Keepers: Maarten Stekelenburg, Michel Vorm en Tim Krul
Verdedigers: Khalid Boulahrouz, Wilfred Bouma, John Heitinga, Joris Mathijsen, Ron Vlaar, Gregory van der Wiel en Jetro Willems .
Middenvelders: Ibrahim Afellay, Mark van Bommel, Nigel de Jong, Stijn Schaars, Wesley Sneijder, Kevin Strootman en Rafael van der Vaart.
Aanvallers: Klaas Jan Huntelaar, Luuk de Jong, Dirk Kuyt, Luciano Narsingh, Robin van Persie en Arjen Robben.

ek spoedcursus voetbal
Bovenste rij v.l.n.r.: Vlaar, Kuyt, van Persie, Vorm, Stekelenburg, Krul, Huntelaar, Narsingh, de Jong
Middelste rij v.l.n.r.: Schaars, Bouma, van der Wiel, de Jong, van Bommel, Mathijsen, Robben, Afellay, Boulahrouz, Strootman.
Onderste rij spelers v.l.n.r.: Willems, van der Vaart, Sneijder, Heitinga.

Wie zie jij allemaal voorbijkomen in het EK-spotje van de C1000?

Uitleg en begrippen:
– allereerst heb je de keeper met zijn verdediging: de mannen die ervoor moeten zorgen dat de tegenstander niet scoort
– het middenveld probeert de bal af te pakken van de tegenstander en die door te spelen naar de aanvallers of ook wel spitsen.
– in de spits staan de jongens die moeten scoren
– een wedstrijd duurt negentig minuten en afhankelijk van blessures komen er nog een aantal minuten extra tijd/blessuretijd bij.

ek spoedcursus voetbal

Buitenspel: een speler staat buitenspel als hij dichter bij de doellijn van de tegenstander staat dan de bal én de voorlaatste tegenstander. Dit geldt niet wanneer de speler zich op zijn eigen speelveldhelft bevind.
Schwalbe: een schwalbe is als een speler licht geraakt wordt door een tegenstander, of zelfs helemaal niet, en hij zich ‘nep’ laat vallen in de hoop dat hij een penalty krijgt of de tegenstander rood.
Corner: als de bal achter de achterlijn is gegaan en als laatste werd aangeraakt door de verdedigende partij, mag de aanvallende partij een corner/hoekschop nemen op de hoek van de achterlijn.
Inworp: als de bal over de zijlijn gaat, wordt hij door tegenstander van degene die hem als laatste heeft aangeraakt, ingegooid.
Assist: een assist is een goede pass of voorzet waaruit een medespeler weet te scoren.
Hattrick: als een speler drie keer scoort in één wedstrijd.
Stiftje/stiftbal: de bal aan de onderkant raken waardoor hij met een boog over de keeper gaat.
Dekken: het strak verdedigen van de tegenstander
Counter: een hele snelle tegenaanval van de ploeg die aan het verdedigen was.

De bekendste EK-jurkjes:ek spoedcursus voetbalBavaria V-dress door Spijkers en Spijkers

spoedcursus voetbalEK-jurkje van Modemeisjes

spoedcursus voetbalSupertrash EK-jurkje

Ben jij al helemaal klaar voor het EK?

Door Annick