Food

Even voorstellen: Eva, onze bakblogger!

Hoi allemaal! Mijn naam is Eva, ik ben een 21-jarige studente Psychologie en ik heb een enorme passie voor bakken. Daarom ga ik wekelijks een artikel voor Girlscene te schrijven waarin ik een van mijn favoriete recepten met jullie deel, met mijn eigen ervaringen, tips en foto’s erbij. De recepten zullen over het algemeen niet te moeilijk zijn, omdat ik zelf ook maar een amateur ben. Als er toch iets lastigs gedaan moet worden tijdens de bereiding zal ik proberen dat zo goed mogelijk uit te leggen.

Omdat mijn baksels meestal onder te verdelen zijn in “Zoet&Simpel” of “Bakken voor de Brunch” zullen mijn artikelen dat ook zijn. Ik zal zo veel mogelijk proberen om het af te wisselen. Dus deze week een Zoet&Simpel recept, en dan volgende week een heerlijk recept voor de brunch!

pindakaas koekjes

Deze koekjes zijn op het moment mijn lievelingskoekjes, omdat ze heel snel klaar zijn en ik de meeste ingrediënten altijd wel in huis heb. Daarnaast zijn ze ook nog eens heel erg lekker. Ik heb het recept van Smulweb.nl, en heb er mijn eigen draai aan gegeven door wat dingetjes toe te voegen. Je kunt ze natuurlijk ook gewoon “au naturel” bakken, maar ik geef de voorkeur aan wat leuke variaties. Deze variaties heb ik bedacht op basis van wat ik lekker vind op een boterham met pindakaas. Eerst zal ik jullie uitleggen hoe je het basisrecept maakt, vervolgens leg ik per variatie de vervolgstappen uit. Stap 1 tot en met 3 volg je dus voor elke variatie, waarna je stap 4 en 5 van de variatie volgt en vervolgens de koekjes bakt volgens stap 6.

Wat heb je nodig?
75 gram pindakaas (Ik gebruik normaal de “gewone” pindakaas van de AH, maar ben deze keer voor de pindakaas met stukjes noot gegaan, voor een extra crunch)
85 gram ongezouten roomboter (Normaal doe ik er 75 gram door, maar omdat de pindakaas met stukjes noot iets droger is dan de normale pindakaas heb ik er 10 gram extra door gedaan)
120 gram kristalsuiker
1 ei
150 gram bloem

pindakaas koekjes

Mocht je wat variatie willen
Een halve banaan, in kleine stukjes (Hoe rijper, hoe zoeter)
– Een paar lepels aardbeienjam (Ik gebruik halvajam, wederom van de Appie, omdat ik deze toevallig in huis had)
– 50 gram melkchocolade

Stap 1: Mix de roomboter, pindakaas, kristalsuiker en het ei door elkaar, met een elektrische mixer. Mix lekker door tot het een licht en luchtig geheel wordt.

pindakaas koekjes

Stap 2: Nu voeg je de bloem toe, maar pas op! Als je nu weer vrolijk gaat mixen het je bloem tot aan het plafond zitten. Daarom is het handig om de bloem eerst even door het beslag te roeren en daarna pas te gaan mixen. Mix tot een romig beslag. Verwarm intussen de oven voor op 180 graden.  

pindakaas koekjes

Stap 3: Verdeel het beslag in drieën.

Voor de aardbeienjamvariant: 

Stap 4: Maak hoopjes van het beslag op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Ik gebruik hiervoor twee theelepels.

Stap 5: Vervolgens maak je met een theelepel een klein kuiltje in het hoopje beslag en schep je hier een beetje aardbeienjam in.

pindakaas koekjes

Voor de banaanvariant:  

Stap 4: Roer de kleine stukjes banaan door het beslag.

Stap 5: Maak hierna hoopjes van het beslag op de bakplaat (Op mijn foto’s zie je een half plakje banaan in het beslag gedrukt. Ik vond echter niet dat de smaak van de banaan zo goed tot z’n recht kwam. De volgende keer doe het daarom zoals hier beschreven).

pindakaas koekjes

Voor de chocoladevariant:

Stap 4: Rasp de melkchocolade. Hiervoor is het het makkelijkst als de chocolade gekoeld is. Raspen

kan met een rasp (duh), maar die heb ik niet, dus doe ik het altijd als volgt: ik zet de reep op z’n kant en “schaaf” met een aardappelschilmesje steeds een stukje van de zijkant af. Zo krijg je grof chocoladeschaafsel.

Stap 5: Dit roer je door het beslag heen en vervolgens maak je van het beslag hoopjes op je met bakpapier bekleedde bakplaat.

pindakaas koekjes

Voor alle varianten:

Stap 6: Zet de koekjes voor 15 tot 20 minuten in de oven, en klaar zijn je heerlijke, verse pindakaaskoekjes!

pindakaas koekjes

pindakaas koekjes

pindakaas koekjes

Wanneer je ze uit de oven haalt zijn ze nog zacht, laat je hierdoor niet misleiden! Ze hoeven dan niet nog langer in de oven, ze harden nog een beetje uit als ze afkoelen. Haal ze met een spatel van de bakplaat af en leg ze op een bord om een klein beetje af te koelen. Zowel warm als koud heel lekker! Overgebleven koekjes kan je in de koektrommel prima tot de volgende dag bewaren, hoewel ze het bij mij meestal niet zo lang overleven!

Bakze en tot volgende week!

pindakaas koekjes

Wat vinden jullie van deze pindakaaskoekjes?

Groetjes,

Eva

Bron recept: smulweb.nl

Bron foto’s: Eva