Food

Bakblogger Eva: Brownies

Redactie

Op bakgebied hebben wij een nieuwe aanwinst: onze bakblogger Eva. Deze keukenprinses gaat voor ons wekelijks een recept bereiden met haar eigen foto’s en ervaringen. Hierbij wisselt ze af tussen “Zoet&Simpel” – niet te moeilijke maar oh-zo-heerlijke recepten voor zoet gebak – en “Bakken voor de Brunch” – recepten voor goddelijke brunchgerechten, hoewel je ze natuurlijk ook stiekem op een ander tijdstip kunt bakken.

Deze week: Zoet&Simpel: Brownies

Eva bakt brownies

Als ik aan mijn zusje vraag: ‘Wat zal ik dit weekend bakken?’, antwoordt ze altijd: ‘BROWNIES!’ Meestal moet ik haar teleurstellen, maar deze keer had ze mazzel! Ik wilde mijn trouwe lezers mijn favoriete brownie recept namelijk niet onthouden. En ik had zelf ook wel zin in brownies, stiekem.

Brownies, wat kan ik erover zeggen.. Brownies zijn goddelijk, ongeveer het lekkerste baksel ooit en ze mislukken bijna nooit. Verder kan je eindeloos variëren, dus echt saai worden ze ook nooit. En bijna iedereen lust ze. Ze zijn goddelijk, maar dat had ik volgens mij al gezegd. Genoeg gepraat over brownies, tijd om te gaan bakken! Je kunt één grote brownie pakken en die uiteindelijk in blokjes snijden, of – als je zo lui bent als ik – ze gewoon in muffinvormpjes bakken.

Eva bakt brownies

Ingrediënten (voor zo’n 30 brownie-muffins):
– 350 gram extra pure chocola
– 250 gram ongezouten roomboter (een heel blok dus)
– 250 gram donkere basterdsuiker
– 3 eieren
– 80 gram bloem
– 1 theelepel bakpoeder

Eventuele lekkere variaties:
– Banaan (gebruik hiervoor 4 rijpe bananen, geprakt)
– Ongezouten noten
– Aardbeien, in stukjes gesneden
– Extra geraspte chocola (wit, melk, puur, alles mag!)

Stap 1: Verwarm de oven voor op 160 graden, tenzij je een combimagnetron hebt, dan heb je de magnetron nog even nodig. Voer dan eerst de volgende stap uit, en verwarm de oven dan pas voor.

Stap 2: Smelt de chocola samen met de roomboter in de magnetron. Let goed op dat het niet te hard gaat, dan ploft de boter namelijk en moet je je magnetron schrobben. Ik spreek uit ervaring: niet leuk.

Eva bakt brownies

Eva bakt brownies

Stap 3: Mix de eieren tot ze licht en een beetje schuimig worden.

Eva bakt brownies

Eva bakt brownies

Stap 4: Gooi de basterdsuiker bij de eieren en mix tot het een mooi, glanzend beslag is.

Eva bakt brownies

Stap 5: Schep het chocola-roomboter sapje erbij, ROER (dus niet: mix) erdoorheen. In het begin krijg je een beetje een batik-effect, maar uiteindelijk wordt het een mooi donkerbruin beslag.

Eva bakt brownies

Stap 6: Zeef de bloem en het bakpoeder boven het beslag, ROER erdoorheen.

Eva bakt brownies

Stap 7: Voeg eventuele variaties toe. Ik heb mijn beslag in tweeën gedeeld en door de ene helft banaan (dus maar twee geprakte bananen) en door de andere helft noten geroerd.

Eva bakt brownies

Stap 8: Schep het beslag in muffinvormpjes, eventueel in een muffinbakblik. Schep de vormpjes niet helemaal vol, brownies rijzen namelijk nog! Ik heb twee ruime eetlepels in elk vormpje geschept.

Eva bakt brownies

Stap 9: Zet ze voor 25 tot 30 minuten in de oven, dit verschilt nog wel eens. Om te kijken of ze al gaar zijn, steek je een satéprikker in een van de browniemuffins en kijk je of deze er “schoon” uitkomt. Bij brownies, die nog een beetje zacht van binnen horen te zijn, is het goed als er nog wat beslag aan kleeft, zolang dit niet meer vloeibaar is. Het moet eerder een beetje kruimelig zijn.

Stap 10: Als je een muffinbakblik gebruikt: laat ze even afkoelen en wip ze dan met een lepel uit de vorm. Als je dit meteen doet, beschadig je de brownies, omdat ze nog een beetje uit moeten harden!

Klaaaar! Enjoy!

Je kan bij mij duidelijk het verschil zien tussen de noten- en banaanbrownies. Blijkbaar doet geprakte banaan iets met de textuur van het beslag waardoor je het kenmerkende “browniekorstje” niet krijgt. Maar ze smaakten prima!

Ga jij deze brownies ook maken?

Bron recept: Smulweb

Door: Eva