Food

Bakblogger Eva: Mega chocokoeken

Op bakgebied hebben wij een nieuwe aanwinst: onze bakblogger Eva. Deze keukenprinses gaat voor ons wekelijks een recept bereiden met haar eigen foto’s en ervaringen. Hierbij wisselt ze af tussen “Zoet&Simpel” – niet te moeilijke maar oh-zo-heerlijke recepten voor zoet gebak – en “Bakken voor de brunch” – recepten voor goddelijke brunchgerechten, hoewel je ze natuurlijk ook stiekem op een ander tijdstip kunt bakken.

Deze week: Zoet&Simpel: Mega chocokoeken

bablogger eva

Ongeveer een half jaar geleden kreeg ik van mezelf het Hummingbird Bakboek. Hier had ik eigenlijk nog nooit iets uit gebakken. Dus toen ik koekjes wilde bakken, besloot ik het Bakboek er maar eens bij te pakken. Daar zag ik ze: met een paginagrote foto en een recept waar ik spontaan al van ging kwijlen. Mijn oog viel op “voor twaalf stuks”. Ik bak wel vaker, dus ik weet vaak wel hoeveel koekjes er uit een recept gaan. Dit recept vroeg om bijna een halve kilo chocola en dat allemaal in twaalf koekjes?!

Ik besloot maar gewoon braaf het recept te volgen en verdeelde uiteindelijk mijn beslag in twaalven. Nadat ik tien minuten afwachtend voor de oven zat kwam de vorm van de koeken tevoorschijn, het waren SUPER MEGA CHOCOKOEKEN. Ze bleven lekker dik, zacht van binnen en hadden een doorsnede van acht centimeter. “Koekjes” was dus niet van toepassing meer. Ze smaken heel erg chocoladerig (wat niet zo gek is, met zoveel chocola) en hebben iets weg van een kruising tussen brownies en koekjes. Jummm!

Ingrediënten:
– 450 gram pure chocolade (ik gebruik de extra pure chocola van het AH Huismerk)
– 50 gram ongezouten roomboter
– 2 eieren
– 170 gram lichte basterdsuiker (te vinden in het suikerschap)
– ¼ theelepel vanille-extract (voor meer informatie over vanille-extract, zie mijn vorige artikel)
– 85 gram bloem
– ½ theelepel zout
– ½ theelepel bakpoeder

bablogger eva

bablogger eva

Bereidingswijze:
Stap 1:
Smelt de helft van de chocolade (225 gram dus) au bain-marie met de roomboter. Hiervoor zoek je een vuurvaste schaal die je op een pan kan zetten of er zelfs goed in kunt hangen (op de foto zie je dat mijn glazen schaal hele handige “oortjes” heeft om het aan op te hangen). Breng water aan de kook in je pan en zet de schaal erop of hang deze er in. Let er wel op dat de bodem van de schaal het water niet mag raken! Zo laat je de chocola en de roomboter rustig smelten. Roer door elkaar en laat een beetje afkoelen.

bablogger eva

Stap 2: Mix eieren, suiker en vanille door elkaar tot alles goed is gemengd.

bablogger eva

bablogger eva

Stap 3: Voeg het chocolademengsel toe, klop door elkaar.

bablogger eva

Stap 4: Zeef de bloem, het zout en het bakpoeder en roer dit in drie keer door de rest van het beslag.

bablogger eva

Stap 5: Rasp de rest van de chocola, roer dit ook door het beslag.

Stap 6: Patience, my dears.. Laat je beslag even staan, zodat het warme chocolade-botermengsel nog wat verder afkoelt. Anders blijft je beslag te vloeibaar om mooie koekjes te vormen.

Stap 7: Verwarm intussen de oven voor op 170 graden.

bablogger eva

Stap 8: Maak hoopjes van het beslag op een met bakpapier beklede bakplaat. De koekjes lopen nog uit, dus probeer er niet teveel op één plaat te krijgen. Ik heb ze zes om zes gebakken.

Stap 9: Bak de koekjes in de voorverwarmde oven tien tot vijftien minuten. Het is vrij eenvoudig om te zien of ze gaar zijn: de bovenkant glanst en er ontstaan een soort scheuren in de bovenkant.

bablogger eva

Stap 10: Normaals een beroep op jullie geduld: Laat de koekjes afkoelen. Door de enorme hoeveelheid chocola, die in een warme oven natuurlijk smelt, zijn de koekjes te zacht om direct normaal op te kunnen eten. Niet dat dat mij ervan heeft weerhouden het toch te doen. Maar als je ze even laat staan zijn ze toch beduidend lekkerder.

Stap 11: Enjoy! Tip: De volgende dag zijn ze nog net zo lekker.

bablogger eva bablogger eva

Ben jij een koekiemonster of hou je toch meer van de andere baksels?

Door: Eva