Food

Wist je dat’jes over voedingsstoffen

Alles wat je eet of drinkt noem je voedingsmiddelen. Hierin zitten voedingsstoffen. Het is belangrijk dat je veel verschillende dingen eet, want alle voedingsstoffen hebben een functie voor het lichaam. Maar welke voedingsstoffen heb je en wat houdt het precies in?

Welke voedingsstoffen heb je?
De voedingsstoffen zijn in zes groepen te verdelen: koolhydraten, vetten, eiwitten, vitaminen, mineralen en water.

eten

Welke functie hebben de voedingsstoffen?
Elk voedingsmiddel heeft een andere functie. Je kunt ook deze functies weer onderverdelen:

Energierijke stoffen
Koolhydraten en vetten worden de brandstoffen of energierijke stoffen genoemd. Zij leveren energie om te kunnen bewegen en om je warm te houden. Als je teveel van deze voedingsstoffen neemt, worden deze opgeslagen als reserves. Brood, pasta, couscous aardappelen, jam, honing en snoep bevatten veel van deze voedingsstoffen. Chips, koeken, mayonaise en slagroom bevatten veel verzadigde vetten die het lichaam moeilijk kan afbreken. Margarine, vis en walnoten bevatten onverzadigde vetten. Deze zijn juist makkelijk af te breken, dus veel gezonder!
– Bouwstoffen
Water is een belangrijke bouwstof. Dat komt omdat je lichaam voor ongeveer 60 procent uit water bestaat (echt waar!). Bloed en cellen bestaan voor een groot deel uit water. Daarom is het zo belangrijk om genoeg te drinken. Een andere bouwstof is eiwit. Dit zit in vlees, kaas, yoghurt, tofu, eieren en vis. Eiwitten worden gebruikt wanneer er nieuwe cellen gemaakt moeten worden (bijvoorbeeld als je een schaafwondje hebt).
– Beschermstoffen
Vitaminen en mineralen dienen als beschermstoffen en als bouwstoffen. Heb jij niet genoeg vitaminen? Dan word je ziek. Zorg dus dat je genoeg groenten en fruit eet. Mineralen zitten in veel verschillende producten zoals vis en groenten.

eten

Hoe zit dat met energie en voeding?
Er zijn drie voedingsstoffen die met energie te maken hebben.

Koolhydraten
Sporters halen energie uit koolhydraten, wat omgezet wordt in glucose. Glucose is de belangrijkste energiebron voor de spieren. In de spieren in de lever zit een voorraad koolhydraten opgeslagen in de vorm van glycogeen. Deze voorraad kan, afhankelijk van hoe getraind je bent, tot zo’n twee uur energie leveren.
Vetten
In je lichaam is zelfs bij een laag vetpercentage voor uren energie aan vet opgeslagen. Maar de omzetting van vet naar glucose kost veel tijd en zuurstof. En je spieren willen juist glucose.
Eiwitten
Voor de weefselopbouw, groei, ontwikkeling en opbouw van hormonen en enzymen zijn eiwitten van belang. Ze zijn geen energiebron. Maar het lichaam zal bij een zwaar tekort aan energie uit de voeding als laatste energie halen uit eiwitten. Maar dat wil je zeker niet hebben: je eet je spieren op. Een teveel aan eiwitten uit de voeding verbrand je als energie of sla je op als vet.

eten

Bron: schooltv, zuivelonline, voedingscentrum, weheartit

Door: Emma