Food

Cupcakes versieren!

Het regent op een zondagmiddag. Verveeld hang je in je joggingbroek op de bank. Wat te doen op zo’n saaie dag? Wat dacht je van creatief bezig zijn met cupcakes? Ik, Girlscene-lezeres Eva, ben helemaal enthousiast over het versieren van cupcakes met fondant. Daarom wil ik jullie op deze manier daar ook enthousiast over maken!

cupcake roosje

cupcakefondantres.jpg

Ik heb zelf een workshop gevolgd voor het werken met fondant. Daarna heb ik veel geoefend, wat mijn familie natuurlijk helemaal niet vervelend vond! Zou je het ook leuk vinden om op deze manier cupcakes te versieren? Lees dan verder!

Wat heb je nodig?
– Het belangrijkste wat je nodig hebt zijn natuurlijk de cupcakes! Ik bak voor het versieren met fondant altijd de basis cupcakes volgens het recept van Cupcakerecepten.

– Daarnaast heb je natuurlijk fondant nodig. Goede fondant is verkrijgbaar bij de V&D, Jamin, Albert Heijn (van Dr. Oetker) en bij de betere bakwinkels. Zelf gebruik ik de fondant van Dr. Oetker. Deze is wit en kan je zelf nog kleuren. Voor twaalf cupcakes moet je rekening op ongeveer 300 gram fondant.

– Als je ook wit fondant wilt kleuren, heb je kleurstof nodig. Er zijn kleurstofpennen verkrijgbaar van Dr. Oetker bij de AH. In het pakje zitten drie pennen: rood, geel en blauw. Doe wel voordat je gaat kleuren handschoentjes aan. Dit voorkomt dat de kleurstof op je handen gaat zitten. Dit kan namelijk vlekken veroorzaken. Per kleur doe ik daarom ook nieuwe handschoentjes aan.

cupcakes versieren met fondant
Alle benodigdheden die je kunt gebruiken voor het versieren van de cupcakes!

Versierproducten zijn ook heel belangrijk. Denk hierbij aan uitsteekvormpjes, parels, sprinkles en ander suikergoed. De uitsteekvormpjes die ik gebruik komen van de Xenos, het zijn gewone koekvormpjes. Het suikergoed is verkrijgbaar bij iedere supermarkt.

– Als laatste heb je ook wat praktische spulletjes nodig. Dit zijn een deegroller, poedersuiker en een werkplank. De poedersuiker gebruik je als de fondant plakkerig is.

cupcakes versieren met fondant

Stap 1: Bak eerst de cupcakes en zorg dat ze afgekoeld zijn

Stap 2: De Basis
Eerst rol je het fondant uit. Dit mag redelijk dun. Als het fondant blijft plakken aan je werkplank of je deegroller kan je er een beetje poedersuiker over strooien.

Voor iedere cupcake begin ik eerst met een ondergrond. Hiervoor gebruik ik een uitsteekvormpje die ongeveer dezelfde grootte heeft als de cupcake. Als je die niet hebt, kan je ook een glas gebruiken met ongeveer dezelfde diameter als de cupcake. De ondergrond van fondant druk je zachtjes op de cupcake.

roosje

Stap 3: Het ‘echte’ versieren.
Nadat de ondergrond erop zit kan het echte versieren beginnen! Als je een vormpje uitsteekt en op de fondantondergrond wilt plakken, gebruik je een beetjewater als ‘plakmiddel’.

Roosjes
Ook is het naast de standaard uitsteekvormpjes mooi om een roosje te maken. Eerst steek je drie even grootte rondjes uit. Die plak je dakpansgewijs op elkaar met wat water. Daarna rol je het op; zet je vinger in het midden en beweeg je vinger naar voren. Zo ontstaat er twee roosjes aan elkaar. Die snijd je door midden en je hebt twee roosjes! Je kunt de roosjes nog mooier maken door ze wat uit te vouwen. In het midden heb ik pareltjes gedaan, maar dat hoeft niet. Ook deze roosjes plak je vast met water.

eerste cupcake

Ik zou zeggen: laat je creatieve brein de vrije loop!

Veel succes en eet smakelijk!

eindresultaat

Ga jij dit ook een keertje doen?

Door: Eva