Health

Alles over de sportbh

Of je nou kleine of grote borsten hebt, intensief sport of juist rustig aandoet: een sportbh is een must voor iedereen die sport. Een sportbh is net zoals sportschoenen een hele goede investering. Je krijgt geen last van je rug en je borsten zitten minder in de weg. Enn.. je voorkomt hangborsten! Maar wat zijn nog meer redenen om een bh aan te schaffen? En hoe kies je eigenlijk een passende sportbh? Je leest het hier!

Een sportbh…

1. … geeft meer ondersteuning.
Een sportbh voorkomt dat je borsten tijdens het sporten heen- en- weer gaan. Tijdens het sporten kan het weefsel van de borstspier of van de huid van de borst beschadigd raken. Dit leidt tot hangborsten. Ook kan het wiebelen van de borsten pijnlijk zijn. Door de sportbh bewegen ze gecontroleerd mee met de bewegingen van je bovenlichaam.

2. … verliest haar vorm niet
Het materiaal bestaat uit dunne vezels die sterk en duurzaam zijn. Ook als je er al vaak mee gesport hebt, geeft de bh voldoende steun.

sportbh

3. … ademt
Het materiaal van een goede sportbh voert het transpiratievocht snel af naar de buitenkant waar het verdampt. Zo blijft je lichaam droog en je lichaamstemperatuur constant.

4. … geeft meer bewegingsvrijheid
Een sportbh laat je ademen (de bh knelt niet), beweegt soepel met de spieren mee en geeft je rug en je spieren voldoende bewegingsvrijheid. De haken en sluitingen zijn bedoeld van een sportbh om irritaties tegen te gaan. Ook zitten er geen metalen onderdelen in.

5. … heeft een bredere onderband
De elastische onderband sluit goed aan rond het bovenlichaam. Dit zorgt voor extra stevigheid, je borsten blijven goed op z'n plaats en het zorgt ervoor dat de bh niet omhoog kan kruipen of gaat schuren tegen de huid.

sportbh1

6. … rekt mee
De speciale stiksels in de sportbh zorgen ervoor dat de stof kan rekken en niet los- of stuk gaat.

7. … heeft bredere schouderbanden
De bredere schouderbanden van de bh zorgen voor een betere, gelijkmatigere verdeling van het gewicht van de borsten. Zo geeft de bh meer steun, snijdt het niet in de huid en zakt het niet af tijdens het sporten.

Het mag dus duidelijk zijn dat een sportbh must is voor tijdens het sporten. Maar hoe kies je een goed passende sportbh?

sportbh3

Over het algemeen kies je bij een sportbh een kleinere omvangsmaat dan je gewend bent dan bij je lingerie bh. Dit komt door de veel elastischere onderband. Hoe beter de sportbh aansluit, hoe meer ondersteuning het biedt. Let wel op: bij een kleinere omvang verandert ook de cupmaat. Een voorbeeld: wie normaal 80B draagt kan een sportbh van 75C kiezen want de cup van 80B is even groot als de cup van 75C (en cup 80C is even groot als 75D etc.).

Verder moet de stof van de bh glad op de huid van de borst zitten. Kreukels of bobbels betekenen een te grote cupmaat.

sportbh5

Heb je grote borsten? Dan is een ingekapselde bh, dat bestaat uit twee aparte cups van niet elastisch materiaal met een elastische onderband geschikt voor jou.
Heb je kleine tot middelgrote borsten? De compressie bh bestaat uit één elastisch gedeelte, vaak met gekruiste rugbanden, is dan beter voor jou bestemd.

De band op de rug draagt veel bij aan de ondersteuning. Hoe breder de band, hoe steviger. Ook de brede schouderbanden moeten stevig zijn en mogen niet van de schouders glijden.

Tip: laat je adviseren in de winkel! Het personeel weet precies welke bh jij nodig hebt.

sportbh10
Nike, Perry Sport, €34,99 en ShockAbsorber, Perry Sport €39,00

sportbh11
Zwarte sportbh, Hunkemöller €19,99 en witte sportbh, Hunkemöller €24,99

sportbh12
Puma €35,00 en Adidas €25,00

Draag jij een sportbh?

Bron: kiesdejuistesportbh.nl, fitnessbh.nl

Bron beeld: We Heart It

Door: Quirine