Food

Keukenprinses: New Year’s Eve!

Het nieuwe jaar staat weer voor de deur! Maar daarvoor moet natuurlijk eerst het oude jaar goed worden afgesloten en hoe doe je dat nou beter met heerlijke oliebollen en een passende roze frozen cocktail met vers fruit? Niet, toch? Kijk maar even mee hoe jij spetterend het nieuwe jaar in gaat!

Het oude jaar wordt ieder jaar afgesloten met een leuk feestje. Of je vriendinnen nou komen, je lekker met je paps en mams op de bank zit of een groot feest viert in de dichtstbijzijnde kroeg, hapjes en drankjes horen erbij! De hele avond lekker oliebollen eten om met klokslag 12 uur een heerlijke cocktail in je hand te hebben. Zo sluit je heerlijk het oude jaar af en ga je spetterend het nieuwe jaar in!

nieuwjaar

nieuwjaar

Laten we beginnen met de oliebollen!
Oliebollen zijn echt een Nederlandse traditie en ze horen er natuurlijk bij. En wat is er nou lekkerder dan een verse (zelf gebakken) oliebol?

Ingrediënten:
– 250 ml halfvolle melk
– 1 zakje gedroogde gist (7 g)
– 1 eetlepel suiker
– 300 gram bloem, gezeefd
– 1 ei, losgeklopt
– Zout
– 2 liter zonnebloemolie
– Poedersuiker

oliebollen

Bereidingswijze:
Stap 1:
Verwarm de melk in een pannetje tot lauwwarm.

Stap 2: Schenk 100 ml melk in een schaaltje en doe de gist en de suiker erbij. Laat vijf minuten staan tot het begint te schuimen.

Stap 3: Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje. Zo verminder je de kans op klontjes in het beslag. Schenk het gistmengsel, de rest van de melk, het ei en 1 mespunt zout erin. Klop met een garde tot een glad beslag. Dek de mengkom af met een schone theedoek en laat het beslag 1 uur op een warme, tochtvrije plaats rijzen tot het in volume verdubbeld is. Het is belangrijk om het deeg goed te laten rijzen dat geeft een luchtige, lichte oliebol.

Stap 4: Verhit de olie in een ruime pan of in een frituurpan tot 180 °C. Test de temperatuur aan de hand van een stukje brood. Laat een stukje brood in de olie vallen. Gaat het direct bruisen, dan is de olie op temperatuur. Zakt het stukje brood naar de bodem, dan is de olie nog niet heet genoeg. Wordt het stukje brood meteen donkerbruin, dan is de olie te heet.

oliebollen

Stap 5: Doop 2 eetlepels kort in de hete olie. Schep met de lepels ronde hoopjes beslag en laat het beslag voorzichtig in de olie laat zakken. Als je een middelgrote pan gebruikt, bak dan niet meer dan 4 oliebollen tegelijk anders kan de pan overstromen. Keer ze met een schuimspaan zodra een zijde gerezen en goudbruin is. Als je de oliebollen goed bakt, draaien ze bijna vanzelf om. Je gebruikt de schuimspaan om de oliebollen het laatste zetje te geven.

Stap 6: Neem ze uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi naar smaak met poedersuiker. Smullen maar!

sterretjesnieuwjaar.jpg sterretjesnieuwjaar.jpg

Daar hoort natuurlijk een Frozen Cocktail bij! (16+)
Wil jij graag het nieuwe jaar inluiden met iets anders dan champagne? Ga dan voor een zelfgemaakte frozen cocktail. Hier zit een scheutje alcohol in, dus voor de jongere meiden is dit helaas niet aan te raden. Maar he, wees eens creatief! Misschien is dit recept ook wel heel erg lekker met een scheutje van die heerlijke Jip&Janneke champagne van de Hema ;-)?

frozen cocktail frozen cocktail

Ingrediënten:
– 400 gram bevroren frambozen
– 1 blikje lychee siroop
– 1 fles roze champagne (of prosecco)
– Vers fruit (bijvoorbeeld aardbeien en kersen)

frozen cocktail

Bereidingswijze:
Stap 1:
Doe de frambozen en de lychee siroop in een pannetje en breng het aan de kook (roer regelmatig).

Stap 2: Snijd de helft van de lychees uit het blikje in fijne stukjes en doe dit in het pannetje erbij. Zet het op een lager pitje en laat het voor ongeveer vijf minuten staan.

Stap 3: Giet het mengsel in een schaal terwijl je het zeeft met een zeef (of een stukje katoen).

frozen cocktail

Stap 4: Doe het daarna in een grote schaal die in de vriezer kan. Doe daarna de gehele fles roze champagne erbij en roer het door tot het allemaal gelijk verdeeld is.

frozen cocktail

Stap 5: Doe de schaal in de vriezer voor dertig minuten en maak daarna het ijs kapot met een vork. Doe het daarna weer een half uur in vriezer en maak het weer kapot met een vork. Herhaal dit totdat het mengsel compleet bevroren is. Gebruik dan een vork om het ijs meer volume te geven.

Stap 6: Ga er nog een keer met een vork doorheen voordat je het serveert. Doe het in glaasjes en doe er een lychee op (van de overige lychees) en andere verse vruchten.

frozen cocktail

frozen cocktail

Yummy, genieten maar!

Happy new year ladies!

sterretjesnieuwjaar.jpg

Ga jij ook de keukenprinses uithangen met oud en nieuw?

Bron: Albert Heijn Allerhande Magazine & Raspberricupcakes.com
Bron beeld: Bronnen, Kadoliebollen & Weheartit

Door: Jitske

Must reads 👀