Fashion

Fair bezig zijn is fun!

Oké, de vakantie is net begonnen maar een beetje vooruit kijken kan geen kwaad. Meestal ga je aan het eind van de zomervakantie weer de stad in om nieuwe schoolspullen te kopen. De jacht op nieuw kaftpapier, agenda’s en pennen is dan weer geopend en daar hoort natuurlijk een nieuwe schooltas bij.

Als je op zoek bent naar een unieke tas die niemand anders heeft, dan moet je eens kijken bij FairBezig. Daar zie je tassen uit India gemaakt van hergebruikt reclamedoek. De reclamebanners komen van allerlei Indiase evenementen zoals sporttoernooien en kinderboekenbeurzen. Mooi sterk materiaal in felle kleuren. Perfect om tassen en andere schoolspullen van te maken. Elke tas is anders en dus uniek.

In India toveren ze restmaterialen zoals pastic zakken, oude autobanden reclamedoeken om tot hippe tassen en andere schoolspullen. Dit zorgt voor werkgelegenheid in een sloppenwijk van Delhi. Niet alleen voor de mensen die de producten maken maar ook voor de verzamelaars van het afval. Zij krijgen eerlijk betaald en met de opbrengt van de schoolspullen wordt bovendien een school opgericht voor kinderen van de afvalverzamelaars. Zo ben je dus ook meteen ongelooflijk fair bezig.

FairBezig

Wat maken ze allemaal?
Van reclamedoek, autobanden, spijkerstof en autogordels worden allerlei mooie producten gemaakt. Zo zijn er tassen, etuis, iPad hoezen, iPhone hoesjes, portemonnees en laptoptassen. Allemaal van gebruikt materiaal waar je eigenlijk nooit meer iets mee zou doen. In Delhi komt er namelijk iedere dag 6000 ton afval op straat terecht. Ongeveer 150.000 mensen verdienen hun geld met het verzamelen, schoonmaken en verwerken van de bruikbare materialen in dit afval.

FairBezig
Tassen plus iPad hoezen.

Waar zijn ze te koop?
Behalve in Wereldwinkels en WAAR winkels zijn de schoolspullen ook online te koop. De iPad hoes kost € 17,50, de tassen vanaf € 52,- en het etui is van jou voor €11,50. Op de website van FairBezig zie je de hele collectie.

Koop jij weleens fairtrade producten?

Door Eline