Lifestyle

Interview: Dotan

Wanneer je geen diehard 3FM-luisteraar bent, zegt de naam Dotan je waarschijnlijk niets. Maar bij het horen van het nummer This Town zal er vast een lampje bij je gaan branden. Deze zanger is volgens Giel Beelen de grootste belofte van Nederland. En daarbij zijn wij op de Girlscene redactie van mening dat dit ook weleens één van de meest appetijtelijke hapjes van Nederland zou kunnen worden. Girlscene is er snel bij en interviewde Dotan!

Zijn eerste album, Dream parade, is net uit. De eerste single is meteen een groot succes aankomende zomer staat hij op verschillende festivals. Daarna begint zijn eerste, echte tour; zijn droom.

Hoe ben je op de titel Dream Parade gekomen?
Alle nummers op de plaat gaan over mijn dromen. Ik vond het leuk om het spanningsveld te beschrijven tussen realiteit en fictie. Daarbij heb je door het kijkje in mijn dromen ook meteen een kijkje in mijn hoofd. De naam Dream Parade heeft ook een andere betekenis; het staat ook voor mijn droom die nu uitkomt.

Vertel eens, hoe is je droom uitgekomen?
Twee jaar geleden stond ik met vijf albums in mijn handen, waar op alle vijf twee namen stonden, Sasha Skarbek en Martin Terefe. En dat waren niet de minste albums, maar die van Adele, Coldplay en The Kooks. Ik schreef een mail met demo’s met een motivatie en een uur later ging de telefoon. De week daarna zat ik in het vliegtuig na Londen, het album heb ik uiteindelijk in LA opgenomen.

Wat is je grootste droom?
Ik zou dit de rest van mijn leven willen doen. En later, veel later, zou ik graag jong talent willen helpen door bijvoorbeeld mijn ervaring te delen.

Je hebt twee jaar aan je album Dream Parade gewerkt, wat komt er allemaal kijken bij het maken van een album?
Schrijven, schrijven schrijven. Dat doe je alleen maar het is soms ook erg verfrissend om met anderen samen te werken. Uiteindelijk blijf je zitten met een bulk van zestig nummers en moet je er elf of twaalf uitkiezen. Dat is moeilijk, want het moet allemaal dezelfde sound hebben. Je nummers zijn nog kaal, dus je moet een producer vinden die er het juiste nummer van kan maken. In Los Angeles heb ik tijdens het opnemen grote muzikanten ontmoet. De gitarist van John Mayer (groot voorbeeld) staat bijvoorbeeld op mijn album!

Daarna begint natuurlijk het promoten. Bij jou heeft Giel Beelen een handje geholpen, hoe ging dat?
Ik stond te koken en had De Wereld Draait Door toevallig opstaan. Ik hoorde Giel zeggen dat iemand de grootste belofte was van 2011 en vervolgens hoorde ik mijn eigen nummer. Dat was zo onwijs gaaf. Daarna is het snel gegaan, deze zomer sta ik op verschillende festivals en daarna begint mijn eerste tour.

Welk nummer zou je als eerste single uitgebracht hebben als This Town er niet zou zijn?
Where we belong. Dat is het eerste liedje dat ik schreef waarbij ik dacht: ‘Dit is hoe de plaat moet gaan klinken.’ Daarbij is de tekst ook heel toepasselijk.

Heb je al slipjes opgestuurd gekregen?
Heel veel mensen weten niet dat ‘Dotan’ een zanger is. Dat komt deels omdat ik zelf niet in de clip te zien ben. Stiekem vind ik dat ook leuk, want nu vragen mensen zich vaak af of ‘Dotan’ een band is, ze concentreren zich dus niet op mij als persoon, maar juist op de kwaliteit van mijn muziek.

Welk optreden vergeet je nooit meer?
Ik ben langs de mensen gegaan die mij graag wilden zien optreden. Dan kwam ik echt op barbecues en feestjes bij mensen thuis. Dat persoonlijke contact vind ik erg leuk. Mijn muziek is ook persoonlijk.

interviewdotan

Nu is het tijd om je aan tien giechelende meisjesvragen te onderwerpen. Dit zijn vragen die wij meisjes aan veel jongens zouden willen stellen, dus kom maar op!

1. Hoe was je eerste kus?
Dat was een helikopter one! Volgens mij gebeurde het gewoon in het fietsenhok, heel cliché maar zo ging het altijd.
2. Wat vind je het leukste aan een meisje?
Ik hou van meisjes die lekker doen wat ze zelf leuk vinden.
3. Wat kun je niet aan meisjes begrijpen?
Aanhankelijk zijn. Ik vind dat niet aantrekkelijk.
4. Wat is het grootste compliment dat je ooit hebt gekregen?
Die van Giel Beelen uiteraard, hij is een echte muziekman en goudeerlijk. Maar daarnaast heeft een meisje een mailtje gestuurd naar 3FM nadat ik live had gespeeld. Ze had iemand verloren in haar omgeving en doordat ze mij had horen zingen, was ze door de avond gekomen. Zo heftig!
5. Wie was je jeugdidool?
James Taylor (red. singer/songwriter) Dat was niet heel cool, mijn vrienden vroegen altijd waarom ik niet gewoon naar Michael Jackson luisterde.
6. Wat zou je doen als je één dag een meisje zou zijn?
De hele dag Girlscene lezen, sowieso!
7. Wat wil je worden als je later groot bent?
Wat ik ben! Muzikant. Ik wil wel alles zelf blijven doen. Ik doe nu ook zelf de regie van mijn clips. Maar dat is ook vaak het ingrediënt van een goede artiest, kijk maar naar Lady Gaga, niet te vergelijken, maar je ziet dat ze ‘in control‘ is.
8. Wat is je favoriete Kindernet-programma?
Teddy Ruxpin.
9. Met welke vrouwelijke celeb zou je wel een beschuitje willen eten?
Natalie Portman, liever met lang haar maar eigenlijk kan ze alles hebben.
10. Wat doe je het liefst op een eerste date?
Lekker eten en misschien daarna naar een goed concert. Maakt eigenlijk niet uit, zolang je elkaar maar rustig kunt leren kennen.

Heb je nog tips voor meiden die ook graag een album uit willen brengen?
Blijf jezelf ontwikkelen en onderneem zelf stappen. Afwachten heeft geen zin, geloof in jezelf en ga je droom achterna!

 

Zijn eerste hit: This Town

 

Dit is zijn nieuwe single, Daydreamer, de clip komt binnenkort uit!

Ben je benieuwd naar waar je Dotan op kunt zien treden? Op zijn website kun je dat, en meer, allemaal vinden. En hem volgen op Twitter kan natuurlijk ook!

Dream Parade is te bestellen via Bol.com voor € 14,99!

Kende jij het nummer This Town al?

Door Esmée