Lifestyle

Zwaar verliefd! – Chantal van Gastel

Dé nieuwste chicklit van Nederlandse bodem heet Zwaar verliefd! en is geschreven door Chantal van Gastel. Ik mocht haar voor Girlscene.nl interviewen over haar debuutroman!

Hi Chantal! Vertel eens wat je over jezelf…
Ik ben Chantal van Gastel, 28 jaar en werk op een notariskantoor. Net als Isa, het hoofdpersonage uit Zwaar Verliefd!, hou ik van chocola en knappe mannen (zoals al achter op mijn boek vermeld staat), leuke dingen doen met mijn zus, mijn vriendinnen en mijn familie. Ik hou erg van lezen en schrijven en met het verschijnen van mijn eerste boek Zwaar verliefd! komt een hele grote droom uit.

Heb je altijd al schrijfster willen worden?
Ja, ik schrijf al mijn hele leven. Als kind verzon ik al verhaaltjes en maakte ik gedichtjes. In het begin zag ik het alleen als iets voor mezelf. Het is heel eng om voor het eerst je verhaal aan iemand te laten lezen. Ik durfde toen ook nog niet te dromen dat ik ooit een boek zou uitbrengen. Pas toen ik een schrijfwedstrijd van het blad Yes magazine won, begon ik te denken dat mijn schrijfstijl misschien goed genoeg was voor een publiek. Ik publiceerde nog wat korte romantische verhalen, maar toch leek “schrijfster worden” een onbereikbare droom.
Toen ik Zwaar verliefd! af had, heb ik het nog een jaar laten liggen, voor ik er een uitgever mee durfde te benaderen. Toch is dat wel goed geweest, want in die periode kon ik wat afstand nemen en objectief naar mijn verhaal kijken. Ik was altijd al fan van de chicklit boeken van The House of Books en wist dat mijn stijl daar goed bij zou passen. Toen heb ik de gok gewaagd en mijn manuscript naar hen en nog twee andere uitgevers opgestuurd. Ik ben uiteindelijk bij twee uitgevers op gesprek geweest en heb voor The House of Books gekozen, omdat ik me daar helemaal op mijn plek voel.

Hoe ziet een normale dag bij jou eruit; schrijf je op gezette tijden, heel de dag door of maar af en toe?
Ik werk fulltime, dus schrijven kan alleen in de avonduren. Op werkdagen moet ik daar voorzichtig mee zijn, want als ik eenmaal begin met schrijven kan ik uren doorgaan. Daarom werk ik vooral in de weekenden aan mijn verhalen. Ik schrijf dan gerust een hele nacht door. Dan begin ik ’s avonds rond een uur of acht en stop pas de volgende ochtend tegen zes uur. Dan zie ik het weer licht worden en ga ik slapen tot ongeveer twaalf uur ’s middags. Dat gaat dan twee dagen zo door tot ik maandag weer ga werken.
Af en toe las ik natuurlijk wel een vrij weekend in om leuke dingen te doen met familie of vrienden. Het zijn vaak periodes waarin mijn verhaal heel goed op gang is en dan benut ik die ‘flow’ natuurlijk zo goed als ik kan. Daarna is het dan wel weer tijd voor een paar weekenden ontspanning.

Je boek gaat over Isa, een jonge vrouw die onder andere worstelt met haar gewicht. Heb je expres voor dit thema gekozen of is het toevallig zo gekomen?
Het is niet toevallig. Met dat thema is het boek ontstaan en de rest is daar omheen gegroeid. Ik heb het gekozen omdat ik merk dat het bij heel veel vrouwen een belangrijke rol speelt. Iedereen kent die onzekerheid wel. Zelfs vrouwen die helemaal geen last hebben van overgewicht herinneren zich wel een moment dat ze in een pashok staan en een kledingstuk aan willen trekken dat weigert mee te werken. Ik hoor van zowel slanke als minder slanke meiden hetzelfde: iedereen heeft wel een klein stukje “Isa” in zich.

In het boek spelen dieren een grote rol voor de hoofdpersoon, aangezien ze dierenarts is en verliefd wordt op het baasje van een labrador. Ben je zelf ook zo’n dierengek?
Ik hou wel van dieren. Ik heb zelf ook heel lang een hond gehad, Tosca heette ze. Ze is bijna achttien jaar geworden en het was heel verdrietig toen we haar moesten laten inslapen. Als kind hadden we thuis ook katten, parkietjes, goudvisjes en ik heb ook een konijn gehad. Niet allemaal tegelijkertijd, hoor. Momenteel heb ik geen huisdieren. Daarvoor heb ik te weinig tijd…

Ben je al bezig met je volgende boek en zoja, kun je er al iets over vertellen?
Eigenlijk ben ik altijd aan het schrijven, dus er borrelen weer genoeg nieuwe ideeën op. Ik heb al ideeën voor nieuwe verhalen, maar eerst ben ik begonnen aan een vervolg op Zwaar verliefd!. Het is nog in een beginstadium, dus ik kan er nog niet zoveel over vertellen. Maar het is wel mijn bedoeling om Isa terug te laten komen. Ik denk dat zij op het gebied van de liefde nog niet klaar is en haar over-kritische en ietwat onzekere zelfbeeld zullen voor nog wat grappige toestanden zorgen. Ik hoop dat het schrijven net zo vlot gaat als bij Zwaar verliefd!, want toen had ik het binnen een maandje of zes geschreven. Nu heb ik het natuurlijk wat drukker, maar ik ben heel erg gemotiveerd om door te gaan.

Wil je graag in dit chicklit genre blijven schrijven, of trekken andere genres je ook?
Ik ben een echte chicklit fan, dus dat zal ik zeker blijven schrijven. Eigenlijk schrijf ik altijd over de liefde. Misschien komt er ook nog wel eens een roman, maar die zal dan zeker ook aantrekkelijk om te lezen zijn voor chicklit liefhebbers.

Wat voor boeken lees je zelf graag; wat zijn je favorieten?
Romantische boeken vind ik toch het leukst om te lezen. Ik verslind de boeken van Sophie Kinsella, Cecelia Ahern, Ann Brashares, Emily Giffin en ga zo maar door. Toch lees ik wel een breed genre. Op zijn tijd een (literaire) roman of een thriller van Nicci French, maar ik verdiep me ook wel eens in boeken over spiritualiteit. Op dat laatste vaar ik niet blind, maar soms haal je er iets uit waardoor je ineens anders naar bepaalde zaken gaat kijken. Dat vind ik leuk.

Welke drie woorden omschrijven jouw boek het beste?
Herkenbaar. Romantisch. Zelfspot.

Over het boek…
‘Eigenlijk zijn mijn vriendinnen en ik net Sex & the City. Al heb ik in geen tijden seks gehad. En die stad waarin ik woon is ook niet echt New York of zo. Sommigen zouden het misschien een dorp noemen. We zijn trouwens ook maar met z’n drieën, maar ik weeg in mijn eentje wel net zoveel als Carrie en Samantha bij elkaar. Dat compenseert die ontbrekende vierde vriendin dan weer wel.’

Aan het woord is Isa, een jonge dierenarts die worstelt met haar gewicht, haar werk en de liefde. Helemaal nu ze als een blok is gevallen voor Ruben, de ontzettend aantrekkelijke eigenaar van een labrador waar ze een levensreddende actie bij heeft uitgevoerd. Maar hoe zorgt ze er nou voor dat hij net zo gek op haar wordt als op zijn hond?


© Gerry Hurkmans

Over Chantal
Chantal van Gastel werkt op een notariskantoor en schrijft al haar hele leven. Eerder publiceerde ze korte verhalen in diverse tijdschriften. Nadat ze een schrijfwedstrijd van Yes magazine won begon ze aan een echte roman: Zwaar verliefd! Net als het hoofdpersonage uit haar boek is ze gek op chocolade en knappe mannen.

Zwaar verliefd! is nu te koop voor € 16,90.