Lifestyle

Interview: chicklistschrijfster Ilse Spall

Girlscene kreeg de gelegenheid om de nieuwe chicklitschrijfster Ilse Spall te interviewen over haar debuutroman Hollywood. Quirine en Danique waren erg benieuwd naar haar ervaringen, bevindingen en vroegen erop los!

Waar gaat het boek over?

De net afgestudeerde Julia werkt in een bioscoop in hartje Amsterdam. Ze maakt er van alles mee: van horrornachten tot strippende Sinterklazen. Net als ieder ander meisje droomt ze ervan haar idool in het echt te ontmoeten. Maar wat als je je idool ontmoet en je hebt niets in de gaten? Dit overkomt de hoofdpersonage Julia, zij ontmoet de geheimzinnige Alex. Is hij wel wie hij zegt dat hij is?

De vrouw achter dit verhaal is de 29-jarige Ilse Spall. Als marketingassistente is ze werkzaam bij een bioscoopketen. En daarnaast werkt ze al 20 jaar in haar oude vertrouwde bioscoop in Nieuwegein, waar ze de gekste dingen heeft meegemaakt. Ze is dol op films en het schrijven van verhalen. In 2009 werd ze met haar eerste boek Hollywood de gelukkige winnares van de Chicklit-schrijfwedstrijd van Chicklit.nl.

Op zesjarige leeftijd begon Ilse Spall al met het schrijven van Barbie-verhalen. Zoals Ilse zelf zegt: “Het is een uit de hand gelopen hobby dat door de jaren heen is gegroeid”. Ze heeft altijd al passie gehad om verhalen op papier te zetten en dan met name romantische verhalen. Deze verhalen komen het beste in een chicklit tot z’n recht.

Ilse heeft altijd al een passie gehad voor schrijven van romantische verhalen. Al 20 jaar werkt Ilse in een bioscoop. Daar maakte ze keer op keer rare en memorabele dingen mee. Deze anekdotes wilde ze graag in een verhaal verwerken. De karaktereigenschappen van de hoofdrolspeelster in het boek komen goed overeen met die van Ilse. Zoals de hoofdpersonage Julia, die in de bioscoop werkt, de manier waarop zij in het leven staat, de onzekerheid, het nuchtere en de andere typische vrouweneigenschappen. Wat jullie vast wel bekend voor zullen komen.

Ilse heeft haar schrijfkwaliteiten nooit echt serieus genomen. Vandaar dat ze nooit met een manuscript naar een uitgeverij durfde te stappen. Haar omgeving dacht daar anders over en hebben haar die stap toch laten zetten. Ze meldde zich, zonder enige verwachting, aan voor de chicklitwedstrijd.
Genietend in Toscane werd Ilse gebeld dat ze bij de laatste vijf finalisten zat; “Daar zat ik dan, in Toscane. Beetje lastig om alleen voor de prijsuitreiking terug te komen”, vertelde Ilse. Ook al merkte ze niks van de spanningsopbouw, Ilse vond het erg jammer dat ze niet aanwezig was. Ze was bang om ongeïnteresseerd over te komen en de prijs mis te lopen aangezien de andere kandidaten wel aanwezig waren. Ondanks dat heeft Chicklit.nl haar toch als winnares verkozen. De troste moeder van Ilse heeft de prijs voor haar in ontvangst genomen en belde haar op om het goede nieuws mee te delen.

Hoe ben je op de titel van het boek gekomen?
“Daar heb ik nog geen drie seconden over nagedacht”, zegt Ilse lachend. Ze wilde een krachtige naam die de lading van het boek dekt en niet te moeilijk is. Voor de wedstrijd moest Ilse snel een naam voor haar boek verzinnen, dit werd Hollywood. Na het invullen van deze titel heeft ze thuis en op het werk nog veel gebrainstormd. “Van Popcorn Diaries tot Zoet Zout, alles is voorbij gekomen”. De titel Hollywood heeft het allemaal: het geeft niet te veel weg, heeft iets glamourous en is makkelijk te onthouden. Dit laatste is erg belangrijk voor Ilse, tijdens het werk in de bioscoop heeft ze ervaren dat mensen vaak de titels van films vergeten.

Als je je boek in vijf woorden zou moeten omschrijven welke zijn dit dan?
“Dit is een lastige vraag”, zei Ilse. “Als ik mijn boek in vijf woorden zou moeten omschrijven sluiten de volgende woorden het beste op mijn boek aan: romantisch, grappig, een tikkeltje glamour, dromerig en amuserend”.

Enne… heeft Ilse een favoriete schrijver of groot voorbeeld?
Het eerste wat bij haar op komt, is J.K Rowling. Ze is gefascineerd door haar schrijfstijl en de manier waarop J.K. Rowling een wereld kan scheppen die niet in werkelijkheid bestaat. Daarnaast is Sophie Kinsella haar favoriete chicklitschrijfster. Als klein meisje las Ilse al veel verschillende boeken waaronder paardenboeken. De paardenreeksen van Helen Taselaar waren haar favoriet.

De druk bezette Ilse is elk vrij moment bezig met schrijven. Ze heeft het nieuwe verhaal al helemaal in haar hoofd klaarstaan, nu moet het alleen nog op papier gezet worden. “Het nieuwe boek is compleet anders, maar het blijft wel een chicklit”.
Ilse sluit niet uit dat er nog een vervolg op het boek Hollywood komt. “Zeg nooit, nooit”. Mocht er ooit een vervolg komen, dan zou het Let’s take it to Hollywood heten.

Voor welke meiden is dit boek geschikt?
Het boek is geschikt voor meiden die geïnteresseerd zijn in hoe celebrities leven en wat zij meemaken. Ze zullen erachter komen dat niet alles even glamourous is als wat het lijkt. Verder is het een lekker dromerig boek waarmee je relaxt op de bank kunt liggen.

Hoe zie je jezelf over 5 jaar?
Ik hoop een succesvolle chicklitschrijfster te worden. Nu wil ik dit soort (chicklit) boeken schrijven en niet als 40 ben. Naarmate je ouder wordt, zoek je toch meer diepgang. Daarnaast wil ik gelukkig getrouwd zijn en kinderen krijgen. Ondanks de drukte hoop ik dit nog allemaal te kunnen combineren.”

Leuk om te weten: Poema Pocket heeft in samenwerking met Wolff cinema group een speciale Ladies Night- kortingsactie opgezet. Bij aankoop van dit boek krijg je een kortingsvoucher, tegen inleving van deze bon krijg je €2 korting op je Ladies Night ticket naar keuze!

Vanaf 21 mei 2010 is Hollywood voor maar €10 verkrijgbaar bij onder andere Bol.com, Bruna.nl, Ako, Bruna, Primera, Makro, Plus supermarkten en tankstations.

door Danique & Quirine