Lifestyle

Interview: Chicklit-schrijfster Renske Werner

Ze is maar één of twee keer paar jaar in Nederland om familie te bezoeken en haar boeken te promoten. Toch hadden wij het geluk om Renske Werner, schrijfster van de Annelore- chicklitserie, te mogen interviewen. Lees het leuke gesprek over clichés, Dakota Fanning en tips voor het schrijven van een boek.

renskewerner

Hoe ben je op het idee gekomen om een boek te gaan schrijven?
Het verhaal Annelore is eigenlijk ontstaan door mijn werk als journaliste. Ik deed opdrachten in Hollywood, reed mee met de paparazzi en heb personal assistents van bekende sterren geinterviewd. Het is echt een heel gek wereldje, maar wel leuk genoeg om over te schrijven. Omdat ik alles zelf heb meegemaakt, ging het schrijven makkelijker.

De Annelore- serie bestaat op het moment uit de twee delen ‘Nieuw in New York’ en‘Starsitter in de States‘. In het eerste deel maak je kennis met de populaire, maar verwende Annelore uit Wassenaar. Wanneer ze voor de zoveelste keer gretig gebruik heeft gemaakt van de creditcard van haar vader vindt hij het genoeg en stuurt hij zijn dochter naar een dure toneelschool in New York om op eigen benen te leren staan. Op haar blog schrijft Annelore dat ze een geweldig leven heeft in Amerika, maar is dat eigenlijk wel zo? In het tweede deel wordt Annelore van de toneelschool gestuurd en doet haar best om dit te verborgen te houden voor haar vader. Wanneer ze als personal assistent gaat werken voor de tienerster Emma, lijkt het alsof haar leven nou eindelijk een keer op rolletjes loopt. Maar is werken voor een tienerster eigenlijk wel zo glamorous?

Hoe ben je op het personage van Annelore gekomen?
Annelore is een echt girly girl die van beauty en fashion houdt. Zo’n meisje was ik vroeger ook, dus dan schrijft dat ‘lekkerder’. Maar natuurlijk verzin ik er heel veel bij, dus het is niet zo dat ik vroeger zelf helemaal zoals Annelore was. Voor het verhaal vind ik het leuk om zo’n jong nuchter Nederlands meisje in de hectische wereld van New York te gooien.

En de naam Annelore?
Nou dat ging eigenlijk helemaal vanzelf. Ik wist zo ‘pats boem’, zo moet mijn personage gaan heten. Hetzelfde geldt voor haar vriendinnetje Lilian. Met namen verzinnen heb ik eigenlijk helemaal geen moeite gehad.

Je woont nu in Vancouver, hoe ben je daar terecht gekomen en hoe is het om steeds heen en weer te reizen?
Toen ik studeerde ben ik op uitwisseling gegaan naar de universiteit in Vancouver. Toen leerde ik mijn huidige man Gregg kennen (die ook meegekomen is naar het interview en er lustig op los klikt met de camera) en na een maand of vijf wilde ik hem niet meer missen. Toen hebben we gezorgd dat we elkaar konden blijven zien. De ene keer kwam Gregg een paar maanden naar Nederland en dan zorgde ik weer dat ik stage kon lopen in Vancouver. Best lastig, maar het was het waard. Nu gaan we samen één á twee keer per jaar naar Nederland. Er woont nog veel familie hier en natuurlijk moet ik soms hier naartoe komen om mijn boeken te promoten.

renskewerner

Worden jouw boeken ook uitgegeven in Vancouver?
Nee dat niet, ik schrijf nu alleen in het Nederlands en dit zijn mijn eerste boeken. Maar ik ben zeker van plan om in de toekomst ook Engelse chicklits te gaan schrijven.

Hoe ziet jouw leven als schrijfster er eigenlijk uit?
Het leven van een schrijfster is eigenlijk heel eenzaam en best een struggle. Je zit alleen met je verhaal en je laptop en daar kan eigenlijk niemand bij helpen zolang er niets op papier staat. Daarom doe ik soms oefeningen. Ik mag dan een minuut lang mijn vingers niet van het toetsenbord afhalen om het verhaal op gang te brengen. Een boek schrijven kan ik niet de hele dag volhouden. Maar ik schrijf niet alleen maar boeken hoor, naast dat werk ik nog steeds als journaliste waardoor ik juist weer wel veel contact met mensen heb.

En als je zou moeten kiezen?
Een boek schrijven is natuurlijk onwijs gaaf als je het eindresultaat ziet. Het is eigenlijk de bekroning op je werk. Eigenlijk is het belangrijkst dat het te combineren valt met mijn gezin en schrijven kan ik overal doen.

Er zijn al heel wat chicklits geschreven, maar hoe zorg je nou dat je verhaal geen clichéverhaal wordt?
De stijl van een chicklit kan eigenlijk heel veel hebben; er zit veel humor in en het hoofdpersonage heeft veel sterke, maar ook zwakke kanten wat weer tot hilarische situaties leidt. Het is niet zo dat er regeltjes zijn dat het per se over een bepaald onderwerp moet gaan, dus je kunt er allerlei kanten mee op. Sommige clichés zijn trouwens wel de kracht van een chicklit, bijvoorbeeld dat de hoofdpersoon in het verhaal verliefd wordt.

renskewerner

De chicklits ‘Confessions of a Shopaholic’ en ‘The Devil Wears Prada’ zijn al verfilmd. Wat zou jij er van vinden als er een Annelore film komt?
Wat denk je? Helemaal fantastisch natuurlijk! Ik zou dan echt ontzettend blij zijn.

En welke actrice zou dan Annelore moeten spelen?
Dakota Fanning vind ik wel een echte Annelore, ik denk dat ze een goede matchzouden zijn.

renskewerner

Op het forum van Girlscene schrijven veel meiden verhalen en sommigen zouden heel graag een boek willen schrijven. Heb je nog tips voor deze meiden?
Geef jezelf de tijd, het is helemaal niet erg als je eerst elke dag aan een verhaal schrijft en het vervolgens twee maanden laat liggen. Schrijf de verhaallijnen van een hoofdstuk eerst op in een paar steekwoorden en schrijf het daarna helemaal uit. Het is ook handig om blanco stickertjes te gebruiken en dan per personage op te schrijven wat ze allemaal mee gaan maken. Op zo’n storyboard kun je dan altijd terugvallen. Als je over iets schrijft waar je niet zo veel vanaf weet dan werkt dat niet zo goed, omdat je dan eerst heel veel research moet doen. Zoek dus iets waar je veel van weet, of dat nou over school, liefde of sport gaat. Wees niet bang om het aan iemand te laten lezen. En misschien wel het belangrijkste: als je het echt wilt, geef dan niet op.

renske werner

‘Nieuw in New York’ is te bestellen via Bol.com voor € 10

renske werner

‘Starsitter in de States’ is te bestellen via Bol.com voor € 10

Meer lezen? Ga naar Renske’s meisjesboeken blog.

Zou jij de boeken van Renske willen lezen?

Door Myrre/Brenda