Nu het bijna zomervakantie is, kunnen we lekker achterover gaan liggen in de zon en… wacht even. Voor sommigen onder ons is het hoog tijd dat we aan de bak gaan om onze leeslijsten te gaan lezen. En dat is voor sommige nog een hele zure appel om doorheen te bijten. Hieronder een paar tips om als een speer door je boekenlijst heen te fietsen.
– Laat je adviseren door je docent(e). Zij weten vaak precies welke boeken bij welke lezers in de smaak vallen en kunnen je dus een prima advies geven over welke boeken je wel of juist beter niet kan lezen.
– Leg een boek weg als het je niet aanspreekt. Het heeft absoluut geen zin om je door een verhaal heen te worstelen als het nauwelijks je aandacht kan vasthouden of je met moeite kan begrijpen wat er staat.
– Neem dus ook meer boeken mee dan minimaal vereist is. Mocht je inderdaad een boek tegenkomen dat je na twintig bladzijdes alweer weggooit, dan moet je niet opeens met te weinig boeken zitten.
– Maak tijd om te lezen. In een drukke vakantie waar je eigenlijk de hele dag in touw bent, heb je waarschijnlijk niet veel tijd om aan je boeken te beginnen. Als je dan eindelijk zit, voel je je waarschijnlijk alsnog niet helemaal relaxed en dan wordt lezen al snel een marteling, of het schiet er helemaal bij in. Plan het dus zorgvuldig en zorg dat je op dat moment niets anders hoeft te doen.
– Lees de eerste bladzijde van je boek al even in de bibliotheek. Als het je dan al niet aanspreekt, kun je het beter weer terugleggen. Ze zeggen wel eens: “Never judge a book by its cover.” Nou zeggen ‘ze’ heel veel, maar in dit geval hebben ze wel gelijk. De kaft van het boek vertelt je niet zoveel, de eerste pagina des te meer. Mocht het boek nou toch tegenvallen, zorg dan dat je tip 2 en 3 toepast of toegepast hebt.
– Als je echt helemaal niet van lezen houdt, is het belangrijk dat je doorzet. Hoe vreselijk lezen is, hangt helemaal van jezelf af. Voor iedereen is wel een boek te vinden, dus geef niet te snel op met je speurtocht. Neem ook zeker tip 1 in acht.
– Wees niet bang om iets nieuws te proberen! Nieuwe boeken zijn misschien niet bekend bij de leraren, maar als jij het boek voorstelt aan je docent en hij of zij is bereid het door te lezen, kun je misschien wel een prachtig, modern werk op je lijst zetten. Bovendien toon je zo dat je wel degelijk actief bezig bent met je lijst en dat wordt vast beloond.
– Voor de echte diehards (zoals ik): kies een thema waar je je boekenlijst rond bouwt. Niet alleen handig voor tijdens je mondeling, maar ook voor je eigen aha-erlebnis tijdens het lezen. Een thema is natuurlijk niet verplicht, maar maakt de speurtocht naar goede en leuke boeken wel net een beetje spannender.
Aanraders voor op de lijst – als we toch bezig zijn:
De Kleine Miezerige God – Esther Gerritsen (Nederlands)
The World According to Garp – John Irving (Engels)
Le rouge et le noir – Stendhal (Frans)
Extremely Loud and Incredibly Close – Jonathan Safran Foer (Engels)
The Rehearsal – Eleanor Catton (Engels)
Brandende Liefde – Jan Wolkers (Nederlands)
De Verzonken Jongen – Jan Vandetoortelboom (Nederlands/Vlaams)
Stupeur et Tremblement – Amélie Nothomb (Frans)
High Fidelity – Nick Hornby (Engels)
Echt iets voor jou – Thomas Verbogt (Nederlands)
Boeken, gewoon omdat ze leuk zijn:
Weird things customers say in bookshops – Jen Campbell (Engels)
En dan nog iets – Paulien Cornelisse (Nederlands)
Dagboek van een poes – Remco Campert (Nederlands)
Dat is waar – Menno Lievers (Nederlands)
Zeven rampen die niet gaan gebeuren – Diederik Jekel (Nederlands)
Plastic Panda’s – Bas Haring (Nederlands)
Veel succes met jullie boekenlijsten!
Lees jij graag boeken? Zo ja, welke?
Bron beeld: weheartit
Door Fabienne