Lifestyle

Je naam kan je toekomst bepalen

Eén van de weinige dingen waar je zelf grip op hebt, is je naam. Of je er blij mee bent of niet, je ouders vonden het mooi en jij kan er niets aan doen. Nou ja, je kunt hem altijd laten veranderen, maar eigenlijk doe je dat niet zo snel tenzij je een celebrity bent…

Zo kennen we Tara Leigh Patrick eigenlijk als Carmen Electra en natuurlijk hebben de ouders van Lady Gaga haar niet echt zo genoemd, maar Stefani Joanne Angelina Germanotta.

Als je erover nadenkt, is op het zich best ‘logisch’ dat deze mensen hun naam hebben veranderd want Carmen Electra past nu eenmaal beter bij haar imago en het klinkt sexier dan ‘gewoon’ Tara Leigh Patrick. Dus eigenlijk verander je je naam als je er niet tevreden mee bent, en/of als je meer wilt bereiken met je naam. Zie je het al voor je: ‘Op nummer 1 staat Stefani Joanne Angelina Germanotta met Poker Face!’. Ik begrijp in ieder geval wel dat zij een artiestennaam voor zichzelf heeft aangenomen. Het heet dan ook niet voor niets ‘artiesten’-naam.

In de psychologie zijn veel onderzoeken gedaan naar namen. Men was er benieuwd naar of een bepaalde naam nou effect heeft op ‘iets’ en er zijn inderdaad veel resultaten gevonden op dit gebied! Het is dus niet zomaar onzin wat ik je nu ga vertellen…

Laat ik beginnen met de letters uit je naam; de meeste mensen vinden de letters uit hun eigen naam mooier dan uit andere namen. Emma vindt dus de letters E M A mooi en Roos vindt de letters R O S fantastisch! Dit gaat zo ver dat mensen onbewust ook een voorkeur kunnen hebben naar merken met ‘hun eigen letters’. Als Emma moest kiezen tussen (bijvoorbeeld) een telefoon met merk E80 of R80, zal zij toch gaan voor de E80 en Roos dus voor de R80. Dit heet het Naam Letter Effect – mensen hebben een (onbewuste) voorkeur voor dingen die beginnen met dezelfde letters uit hun naam.

Er is zelfs een Amerikaans onderzoek geweest die heeft gevonden dat je naam kan bepalen waar je woont! Klinkt erg onwaarschijnlijk hè? Toch is het zo dat de onderzoekers hebben gevonden dat er in de staat Virginia toch meer Virginia’s wonen dan in de rest van het land. En in Louisiana wonen wel erg veel Louis’ en Louise’s

Nog niet overtuigd? Je naam kan ook bepalen wat je later kan gaan worden. Mensen die Dennis, Denise of Dena heten zijn vaak dentists (tandartsen). En meer dan gemiddeld worden de Larry’s, Lawrence’s of Laura’s laywers (advocaten). Ook kan je naam bepalen wáár je gaat werken; een onderzoek uit België heeft gevonden dat bijvoorbeeld er wel veel heel Caroline’s werken bij Carrefour (supermarkt).

De kans dat deze resultaten zijn gevonden zijn hoger dan de kans op toeval, in de wetenschap wordt dit significant genoemd. Je mag er dus van uitgaan dat deze resultaten juist zijn, al betekent het niet dat al jouw keuzes hierop gebaseerd zijn. Met deze resultaten in mijn achterhoofd ging ik nadenken of ze ook bij mij van toepassing zijn en…ik schrok ervan, want het klopte. Hou je vast: Ik heet Phuonghan (misschien dat ik ook mijn naam ga veranderen, want die klinkt ook niet zo sexy… ;-)), ik ben psycholoog, ik ga (hopelijk) in Parijs wonen en ik hou ontzettend veel van pure chocola (haha). Toeval of niet? Ik ben in ieder geval ontzettend benieuwd naar jullie Naam Letter Effecten!

Door Phuonghan (studente Sociale Psychologie aan de VU Amsterdam)