Lifestyle

Trendreport 2010

Elk jaar komt het bedrijf YoungWorks met een Trendreport. Vorige week stuurde ze hun vooruitzicht voor 2010.

Infobesitas – Vergeet de Mexicaanse griep, er heerst een heel andere ‘ziekte’ onder jongeren: Infobesitas. Via internet, mobieltjes, televisie en radio komt er een enorme informatie-tsunami op hen af. De favoriete knop van een informatie-junkie is F5 (refresh). Is het verveling? Nee, jongeren zijn druk genoeg! Is het oprechte interesse? Ook niet. Het is de angst om dingen mis te lopen, die tot een oprechte verslaving kan leiden.

Ford My Key – Met My Key van autobedrijf Ford kunnen ouders een profiel aanmaken om de bestuurder (hun kind) te beperken: van een snelheidslimiet (max. 128 km/u) tot de stereo maximaal op 44%. Hoe de markt slim inspeelt op de regulerende overheid en bezorgde ouders. Stiekem wegscheuren in pa’s leaseauto is er niet meer bij.

Project Natal (Xbox) – De opvolger van de Wii? Gamen zonder controller wordt de toekomst. Je lichaam is de controller; het apparaatje herkent met de camera lichaamsbewegingen en via de microfoon is ook stembesturing mogelijk.

Het maakbare lichaam goes extreme – Elfenoortjes, oogjuwelen en toothtattoos. Waar plastische chirurgie normaliter gebruikt wordt om een afwijkend lichaam aan te passen, kan het natuurlijk ook ingezet worden om een afwijkend lichaam te creëren. Ear-sculpting heet het ook wel, de operatie die ervoor zorgt dat je oren mooie puntjes krijgen. Maar ook met juwelen die je aan je ogen (!) kan bevestigen, of tatoeages voor op je tanden ben jij verzekerd van aandacht op straat!

Vrolijke vrekken – Björn Borg, eat your heart out! In tijden van crisis zijn de Zeeman-boxershorts de hippe accessoire boven je skinny jeans. Jongeren zijn ware positieve realisten en gaan in 2010 voor recessiesjiek! Een kanariegeel statement tegen de overdreven aandacht voor dure merkkleding.

Eco-seks – Nee, de geitenblaas keert niet terug als anticonceptiemiddel, maar condooms zijn tegenwoordig wel milieuvriendelijk. Jongeren grijpen elke kleine bijdrage voor een beter milieu aan en vrijen voor een beter leefklimaat met condooms met het FSC-keurmerk, een garantie voor duurzame bosbouw. Het wachten is nu op de eerste biologisch afbreekbare condooms.

Geen rookpauzes maar social media breaks – Waar op steeds meer scholen de sociale netwerken van de computers zijn verbannen, veranderen rookpauzes (roken is zo 2009!) in social media breaks. En dan natuurlijk geen Hyves op je netbook maar Facebook op je smartphone!

De kuif is terug! – Pak die haarlak en touperen maar, want de kuif is helemaal terug. Hoe hoger hoe beter! Te zien op de catwalks en ook David en Rihanna geven het goede voorbeeld. Maar ook dichter bij huis gespot..

Taqwacore & moslimpunk – Met de documentaire van Michael Knight (The birth of punk islam) is de doorbraak van een nieuw muziekgenre een feit: Moslimpunk genaamd. Taqwacore is een samenraapsel van taqwa, dat vrij vertaald nederigheid naar Allah betekent, en hardcore, een snelle en harde variant van punk. Third culture kids (jongeren die tussen twee culturen opgroeien) uiten zich in 2010 met deze muziekstijl.

Regiolect –  Laat horen waar je vandaan komt! De huidige globalisering zorgt voor een tegenreactie: glokalisering, ofwel meer aandacht voor regio en herkomst. Jongeren spreken in 2010 hun eigen taal, een mengelmoes van dialect en Nederlands, met een beetje streettaal.

Wat denk jij van deze trends voor 2010? Vind je dat YoungWorks goed in de richting zit?