Lifestyle

Inloophuizen: wat zijn dit?

Veel jonge mensen krijgen (helaas) te maken met kanker. Het kan zijn dat ze zelf kanker krijgen maar het kan ook dat zij het in hun naaste omgeving meemaken, bijvoorbeeld bij ouders, familie of vrienden. Ze willen vaak stoer en sterk zijn, maar ondertussen blijven ze met hun problemen en zorgen zitten. Een manier om lotgenoten te ontmoeten is via een inloophuis voor mensen met kanker. Een voorbeeld daarvan is de Eik in Eindhoven.

Maar wat is zo’n inloophuis nou eigenlijk?

Bij de Eik (en ook bij andere inloophuizen) kan iedereen, dus ook deze jongeren, terecht. Ze bieden er een luisterend oor en geven informatie, maar soms zijn er bijeenkomsten. In de meeste inloophuizen is er een bibliotheek en  zijn er adresbestanden om jongeren verder te helpen met bijvoorbeeld sport, creatieve expressie en andere hulp die je zou willen krijgen.

Veel mensen hebben bij inloophuizen het idee dat het een sombere omgeving is, waar veel wordt gehuild en alleen maar nare verhalen worden verteld. Dat is echt niet zo. Er wordt ook veel gelachen. En het is fijn om met lotgenoten en andere mensen te praten!

De Eik in Eindhoven zit op de Aalsterweg 285 b (op landgoed Eikenburg). Zie ook: www.inloophuis-de-eik.nl. Zoek je er eentje bij jou in de buurt, dan kun je er op Google heel veel vinden, of bijvoorbeeld op http://inloophuis.startkabel.nl, Fink en Ipso (overkoepelende organisatie van inloophuizen).

Wat vind jij hiervan? Wat denk jij dat inloophuizen zouden kunnen betekenen voor jongeren?