Lifestyle

Ouders die scheiden… hoe ga je ermee om?

Sabrina: "Bijna twintig jaar geleden, toen ik nog in de luiers lag en amper ‘mama’ kon zeggen, besloten mijn ouders dat ze gingen scheiden. Ze hielden niet meer genoeg van elkaar en wilden niet alleen maar bij elkaar blijven omdat ze een kind hadden. Ook al waren ze niet meer bij elkaar, ik zou nog steeds evenveel liefde krijgen van beiden, vonden ze. Als klein meisje had ik natuurlijk geen idee wat er gebeurde en al helemaal niet wat me te wachten stond. Jarenlang had ik er het niet lastig mee dat mijn ouders gescheiden waren; voor zover ik me kon herinneren was dat altijd zo geweest en ik wist dus niet beter.

Maar toen moest ik naar de lagere school en veranderde alles. Mijn ouders waren officieel gezien nog man en vrouw, omdat er heel wat moeilijkheden waren geweest met het papierwerk, en al snel lagen ze in een echte vechtscheiding. Als ze elkaar een loer konden draaien, déden ze dat ook. En wat is een betere manier om je ex-partner te kwetsen dan met zijn/haar kind? Yep, ik kwam tussen twee vuren terecht. Iedereen verwachtte van me dat ik een keuze maakte, maar dat wilde ik helemaal niet. Ik was amper 7 jaar, dan wil je gewoon spelen en je geen zorgen maken. En al zeker niet een keuze maken tussen de twee mensen van wie je op dat moment het allermeest houdt.

Uiteindelijk gebruikten mijn ouders hun verstand, ze zagen dat het zo niet verder kon. In co-ouderschap zagen ze de beste oplossing en ik denk ook dat dat het beste is dat ze konden doen. Geen geruzie meer, geen heen en weer gesleur en er kwam een evenwicht in ons leven dat we al jaren misten.

Ouders die scheiden, het is nooit leuk. Ik was nog maar 1 jaar toen mijn ouders uit elkaar gingen, dus herinner me de tijd niet meer dat ze nog samen waren. Voor mij is het nooit anders geweest en ik zou het zelfs raar vinden als ik mijn ouders samen over straat zou zien wandelen. Maar dat is niet voor iedereen zo. Wat als je ouders besluiten te scheiden, terwijl ze al 25 jaar samen zijn en jij altijd hebt gedacht dat ze gelukkig waren samen? Je bent een leven gewend met je moeder én vader in hetzelfde huis. Dan wordt de situatie natuurlijk wat lastiger. Als één van je ouders ook nog een nieuwe partner vindt, wordt het helemaal een aanpassing: nieuw huis, nieuwe omgeving, nieuwe vriend(in) van je moeder/vader, misschien zelfs nieuwe zusjes of broertjes. En natuurlijk: nieuwe regels. Je zou voor minder even helemaal in de put terecht komen.

Maar zoals overal is er ook hier een lichtje aan het einde van de tunnel. Na een tijdje wen je aan de situatie en merk je dat iedereen zijn plaats vindt in het nieuw samengesteld gezin. Dat gebeurt echter niet zomaar en misschien ook niet zo snel, dus er zijn een paar dingen die je kunnen helpen bij het verwerken van deze niet zo leuke situatie."

scheiding

Praat erover!

Dit lijkt heel logisch, maar veel mensen durven niet te praten over hun gevoelens omdat ze anderen niet willen lastigvallen of omdat ze zich ervoor schamen. Ze denken: ‘mijn ouders zijn gescheiden, maar dat interesseert niemand’. Maar zo moet je helemaal niet denken! Je vrienden en familie vinden het veel erger als je verdrietig bent en alles opkropt, in plaats van dat je gewoon zegt wat je voelt. Misschien weten ze inderdaad niet precies wat je voelt, maar alleen al door erover te praten voel je je beter. Ook helpt het een heleboel als je praat met je ouders, zij kunnen je uitleggen hoe alles vanaf nu gaat verlopen. Hierdoor krijg je meer het gevoel dat alles in orde zal komen. Een luisterend oor doet echt wonderen, zelfs nog jaren na de scheiding.

Geef jezelf níét de schuld

Waarom zou je het jezelf kwalijk moeten nemen dat je ouders uit elkaar gaan?  Heel veel jongeren gaan ervan uit dat zij wel de schuld moeten zijn, want waarom zouden hun ouders anders zo veel ruzie maken? Ze beschouwen zichzelf als een onhandelbaar kind en denken dat hun ouders niet meer bij elkaar willen zijn omwille van hen. Onzin, natuurlijk! Kinderen zijn het dierbaarste bezit dat iemand kan hebben en ook al ben je soms niet één van de gemakkelijkste, je ouders houden onvoorwaardelijk van je. Dat ze uit elkaar gaan of al zijn, wil gewoon zeggen dat ze niet meer met elkáár kunnen omgaan, niet omdat ze niet meer met jou kunnen omgaan!

Neem je ouders niets kwalijk

Kwaad zijn op je ouders is heel normaal in het begin. Maar onthoud dat ze deze beslissing enkel genomen hebben omdat ze niet meer gelukkig zijn met elkaar. Door te scheiden hopen ze terug een leuk leven op te bouwen, zonder ruzie en frustraties. Meestal hebben ze alle moeite van de wereld gedaan om met elkaar samen te leven, maar was de situatie zo uitzichtloos dat ze geen andere uitweg sagen. Iedereen heeft recht op geluk, dus ook je ouders. En als je ziet dat je ouders gelukkiger zijn, ga jij je meestal automatisch ook beter voelen.

 scheiding

Probeer de nieuwe partner te accepteren

De nieuwe partner van je ouders wordt in het begin bijna altijd beschouwd als een indringer. Hij/zij is niet je echte vader/moeder en je wilt hem/haar dan ook niet zo bekijken. Het is raar om te zien dat je ouders van iemand anders houden, maar ook hier geldt weer: ze willen gewoon gelukkig zijn. En wat is een betere manier om je goed te voelen dan verliefd te zijn? Je stiefmoeder of –vader is heus niet zo’n bullebak als je op het begin dacht.

Als je echter heel erge moeilijkheden hebt met dit te aanvaarden, is het aan te raden dat je met je ouders gaat praten. Er zijn immers ook gevallen waar de stiefouder en het kind het helemaal niet kunnen vinden met elkaar. Altijd maar ruzie maken heeft geen zin, het is veel beter als jullie eens een goed gesprek houden en vertellen wat jullie verwachtingen zijn van elkaar.

Blijf geloven in de liefde

Laat deze ervaring niet je hele leven beïnvloeden. Het is niet omdat je ouders gescheiden zijn, dat je niet gelukkig kunt zijn met iemand. Er is altijd iemand die van je zal houden en van wie jij zal houden. Er is altijd een kans op scheidingen, maar dat moet je je verdere liefdesleven niet laten belemmeren. Wie weet blijf jij wel altijd samen met die ene persoon. Dat zal je echter nooit weten als je achterdochtig in het leven blijf staan en als je niet terug gaat geloven in de schoonheid van de liefde. Het kan natuurlijk anders uitpakken, maar onthoud: What doesn’t kill you, only makes you stronger. En op ieder potje past een dekseltje, natuurlijk!

Voor meer info en een forum om met anderen te praten die in dezelfde situatie als jou zitten, kan je altijd terecht op http://www.kinderenvangescheidenouders.nl.

Door Sabrina Vitali

foto: